Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tallrik och bestick med färgglada lappar med tillsatsnummer på

4 vanliga ingredienser i färdiga vegoprodukter – och vad de betyder

Det kan vara en utmaning för oss konsumenter att förstå ingredienslistorna på färdiga vegoprodukter. De innehåller inte bara de vanliga E-numren, utan också ingredienser som är nya för de flesta av oss. Här benar vi ut några av ingredienserna, och hur naturliga de är.

Färdiga vegoprodukter i form av färs, burgare och korv är ett enkelt och populärt alternativ att plocka upp i affärernas frys- eller kyldiskar för den som vill äta mer vego, men saknar tiden att laga från grunden. Men vad betyder egentligen mykorprotein, hydrolyserade proteiner och de andra vanliga ingredienserna i dessa produkter?

 

LÄS OCKSÅ: Finalisterna i årets matbluff utsedda

Här reder vi ut fyra vanliga ingredienser i färdiga vegoprodukter och vad de egentligen betyder.

  1. Mykoprotein. Kommer från en patenterad mögelsvamp vid namnet PTA-2684. Känner du igen ordet mykoprotein så beror det på att det är huvudingrediensen i quorn. Möglet har ”matats” med en sockerlösning, samt en blandning av ammoniak, vitaminer och mineraler. Resultatet är en proteinhaltig svampmassa, som hettas upp och avskiljs från lösningen innan den kan processas ytterligare och blandas med produktens övriga ingredienser.
  2. Hydrolyserade proteiner. Tillverkas genom att proteiner från soja eller majs kokas ihop med saltsyra och därpå neutraliseras med natriumhydroxid. Detta görs för att bryta ner proteinerna till aminosyror, som glutaminsyra, som förstärker smaken på en produkt som annars är smaklös.
  3. Metylcellulosa (E461). Syntetiskt framställt konsistensmedel av ren cellulosa som utvunnits ur pappersmassa eller bomullsfiber som ska ge produkten ett tuggmotstånd som liknar köttets. Cellulosan hettas upp i en natriumhydroxidlösning och behandlas med gasen klormetan, vilket ger en geléartad konsistens när den blandas i kallt vatten, men stelnar när den vegetariska burgaren eller korven lagas till.
  4. Texturerade proteiner Väldigt vanligt bland vegoprodukter. Dessa proteiner bygger på en process som ger proteinpulver av baljväxter en svampigare och mer köttlik struktur. Pulver blandas med vatten och hettas upp under tryck och sprutas sedan ut genom ett munstycke. bitarna Bitarna sväller då upp av tryckförändringen, liknande popcorn som poppas. Detta protein uppfanns redan på 1960-talet, men länge användes det främst som billigt utfyllnadsmedel i mat i skolor och fängelser

LÄS OCKSÅ: Tepåsar kan innehålla nanoplast

Källa: Äkta varas vegogranskning

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".