hej hälsobloggare

“Träning är roligast på allvar”

Hälsobloggaren Jacob Gudiol gillar träningspodcasts och god, men inte för god, mat. Tränar gör han helst på lagom allvar.

Han är en påläst hälsobloggare som inte skräder orden. Rätt ska vara rätt och därtill vetenskapligt belagt. Med sin två bloggar tränastyrka.se och träningslära.se (som han driver tillsammans med Nicklas Neuman) sprider han upplysningens ljus i en hälsosfär full av motsägelser. Hej hälsobloggare, Jacob Gudiol!

Vad är det viktigaste som du vill förmedla med dina bloggar?
– Träningslära startades med syftet att ge människor möjlighet att på ett enkelt sätt kunna få ganska ingående information kring grunderna inom träningslära och nutrition. Vi vill också försöka avliva en massa myter kring träning och kost.

 

TränaStyrka är en aningen mer personlig blogg. Där tar jag dels tar upp enskilda studier som jag tycker är intressanta. Och dels skriver jag lite mer kring vad jag personligen anser är viktigast att fokusera på för att vara frisk och må bra.

Vad är sommarens utmaning för dig?
– Jag är pappaledig hela sommaren så förutom att umgås med min dotter har jag ingen större utmaning.

Ditt bästa mattips?
– Enkelt är bäst. Frukt och osaltade nötter kan man ha med sig över allt, det är nyttigt och gott men ändå inte så gott så man stoppar i sig det även när man inte är hungrig.

Hur tränar du i sommar?
– Jag försöker cykla en del på min racer när det är fint väder men det har tyvärr inte blivit så mycket av det. I övrigt tränar jag fotboll ett par gånger i veckan och tyngdlyftning en eller två gånger i veckan med.

Vad är en riktigt life saver för dig?
– Podcasts! Jag lyssnar ofta samtidigt som jag tar en promenad, biltur eller en cykelrunda. Fysiopodden och BODY-radio tillhör favoriterna.

 

Årets lektyr i hängmattan?
– Jag läser i princip aldrig skönlitteratur. De böcker jag har tänkt läsa heter "Fitness in Soccer", "The Encyclopaedia of Sports Medicine - Sports Nutrition" samt "Strength and Conditioning: Biological Principles and Practical Applications".

En visdom som livet lärt dig?
– Träning är som roligast om man verkligen brukar allvar när man tränar men samtidigt inte tränar så hårt eller mycket så man åker på överbelastningsskador eller inte hinner med övriga livet.

Av: Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.