Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Glad och leende kvinna som blundar

Vad är clean beauty? Experten reder ut

Att hudvården är hållbar? Går att äta? Är ekologisk?
Vad innebär egentligen begreppet clean beauty? Skönhetsexperten Sara Nomberg reder ut.

Vad innebär begreppet clean beauty?
– Begreppet är inte definierat och reglerat, och är därför fritt för tolkning. Clean beauty används ofta när man pratar om både

 

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

naturlig, grön och ekologisk skönhet - men handlar egentligen om skönhetsvård som är säker för konsumenten att använda och där producenten är transparent med ingredienslistan. Det kan alltså fortfarande vara produkter som är framtagna i ett labb eller produkter som inte är ekologiska.

LÄS OCKSÅ: Senaste trenden: Sköt hela din skönhetsrutin – med hjälp av oljor

Vad anser du om begreppet?
– Det är viktigt eftersom det visar på att det finns en rörelse som ifrågasätter tveksamma ingredienser som används i skönhetsindustrin. Att konsumenter vill ha alternativ, att det finns de som är måna om att produkterna de använder ska innehålla ingredienser som inte kan skada deras hälsa eller naturen. Jag själv förespråkar ekologisk hudvård som står för liknande värden.

Vilka utmaningar finns det med clean beauty?
– Begreppet i sig är en utmaning eftersom det inte regleras och då kan innefatta allt möjligt. Det kan också utnyttjas av företag som vill verka bättre och miljövänligare än vad de egentligen är, vilket kallas greenwashing. Clean beauty innehåller också mildare konserveringsmedel eller är ibland till och med fria från konserveringsmedel, vilket ger kortare hållbarhet på produkten och kan bidra till att konsumenten upplever att produkten inte fungerar exakt som ”vanligt”.

Vilka ingredienser hör inte hemma i en clean beauty-produkt?  
– Hormonstörande ämnen som till exempel silikoner, vilket är vanligt i makeup och balsam, eller parabener som tidigare fanns i massor av skönhetsprodukter. Clean beauty bör inte heller innehålla sulfater som till exempel sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES). Dessa tvättar bort fett i hår och hårbotten, vilket riskerar att irritera och torka ut.

 

LÄS OCKSÅ: “Hudvård handlar inte bara om fåfänga”

Vad är det viktigaste när man väljer sin hudvård?
– Att produkterna har den önskade effekten man efterfrågar eftersom det är orsaken till varför vi konsumerar skönhetsprodukter överhuvudtaget. Sedan tycker jag att det är viktigt att de är säkra för oss människor och att de går att bryta ner i miljön. Om du väljer naturliga ingredienser som är ekologiskt odlade så kan de brytas ner i miljön och med största sannolikhet är de också säkra för dig att konsumera. Det är anledningen till varför jag förespråkar ekologisk hudvård. Det är också viktigare att titta noga på själva ingredienslistan istället för att stirra sig blind på hur många ingredienser en produkt innehåller, för det behöver inte nödvändigtvis vara sämre med flera ingredienser.

LÄS OCKSÅ: “En starkt växande ekotrend smittar av sig på skönhetsmarknaden”

Hur ser regleringen och kontrollen ut för hudvård i Sverige om man jämför med andra länder?
– Hudvård i Sverige går under EU:s kosmetikaförordning och är därför samma i alla EU länder. Begrepp som till exempel clean, eko och naturlig hudvård är inte lagstiftat och kan därför användas i princip fritt av företag så länge de inte strider mot marknadsföringslagen. Det gör det svårt för konsumenten som står och väljer mellan två produkter som båda marknadsförs som eko, men där ena produkten innehåller tio procent ekologiska ingredienser och den andra 100 procent.
Det görs inga kontroller på detta. Många konsumenter tror att en produkt granskas och godkänns innan de släps på marknaden, men så är inte fallet. Ingen granskar, utan det är upp till den som importerar eller tillverkar att se till att lagstiftningen följs. Tyvärr tar inte lagstiftningen hänsyn till sådant som miljö eller hormonstörande ämnen. Därför förekommer ämnen i skönhetsbranschen som kan påverka både miljö och hälsas negativt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.