Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lena Losciale och Karin Björkegren Jones

Foto: Anneli Hildonen

“Hudvård handlar inte bara om fåfänga”

Att göra egen botanisk hudvård behöver varken vara dyrt eller krångligt, menar bokaktuella Karin Björkegren Jones och Lena Losciale. Att gå över till ren skönhet har dessutom en positiv effekt på både miljön och på huden.

När Karin Björkegren Jones, författare, journalist, yogalärare, botanisk aromapedagog och numera ekologisk hudvårdsterapeut, mötte Lena Losciale, expert på växtbaserad hudvård, såddes ett frö att skriva en bok tillsammans. Nu har de gjort slag i saken och är aktuella med boken ”Ren skönhet, naturlig hudvård från växtriket”, där de tar upp alltifrån hudpsykologi till kemisk överkänslighet. Kurera ställde några frågor till Karin Björkegren Jones om den nya boken.

 

LÄS OCKSÅ: DIY: Fem skönhetstips du enkelt kan använda hemma

Ingen hudvård passar alla

Varför har ni skrivit den här boken?
– För att den behövsVi ville skriva en bok som verkligen förmedlar hur enkelt och roligt det är att göra sin egen hudvård med ingredienser från växtriket. Det finns tyvärr en missuppfattning att hudvård enbart handlar om fåfänga och skönhet, men det är större än så. Vad förmedlar du till dig själv när du hafsigt tvättar bort sminket och hårdhänt tar i dig själv? Det finns ett längre avtryck i huden som i sin tur går in i känslorna. Att ta hand om sig själv, att ha den här lilla ritualen på morgonen och på kvällen, min stund när jag tar hand om min hud. Den blir också extra härlig när jag vet vad jag smörjer in mig med.

Vad har du lärt dig om naturlig hudvård under resans gång?

Omslag på boken "Ren skönhet"

Foto: Anneli Hildonen

– Att det inte finns en hudvård som passar alla. Det finns inte bara åldrad eller torr hy och så vidare, utan din hud kan variera beroende på hur du mår eller vilken årstid det är. Idag anpassar jag min hudvård efter årstider och vad jag ser att min hud behöver just nu.

I vilken ände bör man börja om man är nyfiken på naturlig skönhet?
– När man väl har kommit på hur enkelt, roligt och härligt det är att göra sin egen hudvård, och att blanda växtoljor med en eterisk olja så vill man inte sluta. Jag märkte snabbt hur bra min hud mådde av att tvätta mig med en växtolja, att använda en hydrolat istället för ett ansiktsvatten och att smörja in huden med en växtolja. Att dessutom veta exakt vad min hudvård innehåller, att den är helt från växtriket och på inga sätt belastande för miljön är för mig ett viktigt statement.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones har funnit balans

Var varsam med eteriska oljor

Vad är viktigt att känna till om eteriska oljor?
– Att de är oerhört potenta, även vid låg dos. Om du inte har gått någon utbildning, dosera extremt lågt, använd absolut inte mer än vad som står i recepten och använd aldrig rakt på huden. Vid fel användning kan eteriska oljor både bränna huden och ge eksem. Om allt fler får skador vid användning av eteriska oljor så kommer troligen också fler förbud, vilket vore olyckligt.

 

LÄS OCKSÅ: Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Hur ser din egen skönhetsrutin ut?
– Som tvättolja använder jag just nu riskliolja vilken är effektivt att tvätta bort smink med. Sedan använder jag en hydrolat som hjälper till att få in ansiktsoljan in i huden. Just nu är jag extra förtjust i en hydrolat som innehåller rockrose, en växt som har en blommig doft. Sedan använder jag en eller flera ansiktsoljor, exempelvis gurkolja och aprikoskärnolja, som jag jobbar med i flera lager. Ibland använder jag en eterisk droppe i oljan, kanske geranium om jag känner mig stressad eller myrra om jag känner mig lite yttorr, eller ylang ylang för att balansera hormonerna. Med en droppe eterisk olja i hudvården så blir också hela hudvårdsrutinen sinnlig. Jag älskar verkligen stunden i badrummet när jag tar hand om min hud.

Vilket är ditt bästa kom-i-gång-recept på naturlig hudvård?
Vill du av någon anledning ha en rinnande tvål, använd en aleppotvål vilket är fri från tensider, till skillnad från annan tvål. Riv ner i hett vatten och droppa i några droppar eteriska oljor så har du helt plötsligt en väldoftande flytande tvål.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.