Annons

Ultraprocessad mat – både en hälsofara och klimatfara

Vi äter alltmer så kallad ultraprocessad mat. Forskare har funnit att denna mat inte bara påverkar vår egen hälsa negativt – utan även klimatet. Här förklarar vi hur och vad ultraprocessad mat egentligen betyder.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
11 augusti, 2024
Skräpmat, godis och chips

Det är sedan tidigare känt att en hög konsumtion av ultraprocessad mat är kopplad till ökad risk för ohälsa, som fetma, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, högt kolesterol och vissa cancerformer. Det har inte tidigare funnits någon forskning kring vilken effekt den här kosten har på planetens hälsa.

Kopplingen mellan klimat och ultraprocessad mat

Men resultatet från en stor studie om just detta, som pågick i flera decennier, publicerades häromåret i tidskriften The Lancet Planetary Health. Forskarna kartlade kostförändringar bland personer boende i Brasiliens storstadsområden under 30 års tid. Samt undersökte för första gången hur den ökade konsumtionen av ultraprocessade livsmedel hänger ihop med klimatförändringar.

LÄS OCKSÅ: Tillsats kan förbjudas ­– misstänks orsaka cancer

4 vedertagna livsmedelsgrupper

I studien beräknade man miljöpåverkan för de fyra livsmedelsgrupperna:

  • Grupp 1: Obehandlade, eller minimalt behandlade livsmedel. Som grönsaker, mjölk, fisk, frön, nötter, kött, ägg och svamp. Dessa är naturliga eller obehandlade livsmedel.
  • Grupp 2: Bearbetade ingredienser. Som vegetabiliska oljor från oliver eller frön, havssalt, socker från sockerrör, stärkelse från potatis, smör från mjölk. Dessa får vi direkt från grupp 1-livsmedel, eller från naturen genom pressning, malning, torkning och raffinering.
  • Grupp 3: Processad mat. Till exempel rökt kött, konserverad fisk, konserverade grönsaker, frukt och baljväxter, saltade nötter och frön, ostar och opaketerat nybakat bröd.Det handlar alltså om enkla produkter med två eller tre ingredienser som är framställda genom tillsättning av socker, olja, salt eller andra grupp 2-ämnen till grupp 1-livsmedel.
  • Grupp 4: Ultraprocessad mat. Processade köttprodukter som korvs amt snacks, godis, kakor, förpackade bröd och bakverk, sötade drycker, matfettsblandningar, färdigmat och annan mat och dryck med konstgjorda tillsatser, som sötningsmedel och smakämnen. Det vill säga industriellt framställda produkter med många ingredienser, som också finns i processade livsmedel: t e x , salt, socker, fetter och oljor, antioxidanter, konserveringsmedel och stabilisatorer.

Forskarna beräknade hur stor andel av en persons dagliga kaloriintag som kom från de olika livsmedelsgrupperna, och dessas miljöpåverkan genom åren.

Annons

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Ultraprocessad mat största orsaken till utsläpp

Det visade sig att under de 30 åren som studien pågick hade hushållens konsumtion av livsmedlen i grupp 1 och 2 minskat, medan grupp 3 och 4 hade ökat. Och forskarna fann att den ultraprocessade maten stått för den största andelen av Brasiliens matrelaterade utsläpp av växthusgaser. Till stor del till följd av ett fördubblat ätande av ultraprocessat kött.

Den ultraprocessade maten förbrukar också mer vatten och kräver stora markytor till produktionen, något som leder till avskogning.

Forskarna drar slutsatsen att den här trenden måste brytas för att få ett hälsosamt och hållbart matsystem, för oss själva och planeten.

Källa: Äkta vara och The Lancet Planetary Health

Annons

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Annons
Fakta

Om studien

Forskare från University of Sao Paulo, City University of London, University of Manchester, Brunel University London och University of Sheffield samarbetade och samlade in och analyserade data från storstadshushållens matbudgetar i Brasilien mellan 1987 och 2018.

Annons