Medellivslängden fortsätter att öka men det råder stora skillnader i hur länge vi lever i olika delar av landet. Till exempel kan det skilja nästan sju år mellan ett område som anses ha det ”bättre” och ett mer utsatt område, visar siffror från SCB. Dessutom är skillnaderna stora mellan de norra och södra delarna av landet, där medellivslängden är allra högst i Halland och Kronoberg.
Men varför är det så? Det får du veta mer om här.
Medellivslängden bland svenska män och kvinnor fortsätter att öka. Ökningen är dock fortfarande större för män än för kvinnor. Under de senaste fem åren var ökningen ett år för män och 0,6 år för kvinnor, jämfört med föregående femårsperiod. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
► Läs också: Jogga 5 minuter om dagen – och förläng ditt liv
Medellivslängd – ett övergripande mått på befolkningens hälsa
Den förväntade medellivslängden kan ses som ett övergripande mått på befolkningens hälsa och uttrycker det antal år som i genomsnitt återstår att leva för en person. Därför lever man längre i söder, skriver TT.
Förra året var detta mått 84,0 år för kvinnor och 80,3 år för män, enligt SCB.
Längre levnad i söder
Vi lever dock olika länge i olika landsändar visar statistiken. Generellt sett lever man längre i de södra landskapen, jämfört med de norra.
I Halland är medellivslängden till exempel 84,7 år för kvinnor. I Västernorrland däremot förväntas kvinnor leva drygt två år kortare tid. Männen har längst levnadstid i Kronoberg (81,09), medan medellivslängden i Norrbotten är 78,53 år. Medellivslängden skiljer sig alltså 2,56 år.
Professorn: ”Väldigt mycket kokar ner till skillnader i utbildningsnivå”
Bo Burström är professor i socialmedicin vid Karolinska institutet i Solna. Så svarar han på TT:s fråga om varför vi lever olika länge i olika delar av landet:
– Väldigt mycket kokar ner till skillnader i utbildningsnivå och det finns, eller har åtminstone funnits, ganska stora skillnader i utbildningsnivå mellan olika regioner, säger
Därmed dock inte sagt att det är själva utbildningen i sig som förklarar skillnaderna, menar han.
– Många av de här sakerna tenderar att bilda kluster. Om man har låg utbildning så har man oftare sämre jobb med lägre inkomst och sämre levnadsvanor och sämre livsvillkor.
► Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre
Kraven är högre i en storstad
Varför hamnar just Norrbotten lägst för männen? undrar TT:s frågeställare.
– Arbetsförhållandena och därmed kraven på utbildning skiljer sig åt mellan olika delar av landet. Kraven är mycket högre i en storstad. Jag är själv från Arvidsjaur, men jag har å andra sidan flyttat, svarar Bo Burström.
Kan skilja nästan sju år mellan ”bra” område och ”utsatt” område
Den förväntade medellivslängden kan också skilja sig kraftigt åt inom ett och samma län. I Stockholms län skiljer den hela 6,8 år mellan Danderyd och länets social mest utsatta områden, visar Bo Burströms forskning.
– Det är ganska mycket. När Öst- och Västtyskland gick samman var skillnaden fem år ungefär, till östs nackdel, säger Bo Burström.
► Läs också: 2 koppar te om dagen kan öka livslängden hos äldre kvinnor
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!