Allt fler röster höjs för att vi måste sänka mer på planeten och miljön. Julen är en högtid som kan bli en rejäl miljöbov om man inte tänker sig för. Därför har vi på Kurera listat de bästa tipsen för dig som vill fira en grönare jul.
1. Den som väljer en KRAV-märkt julgran skyddar naturen från kemiska bekämpningsmedel, dessutom slipper man få in dem i sitt hem. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som KRAV-märkta. Störst miljöpåverkan ger plastgranen som i motsats till vad man kanske tror är sämst för miljön trots att den kan användas i många år.
2. Satsa på fler vegetariska rätter på julbordet och låt köttbiten vara ett tillbehör. ”Nudga” dina gäster att välja mer grönt genom att ställa de gröna rätterna i början av julbordet och att lägga upp kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut. Att äta mer grönt är bland det viktigaste vi kan göra för miljön.
LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Ge med hjärtat istället för plånboken”
3. Välj ekologiskt och närproducerat. Genom att välja ekologiskt till julbordet får du mat av garanterat hög kvalitet samtidigt som du bidrar till en godare jul för djur, natur och oss människor. Russin och citrusfrukt är ofta hårt besprutade och därför extra viktiga att byta mot eko. Julens favoriter grönkål, rödkål och brysselkål går utmärkt att odla i Sverige, vilket minskar miljöbelastningen.
4. Fina fisken. Frossa i julbordsklassiker som sill och ansjovis, de är inte hotade och innehåller inte så mycket miljögifter. Däremot är långan som används till lutfisk hotad därför är det klokt att välja lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk. Välj odlad KRAV-lax för undvika att bidra till utfiskade hav. Ålen är på väg att bli utrotad och bör därför undvikas helt.
LÄS OCKSÅ: Palmolja – en miljöbov i julmyset
5. Den som inte firar en helt grön jul bör välja KRAV-märkt julskinka om man inte väljer att skippa den helt i alla fall. Utöver det faktum att den kommer från gladare grisar är den dessutom fri från nitrit. Dessutom har bonden krav på sig att använda enbart förnybar el vilket är bra för miljön.
6. Minska matsvinnet och lägg inte upp mer mat än du äter upp på tallriken så slipper du slänga. Matsvinnet är en av de största miljöbovarna.
7. Välj snälla pepparkakor. Titta i innehållsförteckningen och välj pepparkakor uan palmolja eller baka egna. Allt fler producenter väljer att inte använda palmolja och det är därför numera hyfsat lätt att hitta. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att den är ekologiskt odlad. Undvik också helst chokladaskar med palmolja, även här kan man göra mycket gott själv.
LÄS OCKSÅ: Experten: “Låt inte julen bli en skuldfälla”
8. Hämta julpyntet i naturen eller satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Den som vill pyssla själv hittar kan hitta mycket runt knuten eller i närmaste hobbybutik. Apelsiner prydda med nejlikor både pryder sin plats och doftar gott, pynta med pilträ och grankvistar med vackra band. Kottar och stenar kan med lite färg och fantasi bli till fina julprydnader men undvik helst glitter då det innehåller mikroplaster som ställer till skada när det kommer ut i naturen.
9. Energisnålt mysljus. En lysdiodslinga eller LED kan vara upp till tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder.
10. Det återvunna plagget har utsetts till årets julklapp. Andra uppskattade klappar som inte behöver tära på miljön är egengjorda delikatesser och second handfynd. Men varför inte besöka ett antikvariat och leta upp första utgåvan av morfars favoritbok, kanske hittar du den till och med signerad. Begagnade skivor är ett annat tips, vinyl har kommit tillbaka stort och favoritbandets debutplatta i gott skick är en svårslagen julklapp till rätt person. Andra miljövänliga julklappar är olika kulturupplevelser, bio- eller teaterbiljetter samt kurser. Den som vill ge bort en leksak bör välja trä framför plast. Välj bort mjuk plast som kan innehålla skadliga ämnen, särskilt om leksaken känns lite klibbig eller luktar plast.
Av redaktionen
Källa: Krav och Naturskyddsföreningen
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!