Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tallrik och bestick med färgglada lappar med tillsatsnummer på

4 vanliga ingredienser i färdiga vegoprodukter – och vad de betyder

Det kan vara en utmaning för oss konsumenter att förstå ingredienslistorna på färdiga vegoprodukter. De innehåller inte bara de vanliga E-numren, utan också ingredienser som är nya för de flesta av oss. Här benar vi ut några av ingredienserna, och hur naturliga de är.

Färdiga vegoprodukter i form av färs, burgare och korv är ett enkelt och populärt alternativ att plocka upp i affärernas frys- eller kyldiskar för den som vill äta mer vego, men saknar tiden att laga från grunden. Men vad betyder egentligen mykorprotein, hydrolyserade proteiner och de andra vanliga ingredienserna i dessa produkter?

 

LÄS OCKSÅ: Finalisterna i årets matbluff utsedda

Här reder vi ut fyra vanliga ingredienser i färdiga vegoprodukter och vad de egentligen betyder.

  1. Mykoprotein. Kommer från en patenterad mögelsvamp vid namnet PTA-2684. Känner du igen ordet mykoprotein så beror det på att det är huvudingrediensen i quorn. Möglet har ”matats” med en sockerlösning, samt en blandning av ammoniak, vitaminer och mineraler. Resultatet är en proteinhaltig svampmassa, som hettas upp och avskiljs från lösningen innan den kan processas ytterligare och blandas med produktens övriga ingredienser.
  2. Hydrolyserade proteiner. Tillverkas genom att proteiner från soja eller majs kokas ihop med saltsyra och därpå neutraliseras med natriumhydroxid. Detta görs för att bryta ner proteinerna till aminosyror, som glutaminsyra, som förstärker smaken på en produkt som annars är smaklös.
  3. Metylcellulosa (E461). Syntetiskt framställt konsistensmedel av ren cellulosa som utvunnits ur pappersmassa eller bomullsfiber som ska ge produkten ett tuggmotstånd som liknar köttets. Cellulosan hettas upp i en natriumhydroxidlösning och behandlas med gasen klormetan, vilket ger en geléartad konsistens när den blandas i kallt vatten, men stelnar när den vegetariska burgaren eller korven lagas till.
  4. Texturerade proteiner Väldigt vanligt bland vegoprodukter. Dessa proteiner bygger på en process som ger proteinpulver av baljväxter en svampigare och mer köttlik struktur. Pulver blandas med vatten och hettas upp under tryck och sprutas sedan ut genom ett munstycke. bitarna Bitarna sväller då upp av tryckförändringen, liknande popcorn som poppas. Detta protein uppfanns redan på 1960-talet, men länge användes det främst som billigt utfyllnadsmedel i mat i skolor och fängelser

LÄS OCKSÅ: Tepåsar kan innehålla nanoplast

Källa: Äkta varas vegogranskning

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.