Att hudvården är hållbar? Går att äta? Är ekologisk?
Vad innebär egentligen begreppet clean beauty? Skönhetsexperten Sara Nomberg reder ut.
Vad innebär begreppet clean beauty?
– Begreppet är inte definierat och reglerat, och är därför fritt för tolkning. Clean beauty används ofta när man pratar om både
naturlig, grön och ekologisk skönhet – men handlar egentligen om skönhetsvård som är säker för konsumenten att använda och där producenten är transparent med ingredienslistan. Det kan alltså fortfarande vara produkter som är framtagna i ett labb eller produkter som inte är ekologiska.
LÄS OCKSÅ: Senaste trenden: Sköt hela din skönhetsrutin – med hjälp av oljor
Vad anser du om begreppet?
– Det är viktigt eftersom det visar på att det finns en rörelse som ifrågasätter tveksamma ingredienser som används i skönhetsindustrin. Att konsumenter vill ha alternativ, att det finns de som är måna om att produkterna de använder ska innehålla ingredienser som inte kan skada deras hälsa eller naturen. Jag själv förespråkar ekologisk hudvård som står för liknande värden.
Vilka utmaningar finns det med clean beauty?
– Begreppet i sig är en utmaning eftersom det inte regleras och då kan innefatta allt möjligt. Det kan också utnyttjas av företag som vill verka bättre och miljövänligare än vad de egentligen är, vilket kallas greenwashing. Clean beauty innehåller också mildare konserveringsmedel eller är ibland till och med fria från konserveringsmedel, vilket ger kortare hållbarhet på produkten och kan bidra till att konsumenten upplever att produkten inte fungerar exakt som ”vanligt”.
Vilka ingredienser hör inte hemma i en clean beauty-produkt?
– Hormonstörande ämnen som till exempel silikoner, vilket är vanligt i makeup och balsam, eller parabener som tidigare fanns i massor av skönhetsprodukter. Clean beauty bör inte heller innehålla sulfater som till exempel sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES). Dessa tvättar bort fett i hår och hårbotten, vilket riskerar att irritera och torka ut.
LÄS OCKSÅ: “Hudvård handlar inte bara om fåfänga”
Vad är det viktigaste när man väljer sin hudvård?
– Att produkterna har den önskade effekten man efterfrågar eftersom det är orsaken till varför vi konsumerar skönhetsprodukter överhuvudtaget. Sedan tycker jag att det är viktigt att de är säkra för oss människor och att de går att bryta ner i miljön. Om du väljer naturliga ingredienser som är ekologiskt odlade så kan de brytas ner i miljön och med största sannolikhet är de också säkra för dig att konsumera. Det är anledningen till varför jag förespråkar ekologisk hudvård. Det är också viktigare att titta noga på själva ingredienslistan istället för att stirra sig blind på hur många ingredienser en produkt innehåller, för det behöver inte nödvändigtvis vara sämre med flera ingredienser.
LÄS OCKSÅ: “En starkt växande ekotrend smittar av sig på skönhetsmarknaden”
Hur ser regleringen och kontrollen ut för hudvård i Sverige om man jämför med andra länder?
– Hudvård i Sverige går under EU:s kosmetikaförordning och är därför samma i alla EU länder. Begrepp som till exempel clean, eko och naturlig hudvård är inte lagstiftat och kan därför användas i princip fritt av företag så länge de inte strider mot marknadsföringslagen. Det gör det svårt för konsumenten som står och väljer mellan två produkter som båda marknadsförs som eko, men där ena produkten innehåller tio procent ekologiska ingredienser och den andra 100 procent.
Det görs inga kontroller på detta. Många konsumenter tror att en produkt granskas och godkänns innan de släps på marknaden, men så är inte fallet. Ingen granskar, utan det är upp till den som importerar eller tillverkar att se till att lagstiftningen följs. Tyvärr tar inte lagstiftningen hänsyn till sådant som miljö eller hormonstörande ämnen. Därför förekommer ämnen i skönhetsbranschen som kan påverka både miljö och hälsas negativt.
Av Tina Harr