Vi har för vana att koppla diabetes till kosten, och där gärna undermålig sådan fylld av snabba kolhydrater samt bristande motion. Något som gör det till en extremt skuldbeläggande diagnos. Men visste du att det finns mycket i vår miljö i form av tungmetaller, kemikalier och andra gifter som kan trigga diabetes?
Exponering av olika typer av miljögifter som vi alla utsätts för i större eller mindre omfattning har visat sig vara en starkt bidragande orsak till ökad risk att utveckla diabetes typ 2, även kallat åldersdiabetes, enligt experter. Läs listan nedan och se om det finns något du kan göra för att minska risken i din vardag.
Arsenik
Långvarig exponering av det giftiga grundämnet arsenik kan bidra till att utlösa diabetes typ 2 genom att det påverkar insulinsekretionen och därigenom glukostoleransen visar studier. Arsenik förekommer på en del håll i världen i dricksvattnet, men det kan även förekomma i vissa livsmedel som till exempel ris.
BPA
Hormonstörande ämnen som bisfenoler som finns i bland annat kvitton, konservburkar och leksaker. Exponering har visat sig kunnat bidra till flera olika sjukdomar bland annat diabetes. Ämnet påverkar cellerna i bukspottskörteln direkt och har en hämmande verkan på insulinsekretionen något som bidrar till insulinresistens.
LÄS OCKSÅ: Nu förbjuds bisfenol A i kvitton och biljetter
PCB
Även om nyanvändning av PCB eller polyklorerade bifenyler sedan länge är förbjudet i Sverige finns det tyvärr kvar i både jordar och vatten. Det frigörs även vid förbränning av avfall. Det har också en lång halveringstid i kroppen. PCB användes i allt från målarfärg och golvlack till elektronik men även färg, självkopierande papper. Enligt undersökningar på möss som exponerades för ämnet hade PCB negativ inverkan på flera olika kroppsfunktioner bland annat glukos- och insulintolerans.
LÄS OCKSÅ: Många har diabetes utan att veta det
PAH
PAH kort för polycykliska aromatiska kolväten är vanligt förekommande i bensin och andra petrokemiska produkter. De uppstår även när kol, gas, tobak och olja förbränns men även vid tillagning av mat som hårt stekt kött. I djurförsök har många föreningar visat sig vara till exempel cancerframkallande och orsaka skador på arvsmassan skriver Kemikalieinspektionen p sin hemsida.
Ftalater
Ftalater är ämnen som används som mjukgörare i plast och som bland annat finns i olika sorters mjuka plast- och gummiprodukter, till exempel gymbollar, träningsmattor, badkarsmattor, trädgårdsslangar, konstläder, plastgolv, elsladdar och plasttryck på kläder men det kan även förekomma i kosmetika, parfymer, hushållrengöring och diverse förpackningsmaterial samt färg och lim. Ämnena är klassade som hormonstörande och kan enligt Kemikalieinspektionen läcka ut ur materialen och tas upp av kroppen. En australiensisk studie visade stark koppling mellan ftalater i urinen hos deltagarna och förekomsten av diabetes typ 2 men även andra kroniska sjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Giftiga sladdar(!) Ny rapport varnar för miljögifter i plast
Kvicksilver
Påverkar bukspottskörtelns betaceller och exponering ökar risken för metabolt syndrom samt diabetes typ 2. Kvicksilver är en tungmetall som bland annat finns i amalgam, en del lågeneriglampor och viss fet fisk, framför allt stora som tonfisk och svärdfisk.
Kadmium
Forskning visar att mängden kadmium i urin är en tydlig indikator för risken att utveckla diabetes. Kadmium är en tungmetall som finns bland annat batterier och cigarettrök, det kan även finnas i rötslam och höga halter har ibland uppmätts i konventionellt odlade grönsaker och spannmål.
LÄS OCKSÅ: Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl
Bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel för konventionell odling innehåller en mängd gifter som ska döda insekter och skydda grödan mot olika skadedjur. En metaanalys har visat att det finns en tydlig koppling mellan kemiska bekämpningsmedel och diabetes. Effekterna av exponering kan medföra allt från akuta till mer långsiktiga besvär.
Nickel
Nickel är en vanligt förekommande metall i annat i smycken men även vissa batterier och keramik, då i glasyren. Det förekommer även i industriutsläpp. En kinesisk studie som undersökte kopplingen mellan nickel och diabetes visade att diabetes var vanligare hos de med höga halter av nickel i urinen och man såg ett tydligt samband med högt fasteblodsocker och insulinresistens.
Av redaktionen
Källor: Dr Axe, Kurera, Kemnikalieinspektionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!