Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på godis och tuggummin

Tillsats kan förbjudas ­– misstänks orsaka cancer

Ytterligare en anledning att äta tillsatsfri, äkta mat har presenterats. Ett vanligt färgämne i sötsaker, titandioxid, är inte säkert som tillsats – och kan i värsta fall orsaka cancer.

Det visar en ny riskutvärdering av ämnet som gjorts av europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA.

Titandioxid (E171) – som brukar användas för att färga livsmedel vita, och även för att ge andra färgämnen en klarare färg ­– får därmed inte längre grönt ljus som livsmedelstillsats av experterna. Något som det fick vid en utvärdering som gjordes för fem år sedan, 2016. Dock har ämnet även efter detta  ifrågasatts på grund av dess misstänkta hälsorisker.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Hittades i lösgodis

E171 finns i godis, tuggummi och bakverk. När Råd & Rön undersökte innehållet i lösgodis 2020, hittades titandioxid i sju procent av de 298 undersökta sorterna.

En intressant detalj är att en hel del tillsatser är tillåtna endast i så små mängder att de inte kan orsaka någon skada. Men EFSA har alltså i denna utvärdering dragit slutsatsen att det inte finns en sådan gräns för E171.

 

E171 tränger in i cellerna

Anledningen är att E171 delvis består av så kallade nanopartiklar som det skrivits och forskats mycket om på senare år. Bland annat har man kunnat se i djurstudier att dessa pyttesmå partiklar kan tränga in i kroppens celler efter att ha tagit sig igenom tarmens väggar – och där kan de bland annat skada våra kromosomer och vårt DNA. Partiklarna ackumuleras, ”samlas på hög” i kroppen. Och det är just de genetiska skadorna som kan leda till mutationer och med tiden: i värsta fall cancer.

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

EU-kommisionen ska besluta om förbud

Frankrike förbjöd redan i januari 2020, efter en egen utvärdering, titandioxid som tillsats just på grund av dess misstänkta förmågor att orsaka skador på DNA. Och i juni väntas EU-kommissionen fatta beslut om ett förbud av tillsatsen inom EU.

LÄS OCKSÅ: Rester av läkemedel påverkar fiskars hälsa

Källa: Äkta vara

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!