Förändringen kom smygande. Tina Rittemar, 53, var både arg och ledsen under samma dag. Så småningom sjönk hon in i nedstämdhet och håglöshet. Inget var roligt längre. När livet kändes som mest grått fick Tina hjälp att hitta tillbaka till sitt vanliga energiska och glada jag. Lösningen fanns i ett tillskott designat för kvinnor i klimakteriet.
Klimakteriet kan vara en period som flyter på utan några större problem – men det kan också vara en tid som blir besvärlig på många olika sätt. Hur kvinnor reagerar i samband med klimakteriet är väldigt individuellt. Den största anledningen till att kvinnor mår sämre i övergångsåldern är att kroppens produktion av östrogen minskar, vilket påverkar alla organ inklusive den psykiska hälsan. Före puberteten är östrogenproduktionen väldigt låg. Därefter blir den producerar kroppen östrogen fram till cirka 40 års ålder då produktionen börjar gå ner. Åtta av tio kvinnor upplever värmevallningar – plötsliga vågor av hetta med efterföljande svettningar. Vissa får humörsvängningar, sömnproblem och torra slemhinnor.
Allra vanligast är att kvinnor befinner sig i klimakteriet mellan 45 och 57 år. Eftersom östrogen bland annat bidrar till att kvinnan blir gladare och har ett jämnare humör kan hormonförändringarna ge problem med stämningsläget, och så var det för Tina Rittemar.
– Det började med att jag fick rejäla humörsvängningar. Jag kunde bli riktigt arg, irriterad och grinig. Varken jag själv eller min familj kände igen mig. Bland annat blev jag ovän med min äldste son. Efter kanske ett år blev jag mer nedstämdhet och håglös. Jag kände inte för att göra något och eftersom jag var i 50-års åldern förstod jag att det var klimakteriet som påverkade mig. Då skickade jag länkar till familjen där det stod att läsa om humörsvängningar i klimakteriet så att de skulle förstå vad det var som påverkade mig och att det faktiskt kommer att gå över, säger Tina Rittemar.
LÄS OCKSÅ: Så blir du stark genom klimakteriet
Lika bra som hormoner
Hon testade olika hormonpreparat, provade sig fram bland egenvårdsprodukter som vänder sig till kvinnor i övergångsåldern, men ingenting hände. Det var först när hon fick höra talas om Femarelle Rejuvenate, en produkt som lindrar olika symtom för kvinnor i klimakteriet.
Tillskottet är baserat på fermenterad soja (kallas DT56), linfrön och vitamin B2 som motverkar trötthet och utmattning samt biotin som lindrar humörsvängningar. En studie på produkten, som gjordes vid Universitetet i Pisa 2009 undersökte ämnet DT56 effekt på hjärnan. Forskarna konstaterade att ämnet påverkade vissa områden i hjärnan på ett sätt som liknar östrogen, men utan att medföra förhöjd risk för blodpropp eller bröstcancer, som hormonbehandling kan medföra. Dessa områden i hjärnan styr bland annat humör och regleringen av kroppstemperatur.
I en annan studie följdes 89 kvinnor under tolv månader. Dessa kvinnor hade vallningar, svettningar och sömnsvårigheter men också trötthet, nedstämdhet, irritabilitet och ledvärk. 26 kvinnor fick traditionell hormonbehandling och 26 behandlades med Femarelle. Resterande 36 kvinnor fungerade som kontrollgrupp. Resultatet visade att båda de grupper som behandlades fick en signifikant och likvärdig symtomlindring, medan kontrollgruppens symtom förblev oförändrade eller blev sämre.
LÄS OCKSÅ: Äntligen i klimakteriet
Kul för första gången på länge
– Normalt sett tycker jag om att dekorera hemma, gå ut och äta och träffa vänner. Men jag ville ingenting under den dystra perioden. Förändringen i humöret kom ganska snabbt efter att jag börjat med tillskottet. Jag var verkligen skeptisk innan eftersom jag provat en hel del annat och trodde väl inte att detta skulle hjälpa. Jag minns att jag en fredag efter jobbet hade en helt annan energi. Jag åkte för att köpa snittblommor och när min man frågade om vi skulle gå ner på vår lokala restaurang så kändes det kul för första gången på länge. Under min håglösa period sa jag konstant nej till allting, berättar Tina.
Tina har en stor familj. Tillsammans med maken har de sju barn, några från tidigare äktenskap, ett gemensamt plus ett flyktingbarn. De gör att hennes egentid oftast är innan hon jobbet, och då vill Tina träna. Redan strax efter fem är hon uppe för att be ge sig ut med hunden i naturen för att promenera, jogga och köra styrketräning. Träningen betyder mycket för Tina och även när hon kände sig som mest håglös och nedstämd hoppade hon aldrig över ett pass.
– Det som faktiskt var positivt var att jag blev av med min hormonella migrän i samband med övergångsbesvären. Jag gick från ilska och irritation till håglöshet och nedstämdhet för att landa i mitt gamla jag, som är full av livslust och energi. Det har nog varit en resa på närmare fyra år, så det känns skönt att mitt glada och jämna humör är tillbaka. Ett tag vakande jag med en obehaglig känsla och ibland hade jag ångest, och det är verkligen skönt att slippa. Att förstå vad det bottnade i och nu hittat något som fungerar känns fantastiskt. Jag svettas fortfarande, men det kan jag ta. Min familj behöver inte längre undra om jag plötslig ska skälla ut någon idag, säger Tina och skrattar.
Av Inger Palm
Tina Rittemar
Ålder: 53 år.
Familj: Maken Stefan, sju barn, fyra egna, två bonusbarn plus ett flyktingbarn. Tre bor hemma. Hunden Sidney.
Yrke: Lågstadielärare.
Bor: Ystad.
Intressen: Familjen slukar all tid. Men jag tränar nästan varje morgon. Först en promenad med hunden och sedan styrketräning ute i naturen. Någon gång i veckan även på gymmet. Är med i en ”syjunta” som består av barndomskamrater och nya bekantskaper och som träffas en gång i månaden och äter gott, går på konserter och gör andra trevliga saker ihop.