Matsmältningsproblem kan avhjälpas med hjälp av mycket två enkla knep: Bitterörter och/eller enzymer.
Här får du veta mer.
Matsmältningen börjar redan i munnen. Maten tuggas och blandas med enzymrik saliv, därefter fortsätter nedbrytningen i magsäcken med hjälp av den sura magsaften vars saltsyra och enzymer också oskadliggör bakterier och möjliggör för vitamin B12 att tas upp.
Tunntarmen är nästa anhalt där det i tolvfingertarmen tillförs ämnen från lever, gallblåsa och bukspottskörtel som möjliggör ytterligare nedbrytning och näringsupptag. Tjocktarmen tar vid där tunntarmen slutar och matsmältningen avslutas i ändtarmen.
► Läs också: Så slipper du semestermagen!
1. Bitterörter
Bitterörter kallas de örter som innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen och minskar matsmältningsbesvär som ballongmage, uppkördhet, gaser och sura uppstötningar.
Bitterämnen stimulerar produktionen av enzymrik saliv, magsaft, bukspott och galla och är därför nödvändigt för att matsmältningen ska fungera. Örterna stimulerar också tarmrörelserna och stödjer levern och gallan.
Exempel på bitterörter är:
maskros, kronärtskocka, pepparmynta, boldo och kamomill.
De fyra första ingår alla till exempel i örttinkturen Cynaramin, som är ett traditionellt växtbaserat läkemedel mot matsmältningsproblem, och som finns att köpa på välsorterade hälsobutiker.
En studie från 2013 visar att svullen och ond mage kan hjälpas med Cynaramin, 95 procent av deltagarna fick hjälp med smärta, gasbildning och svullen mage.
2. Enzymer
Enzymer är proteiner som används vid varje funktion och kemisk process i vår kropp – till dessa hör bland annat att spjälka mat, konvertera omega-3 och reparera DNA. Enzymer är, kortfattat, en förutsättning för liv. Brist på enzymer kan ge nedsatt matsmältning med gaser, svullen mage, trötthet efter måltid, diarré, förstoppning och dåligt näringsupptag som följd. Många som har problem av sådant slag kan få hjälp av tillskott med enzymer.
► Läs också: Lilla guiden till enzymer
Behovet ökar med åldern
Forskning visar att förmågan att producera enzymer minskar drastiskt med stigande ålder samtidigt som många kroniska hälsoproblem ökar. Ofullständig nedbrytning av proteiner kan också vara en bidragande orsak till intoleranser, allergiska reaktioner, infektioner och inflammationer i kroppen. Vid allergi, infektion eller inflammation kan enzymer som spjälkar protein (proteolytiska enzymer) tas mellan måltiderna för att ett bättre hälsotillstånd ska uppstå.
Så vad vilka enzymer ska man äta då?
Ja, det finns flera enzymtillskott på marknaden och många bra. Ska vi tipsa om något skulle det kunna vara Cellenzym,en av de mest populära produkterna som är helt växtbaserad och som spjälkar proteiner, kolhydrater, fetter, fibrer och sockerarter vid intag i samband med måltid. Det är dessutom helt rent utan stimulantier och tåls därför även av väldigt känsliga magar.
Läs mer i länken nedan.
► Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!