Den nya gröna vågen innebär inte att fler flyttar till landet utan att städerna i sig istället blir grönare. I täten för den utvecklingen går kanske i inte helt oväntat Tyskland.
Stadsodling har länge varit ett känt begrepp även om det inte är så utbrett. I Sverige har vi länge haft en tradition med kolonilotter och kolonistugor och på senare år har olika former av stadsodling i mer kollektiv form dykt upp på sina håll.
Satsar på ekologiska städer
Tyskland tar det ett steg längre och ger begrepp som närodlat en betydligt mer bokstavlig innebörd. Som ett led i satsningen Biostädte – ekologiska städer – arbetar städer som München, Bremen, Karlsruhe och nu senast Nürnberg med att göra matframställningen mer hållbar.
LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”
Bilfria stadsdelar planeras
Stadsodling finns redan i Berlin, Köln och Kiel där arbetar man även med att integrera grönska i den moderna arkitekturen och att omvandla gammal industrimark till trädgårdsland för stadsinvånarna. Här planeras även bilfria och helt soldrivna områden där ätliga växter ska växa runt husen.
LÄS OCKSÅ: Grönt ute och grönt inne gör gott för kropp och sinne
Uppmuntrar till odling
Invånarna uppmuntras att odla nyttoväxter och att använda gemensamma gröna ytor till att odla potatis och plantera fruktträd, något som även har en gynnsam effekt på stadens ekonomi då den typen av växtlighet kräver betydligt mindre underhåll. Tanken är att dessa öppna odlingar ska bjuda invånarna till att producera, processa och byta livmedel.
Av Nina Törmark
Källa: dw.com
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!