I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.
Det finns redan nu goda möjligheter att satsa på akademiska studier parallellt med en elitidrottssatsning vid Luleå tekniska universitet, men Riksidrottsförbundet vill utöka resurserna i Norrbotten. Oavsett vilken sport studenterna utövar så ska man ges möjligheten. Samtidigt planeras det också för en särskild satsning på skidorientering, skidskytte och längdskidor.
LÄS OCKSÅ: Kombinera sport och diabetes
Ansöker på lika villkor
Birgitta Bergvall-Kåreborn, som är rektor vid landets nordligaste universitet är förstås glad över att Riksidrottsförbundet vill utöka möjligheterna att förverkliga elevens elitsatsning och samtidigt lyckas med studierna. Förutsättningarna finns redan, men nu ska en verksamhetsledare anställas som också ska fungera som tränare inom skidsporterna.
– Vi har fantastiska förutsättningar för vinteridrott och vi har även flera av Sveriges bästa lag i sporter som ishockey, fotboll, basket och handboll i vår region. Det är väldigt positivt om utövare söker sig till oss för studier, kommenterar Birgitta Bergvall-Kåreborn om det faktum att universitet från halvårsskiftet 2020 blir ett av Sveriges 13 elitidrottsvänliga lärosäten.
I praktiken innebär ett elitidrottsvänligt lärosäte att studenter som idrottar på toppnivå får tillgång till kvalificerad studievägledning som hjälper till att anpassa lektioner och föreläsningar efter träningen. För att få delta i programmet krävs det att studenten måste utöva en sport på hög nivå som finns i ett av Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund. Idrottarna får dock ingen förtur till utbildningarna, ansökning och antagning sker på samma villkor som alla andra studenter.
LÄS OCKSÅ: Uppslagsboken i nutriton för idrottare
En utbildning att falla tillbaka på
Peter Mattsson som är chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet ser de idrottsvänliga universiteten som en möjlighet att på sikt kunna ge Sverige fler internationella medaljer, men också att elitidrottarna ska få en utbildning att falla tillbaka på efter att idrottskarriären är avslutad. Förbundets ambition är att så många universitet som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga.
Lena Turesson, en av universitetets samordnare har själv har en bakgrund som skidorienterare och orienterare. Hon har bland annat två individuella VM-guld i skidorientering. Lena menar att längdskidåkare, skidskyttar och skidorienterare kan dra nytta av sina erfarenheter och tillsammans utvecklas i en stimulerande miljö. Studier och träning i kombination med ett socialt sammanhang ger trygghet att utvecklas som människa och som idrottare.
Av Inger Palm
Källa: Luleå tekniska universitet
Intagningskraven
Du ska vara aktiv inom en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet.
Du ska uppfylla de krav som Riksidrottsförbundet har satt, det vill säga du ska vara en potentiell eller aktuell landslagsidrottare (senior eller junior) eller en spelare i högsta ligan i en lagbollidrott. Varje specialidrottsförbund bedömer om du uppfyller kraven.
Du ansöker och blir antagen på samma villkor som alla andra studenter.