Annons
Annons

Ulrika Davidsson: ”Därför är periodisk fasta så bra för hälsan”

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, en av Kureras experter – och förespråkare av periodisk fasta. Här berättar hon om hälsofördelarna, utmaningarna samt skillnader respektive likheter mellan de olika fastetyperna, som 5:2, matfönster och 16:8!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 juli, 2023
Ulrika Davidsson: ”Därför är periodisk fasta så bra för hälsan”

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, en av Kureras experter – och förespråkare av periodisk fasta. Här berättar hon om hälsofördelarna, utmaningarna samt skillnader respektive likheter mellan de olika typerna av fasta, som 5:2, matfönster och 16:8!

Ulrika Davidsson har själv jobbat länge med olika typer av fasta. Och intresset för periodisk fasta har ökat stort, framförallt för att metoden är effektiv. Men det är också en så enkel metod menar Ulrika – att först fasta under några dagar i veckan eller timmar på dygnet och därefter kunna äta nästan vad man vill resten av tiden.

I boken ”Allt om periodisk fasta” (The Book affair) förmedlar Ulrika Davidson också att periodvis fasta är bra för hälsan på så många sätt; det ger starkare immunförsvar, bättre koncentration och tankeförmåga, samt gör att inflammation i kroppen minskar och blodsockerhalten sänks. Samtidigt som man mår bättre och tappar onödiga kilon, för den som behöver det.

Boken innehåller 60 recept samt en guide till allt man behöver veta om olika fastetyper, inklusive färdiga kostscheman att följa. Vi passade på att ställa ett gäng frågor till Ulrika!

Periodisk fasta väldigt flexibelt

Bokomslag "Periodisk fasta"

Det var ett tag sedan 5:2 var som mest i ropet och ”alla” testade det. Kanske slutade många som i början var entusiastiska och ihärdiga med periodisk fasta att följa kostplanen.

Vilka utmaningar finns det med att hålla i vanan att fasta periodiskt under en längre tid?

Det är inte så stora utmaningar och jag tror att det är därför det är så många som är intresserade av att använda sig av någon typ av fasta. Fasta är väldigt flexibelt och det går att prova sig fram och planera så att det fungerar med den kostplan man äter efter och hur dagar och veckor ser ut. Den största utmaningen är att börja med fasta, för vi är så vana att alltid stoppa något i munnen och upplärda att vi ska äta frukost, lunch, middag och flera mellanmål. Det tycker jag är fel och man ska istället ge kroppen vila från matsmältning, framförallt om man har hälsoproblem. I början kan hunger kännas ovant men det är inte farligt att känna hunger några timmar. Det är ett normalt tillstånd i kroppen och ska inte liknas med svält.

Hur viktigt är det med just långsiktighet för att nå hälsofördelarna med periodisk fasta?

– Alla kostförändringar ska handla om att tänka långsiktigt, annars missar man de fördelar som en fasta kan ge. Korta försök på en till två veckor ger inte resultat. Så därför behöver man prova sig fram i början, se vad som passar för dig som individ. Många väljer en-två dagar i veckan där de håller sig till runt 500-600 kcal. Vissa väljer 16:8 för att det passar bättre in i deras vardag och vissa gör längre fastor, till exempel över en helg. Man bör ge fasta en chans på minst sex veckor och sedan utvärdera resultatet och hur du mår.

Ingen kost- eller fasteplan passar alla

Ulrika tar upp olika fastevarianter i boken, som 5:2, 16:8, matfönster med flera.

Vilka skillnader och likheter finns det mellan de olika varianterna?

Skillnaden är att vid metoderna ”5:2” och ”800 kalorier” så intar du kalorier under dagen, men tänker på att äta mindre och rätt mat som mättar bra, men innehåller lite fett. När du gör en periodisk fasta som kan vara ”16:8”, ”20:4” eller en 24 timmarsfasta, så avstår du helt från kalorier under de timmar du har ett så kallat fastefönster. Du äter alltså dina kalorier de timmar du har ditt matfönster. Följer du till exempel 16:8 så fastar du från klockan åtta på kvällen till klockan 12 dagen därpå och då dricker du bara vatten, te, kaffe. Och mellan klockan 12-20 äter du dina måltider, som då inte har en kaloribegränsning, och jag rekommenderar då en lågkolhydratkost.

Varför är det viktigt att kombinera sin periodiska fasta med en lågkolhydratkost i övrigt?

Fasta är ett komplement om du vill uppnå större effekt på exempelvis din viktminskning. När man kombinerar dessa metoder så äter man olika mängd kalorier varje dag. Då uppnår man en större viktminskning, eftersom kroppen inte vänjer sig. Periodisk fasta i olika former bidrar också till jämnare blodsocker, lägre blodtryck och möjlighet till bättre kolesterolvärden.

Vad har du själv för erfarenheter av periodisk fasta och finns det någon form som du föredrar personligen mer än andra?

– Jag har erfarenhet av alla typer av fasta och använder dessa regelbundet. Vattenfastar gör jag fyra dagar regelbundet, och så använder jag 16:8 några dagar i veckan och även 5:2, då jag äter betydligt mindre vissa dagar. 800 kalorier-fastan tycker jag är bra och ger väldigt fina resultat. Men som jag alltid säger: man måste prova sig fram för det finns ingen kost eller fasteplan som passar alla. Det är anledningen att jag som kostrådgivare jobbar med flera olika kostscheman. Alla människor är olika och har olika behov.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons