Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.
En hundvänlig semester kräver planering. Ibland måste vi djurägare anpassa oss efter hundens behov. Cirka åtta av tio hundägare tar med sig hunden på semestern. Här har du några tips på vad du ska tänka på.
1. Undersök i förväg
På en ny plats kan det vara svårt att veta om hunden är välkommen. Det finns många tjänster som samlar hundvänliga alternativ, så som till exempel tamedhunden.se. Förbered semestern i förväg genom att leta rätt på stadsparker, badplatser, caféer, restauranger och campingar dit hundar är välkomna.
2. Terapi för dig och hunden
Det är inte ovanligt att beteendeproblem hos hundar beror på att de är uttråkade. En semester som ger miljöombyte kan hjälpa till att förändra detta. Särskilt om ni planerar in roliga aktiviteter.
3. Extra lyx
Har du provat hundmassage? På nätet finns massor av tips på hur du gör. Eller varför inte ge hunden något extra gott att äta. Oftast är det lyxigaste hunden vet att ha det mysigt tillsammans med sin ägare.
LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning
4. Hundvänliga resmål
Storstäder och nöjesparker är inget för hundar. Det passar mycket bättre med en avslappnad vecka på campingplatsen och sommarstället.
5. Hundvänliga bad
På internet finns listor med hundvänliga badplatser runt om i landet dit hundar är välkomna. Bra tillbehör är leksaker som flyter. Kom ihåg att torka hunden torr efteråt för att undvika fukteksem.
6. Säker resa
Hundar är oftast välkomna på tåg, tunnelbana, buss och flyg. I bilen och husbilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med säkerhetsbälte för hund. Stanna ofta och ta paus. Låt hunden sträcka på benen! Tänk på att aldrig binda en hund vid en dragkrok.
LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän
7. Aktivera hunden
Uttråkade hundar skäller mer, och blir rastlösa. Balansövningar, simträning, söklekar eller apport passar fint på sommaren. Värme gör hunden trött och då söker den sig till skugga. Det är därför bra att förlägga löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen på morgonen eller kvällskvisten.
8. Om olycka inträffar
På resande fot är det svårare för hundar som gått vilse att hitta tillbaka. Alla som semestrar med sina hundar bör ID-märka dem och registrera dem i Svenska Kennelklubbens ägarregister via DjurID.se. På så sätt kan ni återförenas om olyckan är framme. Att spara ner telefonnummer och adress till den lokala veterinären är en god idé. Det kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.
LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården
9. Glöm inte hundens pass
Ska ni resa utomlands? Tänk på att hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur, och att hunden måste uppfylla alla krav som gäller vaccinationer och ID-märkning för det land ni ska besöka. Reglerna varierar, vänd dig landets ambassad och ta reda på vad som gäller. Riktlinjer kring hur ni ska göra när ni kommer hem finns på Jordbruksverkets hemsida.
10. Akta värmen
Hundar blir lätt överhettade. En hund får aldrig lämnas ensam i en bil på sommaren, och tänk på att det även blir varmt i husvagn och husbil. Trots att det är tidig förmiddag, molnigt och knappt 20 grader kan det bli mycket varmt i bilen. Tänk också på att även hundar kan bli solbrända, skydda med solstift runt nosen. Hundar blir snabbt uttorkade och behöver dricka mycket när solen steker, så packa alltid med mycket vatten.
Av Inger Palm
Källa: Evidensia och Jordbruksverket