Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Intagningskraven

Du ska vara aktiv inom en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet.
Du ska uppfylla de krav som Riksidrottsförbundet har satt, det vill säga du ska vara en potentiell eller aktuell landslagsidrottare (senior eller junior) eller en spelare i högsta ligan i en lagbollidrott. Varje specialidrottsförbund bedömer om du uppfyller kraven.
Du ansöker och blir antagen på samma villkor som alla andra studenter.

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

Det finns redan nu goda möjligheter att satsa på akademiska studier parallellt med en elitidrottssatsning vid Luleå tekniska universitet, men Riksidrottsförbundet vill utöka resurserna i Norrbotten. Oavsett vilken sport studenterna utövar så ska man ges möjligheten. Samtidigt planeras det också för en särskild satsning på skidorientering, skidskytte och längdskidor.

 

LÄS OCKSÅ: Kombinera sport och diabetes

Ansöker på lika villkor
Birgitta Bergvall-Kåreborn, som är rektor vid landets nordligaste universitet är förstås glad över att Riksidrottsförbundet vill utöka möjligheterna att förverkliga elevens elitsatsning och samtidigt lyckas med studierna. Förutsättningarna finns redan, men nu ska en verksamhetsledare anställas som också ska fungera som tränare inom skidsporterna.

– Vi har fantastiska förutsättningar för vinteridrott och vi har även flera av Sveriges bästa lag i sporter som ishockey, fotboll, basket och handboll i vår region. Det är väldigt positivt om utövare söker sig till oss för studier, kommenterar Birgitta Bergvall-Kåreborn om det faktum att universitet från halvårsskiftet 2020 blir ett av Sveriges 13 elitidrottsvänliga lärosäten.

I praktiken innebär ett elitidrottsvänligt lärosäte att studenter som idrottar på toppnivå får tillgång till kvalificerad studievägledning som hjälper till att anpassa lektioner och föreläsningar efter träningen. För att få delta i programmet krävs det att studenten måste utöva en sport på hög nivå som finns i ett av Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund. Idrottarna får dock ingen förtur till utbildningarna, ansökning och antagning sker på samma villkor som alla andra studenter.

LÄS OCKSÅ: Uppslagsboken i nutriton för idrottare

En utbildning att falla tillbaka på
Peter Mattsson som är chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet ser de idrottsvänliga universiteten som en möjlighet att på sikt kunna ge Sverige fler internationella medaljer, men också att elitidrottarna ska få en utbildning att falla tillbaka på efter att idrottskarriären är avslutad. Förbundets ambition är att så många universitet som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga.

Lena Turesson, en av universitetets samordnare har själv har en bakgrund som skidorienterare och orienterare. Hon har bland annat två individuella VM-guld i skidorientering. Lena menar att längdskidåkare, skidskyttar och skidorienterare kan dra nytta av sina erfarenheter och tillsammans utvecklas i en stimulerande miljö. Studier och träning i kombination med ett socialt sammanhang ger trygghet att utvecklas som människa och som idrottare.

 

Av Inger Palm

Källa: Luleå tekniska universitet


Intagningskraven

Du ska vara aktiv inom en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet.
Du ska uppfylla de krav som Riksidrottsförbundet har satt, det vill säga du ska vara en potentiell eller aktuell landslagsidrottare (senior eller junior) eller en spelare i högsta ligan i en lagbollidrott. Varje specialidrottsförbund bedömer om du uppfyller kraven.
Du ansöker och blir antagen på samma villkor som alla andra studenter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.