Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lena Losciale och Karin Björkegren Jones

Foto: Anneli Hildonen

“Hudvård handlar inte bara om fåfänga”

Att göra egen botanisk hudvård behöver varken vara dyrt eller krångligt, menar bokaktuella Karin Björkegren Jones och Lena Losciale. Att gå över till ren skönhet har dessutom en positiv effekt på både miljön och på huden.

När Karin Björkegren Jones, författare, journalist, yogalärare, botanisk aromapedagog och numera ekologisk hudvårdsterapeut, mötte Lena Losciale, expert på växtbaserad hudvård, såddes ett frö att skriva en bok tillsammans. Nu har de gjort slag i saken och är aktuella med boken ”Ren skönhet, naturlig hudvård från växtriket”, där de tar upp alltifrån hudpsykologi till kemisk överkänslighet. Kurera ställde några frågor till Karin Björkegren Jones om den nya boken.

 

LÄS OCKSÅ: DIY: Fem skönhetstips du enkelt kan använda hemma

Varför har ni skrivit den här boken?
– För att den behövsVi ville skriva en bok som verkligen förmedlar hur enkelt och roligt det är att göra sin egen hudvård med ingredienser från växtriket. Det finns tyvärr en missuppfattning att hudvård enbart handlar om fåfänga och skönhet, men det är större än så. Vad förmedlar du till dig själv när du hafsigt tvättar bort sminket och hårdhänt tar i dig själv? Det finns ett längre avtryck i huden som i sin tur går in i känslorna. Att ta hand om sig själv, att ha den här lilla ritualen på morgonen och på kvällen, min stund när jag tar hand om min hud. Den blir också extra härlig när jag vet vad jag smörjer in mig med.

Vad har du lärt dig om naturlig hudvård under resans gång?

Omslag på boken "Ren skönhet"

Foto: Anneli Hildonen

– Att det inte finns en hudvård som passar alla. Det finns inte bara åldrad eller torr hy och så vidare, utan din hud kan variera beroende på hur du mår eller vilken årstid det är. Idag anpassar jag min hudvård efter årstider och vad jag ser att min hud behöver just nu.

I vilken ände bör man börja om man är nyfiken på naturlig skönhet?
– När man väl har kommit på hur enkelt, roligt och härligt det är att göra sin egen hudvård, och att blanda växtoljor med en eterisk olja så vill man inte sluta. Jag märkte snabbt hur bra min hud mådde av att tvätta mig med en växtolja, att använda en hydrolat istället för ett ansiktsvatten och att smörja in huden med en växtolja. Att dessutom veta exakt vad min hudvård innehåller, att den är helt från växtriket och på inga sätt belastande för miljön är för mig ett viktigt statement.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones har funnit balans

Vad är viktigt att känna till om eteriska oljor?
Att de är oerhört potenta, även vid låg dos. Om du inte har gått någon utbildning, dosera extremt lågt, använd absolut inte mer än vad som står i recepten och använd aldrig rakt på huden. Vid fel användning kan eteriska oljor både bränna huden och ge eksem. Om allt fler får skador vid användning av eteriska oljor så kommer troligen också fler förbud, vilket vore olyckligt.

 

LÄS OCKSÅ: Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Hur ser din egen skönhetsrutin ut?
– Som tvättolja använder jag just nu riskliolja vilken är effektivt att tvätta bort smink med. Sedan använder jag en hydrolat som hjälper till att få in ansiktsoljan in i huden. Just nu är jag extra förtjust i en hydrolat som innehåller rockrose, en växt som har en blommig doft. Sedan använder jag en eller flera ansiktsoljor, exempelvis gurkolja och aprikoskärnolja, som jag jobbar med i flera lager. Ibland använder jag en eterisk droppe i oljan, kanske geranium om jag känner mig stressad eller myrra om jag känner mig lite yttorr, eller ylang ylang för att balansera hormonerna. Med en droppe eterisk olja i hudvården så blir också hela hudvårdsrutinen sinnlig. Jag älskar verkligen stunden i badrummet när jag tar hand om min hud.

Vilket är ditt bästa kom-i-gång-recept på naturlig hudvård?
Vill du av någon anledning ha en rinnande tvål, använd en aleppotvål vilket är fri från tensider, till skillnad från annan tvål. Riv ner i hett vatten och droppa i några droppar eteriska oljor så har du helt plötsligt en väldoftande flytande tvål.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.