Denna härligt färgstarka gryta med räkor och två sorters fisk, kröns med en gyllene klick saffransaioli. En både festlig och hälsosam rätt till helg eller vardag. Receptet kommer från Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson.
Boken ”Allt om periodisk fasta” (The Book affair) innehåller 60 recept för olika sorters fasta, varav detta är ett. Ulrika Davidsson förmedlar i boken att periodvis fasta ger starkare immunförsvar, minskad inflammation i kroppen och sänkt blodsockerhalt.
Ingredienser
2 portioner
½ fänkål
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 morot
2 salladslökar
½ msk olivolja
1 fiskbuljongtärning
200 g krossade tomater
1 dl vatten
salt och svartpeppar
150 g torskrygg
150 g laxfilé
1 dl frysta gröna ärter
1 ½ dl handskalade räkor och/eller kräftstjärtar i lag
lite färsk timjan
Saffransaioli:
3 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
½ paket malen saffran
salt och svartpeppar
LÄS OCKSÅ: Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål
Gör så här
Blanda ingredienserna till aiolin i en skål.
Skiva fänkålen. Skala och finhacka löken. Skala och riv vitlöken.
Finhacka chilin. Skala och skiva moroten och strimla salladslöken.
Hetta upp en gryta med olivoljan och bryn fänkål, lök, vitlök och chili några minuter.
Tillsätt buljongtärning, krossade tomater och vatten. Krydda med salt och peppar. Låt koka ihop i 10 minuter.
Skär fisken i mindre bitar och strö på salt och peppar. Lägg försiktigt ner fisken tillsammans med moroten i grytan och låt sjuda 5 minuter.
Tillsätt ärter, skaldjur och salladslök och låt allt bli varmt. Lägg upp grytan i skålar. Toppa med en klick saffransaioli och timjan.¨
LÄS OCKSÅ: Två superenkla veganska vardagsrecept
Av Carolina Eriksson