Nikotin är något av det mest beroendeframkallande kroppen kan utsättas för. I en studie på råttor såg forskare att träning kunde motverka många av de förändringar som nikotin orsakat i djurens hjärnor. Träningen hjälpte också till att snabbare återställa balansen. I studien, som publicerad i tidskriften Addiction Biology, beskrivs nikotinets effekter på försöksdjurens hjärnor. Steg för steg förändrades aktiviteten i hjärnregioner kopplade till motivation, vanebildning och slutligen belöning, allt enligt ett specifikt mönster.
Inga rubbningar kvar efter träning
De motoriska övningarna i studien genomfördes på djur som fått nikotin under tre veckor. Forskargruppen har tidigare visat att tre veckor av nikotinexponering räcker för att ge livslånga effekter på råttornas hjärnor. Efter avslutad nikotinexponering fick råttorna balansera på en roterande stång, och det visade sig att det blev bättre och bättre med tiden. Samtidigt som en grupp råttor fick träna fick en kontrollgrupp inte träna alls.
Det forskarna såg var att djuren som hade fått träning inte uppvisade några kvarstående rubbningar i hjärnan efter nikotinet. Även nervcellernas formbarhet, plasticitet, som var kraftigt minskad i kontrolldjuren, var återställd i djur som tränats.
Forskning på motorik och rökning
I sin roll på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har Louise Adermark, docent i neurobiologi och författare bakom studien tidigare tittat på kopplingen mellan nikotinberoende hos människor och de motoriska greppen vid rökning: att ta fram en cigarett, tända och dra ett bloss.
Hjärnan lär sig helt enkelt att associera det motoriska beteendet med den känsla nikotinet ger. I den aktuella studien var det därför viktigt att efter nikotinexponeringen lära djuren ett nytt motoriskt mönster.
Lär dig nytt när du slutar röka
På Sahlgrenska akademins hemsida säger Louise Adermark:
– Vi vet väldigt lite av vad som händer i hjärnan när vi lär oss motoriska saker, men om vi spekulerar utifrån resultaten i studien skulle rökavvänjning kunna kompletteras med att man satsar på att lära sig något helt nytt, en modern dans eller tennis, som man inte gjort tidigare.
Många som försöker sluta röka misslyckas, och enligt Louise Adermark är det därför viktigt att hitta nya sätt för att underlätta rökstopp.
Av Inger Palm
Källa: Sahlgrenska akademin