Annons

Uppdatera vårgarderoben klimatsmart

För dig som är miljömedveten finns det många bättre alternativ än att haka på de ultrasnabba vårtrenderna – från att byta kläder till att köpa klimatsmarta plagg. Här är 6 smarta tips, som gör att du på köpet kan spara eller tjäna pengar!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
5 maj, 2023
Uppdatera vårgarderoben klimatsmart

För dig som är miljömedveten finns det många bättre alternativ än att haka på de ultrasnabba vårtrenderna – från att byta kläder till att köpa klimatsmarta plagg. Här är 6 smarta tips, som gör att du på köpet kan spara eller tjäna pengar!

Varje vår ser vi uppmaningar från butiker och modemagasin om att uppdatera vårgarderoben. Men visste du att vi svenskar köper i snitt 50 nya klädesplagg varje år? Ändå använder 70 procent av oss bara hälften av de plagg som hänger i vår garderob!

Idag har ”ultra fast fashion” blivit ett begrepp, som ett svar på den ökade efterfrågan världen över på trendiga men väldigt billiga kläder. Dessa säljs oftast i nätbutiker, som Shein eller Zaful, till följd av en snabb och ofta oetisk produktion inom modeindustrin, där man numera fångar upp trender rekordsnabbt med hjälp av algoritmer och sedan marknadsför dem med hjälp av bilder som är datorgenererade. Allt för att så snabbt som möjligt kunna sy upp kläderna efter hand, för att möta efterfrågan på nya trender. Inte sällan kommer nya kollektioner ut varje vecka.

LÄS OCKSÅ: Tio tips som hjälper dig att shoppa mindre

Ultrasnabbt mode är ohållbart

Denna ultrasnabba konsumtionen är en följd av att vi idag till och med tycker att vanlig ”fast fashion” har blivit för långsamt. Det är många som blir lockade att uppdatera garderoben med säsongens trender till låga priser, för låga om man ska vara krass. För den ohållbart billiga prislappen kommer med ett högt pris på andra sätt. Den innebär, som de flesta nog redan vet, att de som tillverkar plaggen i länder som Kina, Bangladesh och Kambodja blir utnyttjade och arbetar till minimala löner och med dåliga arbetsförhållanden för att kunna hålla nere priserna på plaggen i slutänden.

Annons

Dessutom belastar textilproduktionen vår miljö mycket både vad gäller vattenåtgång och kemikalier. Inte minst finns det stora risker att kläderna innehåller förbjudna och farliga ämnen, eftersom de inte lyder under EU-regler, när de beställs och importeras direkt på nätet. Bara i undantagsfall blir de kontrollerade via stickprover i tullen. Slutligen så brukar en följd av att kläderna inte håller hög kvalitet bli att vi konsumenter kastar dem väldigt snabbt.

Vi behöver alltså förändra vårt sätt att konsumera kläder eftersom textiler och kläder står för så mycket som cirka 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Och hela 80 procent av klädernas klimatpåverkan går att koppla till tillverkningsfasen. Här tipsar vi om alternativa sätt att få tag på nya kläder!

LÄS OCKSÅ: Medveten konsument – med stil

Uppdatera vårgarderoben miljövänligt, 6 tips!

  1. Köp second hand, antigen av vänner, i affärer, online eller på loppisar.
  2. Om du köper nya kläder och skor, välj sådana som är framställda på miljövänliga sätt, med återvunna och ekologiska material.
  3. Använd de kläder som faktiskt hänger i garderober och byråer och fortfarande passar, men inte använts på länge.
  4. Om kläderna inte längre passar: skänk eller sälj dem vidare, till exempel via Sellpy eller Tradera.
  5. Du kan också lämna in plaggen till klädbytardagar. På Naturskyddsföreningens hemsida finns en bra lista med alla klädbytardagar listade, kommun för kommun.
  6. Om plaggen är trasiga eller defekta på andra sätt finns det bra återvinningsmöjligheter. Bland annat kan man lämna i sådana plagg för återvinning hos flera stora klädkedjor, som H&M och Lindex.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

Källor: Naturskyddsföreningen och nämnda företags hemsidor

Annons

Av Carolina Eriksson

Fakta

4 klimatsmarta klädmärken!

Det finns även bra och medvetna varumärken som framställer sina kläder på både etiskt, hållbart och miljövänligt sätt, där bara ekologiska och återvunna material används. Här är några bra alternativ när du ändå behöver köpa nytt!

  • Houdini. Ett svenskt, miljömedvetet märke som gör outdoor-kläder av olika slag. Sedan några år tillbaka är deras produkter helt fria från PFAS och målet är att hela deras kollektion ska vara 100 procent cirkulär. Vilket betyder att alla tyger antingen är tillverkade av återvunna och återvinningsbara fibrer, eller förnybara fibrer som är biologiskt nedbrytbara.
  • Picture Organic. Detta franska outdoor-märke tillverkar sina plagg, alltifrån t-shirts till skidjackor, av 100 procent ekologisk bomull, återvunnen polyester från plastflaskor och en speciell bio-polyester utvunnen delvis från sockerrör. Bland annat i skaljackor och mellanlager. En innovativ och smart nyhet är en jacka av 100 procent återvunnen polyester, ”Posy jacket”– som även är vändbar med två helt olika utseenden. Den blir alltså som två jackor i ett och passar som ett mellanlager på vintern, eller som en vårjacka med en tunnare tröja under då det lent lurviga fodret (som även kan bli utsida!) värmer fint.
  • Icebug. Dessa skor tillverkas av tillvaratagen och återvunnen plast som förorenar våra hav, liksom alger från övergödda sjöar som blir till ett särskilt skum i skornas sulor, så kallat ”Bloom foam”. Numera tillverkar Icebug inte bara vinterskor med dobbar och grova sulor, utan även sneakers och andra vår- och sommarskor. Dessutom är de noga med att arbetsförhållanden för anställda på de fabriker som tillverkar skorna ska vara bra.
  • Haglöfs. Det svenska varumärket använder sig av avfall och spill från andra branscher och skapar helt nya friluftsprodukter av dessa. Bland annat 100 procent ekologisk bomull, samt hampa och lycocell som är ett giftfriare material än konventionell bomull.
Annons