Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på godis och tuggummin

Tillsats kan förbjudas ­– misstänks orsaka cancer

Ytterligare en anledning att äta tillsatsfri, äkta mat har presenterats. Ett vanligt färgämne i sötsaker, titandioxid, är inte säkert som tillsats – och kan i värsta fall orsaka cancer.

Det visar en ny riskutvärdering av ämnet som gjorts av europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA.

Titandioxid (E171) – som brukar användas för att färga livsmedel vita, och även för att ge andra färgämnen en klarare färg ­– får därmed inte längre grönt ljus som livsmedelstillsats av experterna. Något som det fick vid en utvärdering som gjordes för fem år sedan, 2016. Dock har ämnet även efter detta  ifrågasatts på grund av dess misstänkta hälsorisker.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Hittades i lösgodis

E171 finns i godis, tuggummi och bakverk. När Råd & Rön undersökte innehållet i lösgodis 2020, hittades titandioxid i sju procent av de 298 undersökta sorterna.

En intressant detalj är att en hel del tillsatser är tillåtna endast i så små mängder att de inte kan orsaka någon skada. Men EFSA har alltså i denna utvärdering dragit slutsatsen att det inte finns en sådan gräns för E171.

 

E171 tränger in i cellerna

Anledningen är att E171 delvis består av så kallade nanopartiklar som det skrivits och forskats mycket om på senare år. Bland annat har man kunnat se i djurstudier att dessa pyttesmå partiklar kan tränga in i kroppens celler efter att ha tagit sig igenom tarmens väggar – och där kan de bland annat skada våra kromosomer och vårt DNA. Partiklarna ackumuleras, ”samlas på hög” i kroppen. Och det är just de genetiska skadorna som kan leda till mutationer och med tiden: i värsta fall cancer.

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

EU-kommisionen ska besluta om förbud

Frankrike förbjöd redan i januari 2020, efter en egen utvärdering, titandioxid som tillsats just på grund av dess misstänkta förmågor att orsaka skador på DNA. Och i juni väntas EU-kommissionen fatta beslut om ett förbud av tillsatsen inom EU.

LÄS OCKSÅ: Rester av läkemedel påverkar fiskars hälsa

Källa: Äkta vara

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Övrigt

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

 

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Övrigt

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.