Är du inte redan en bärälskare så kanske du blir det efter du läst om de små bärens superkrafter. Vi har massor av egen, lokal supermat här i norden och här är del ett i en serie av artiklar om vårt egna, lokala guld.
Här i Sverige är vi ofta bra på att ta till oss nya, exotiska växter och bär som är bra för hälsan. Men glöm inte bort våra egna hälsobomber! Vi här uppe i kalla norden har massor av egen supermat och här, i del ett i vår serie om nordisk supermat, så kommer vi fokusera på blåbär, tranbär, havtornsbär och enbär.
Blåbär
Blåbäret har använts inom traditionell medicin under lång tid och man har utöver bäret även använt bladen och barken för att behandla olika åkommor som synstörningar, magbesvär och högt blodsocker. En vida känd, och fortfarande använd huskur är att använda blåbär vid så väl förstoppning som diarré. Att äta färska blåbär när man är förstoppad brukar få fart på magen, vill man lindra diarré däremot så ska man använda sig av torkade blåbär.
► Läs också: Blåbär skyddar ögonen
Utöver att vara otroligt god så är blåbäret ett riktigt superbär! Det är fullpackat med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det uppmätta antioxidantinnehållet anses -enligt forskare- vara ett av de högsta i växtriket och bland annat så innehåller blåbär antocyanosid och pterostilben. Antocyanosid är ett rödblått pigment som har förmågan att neutralisera skador på kroppens celler orsakade av fria radikaler. Pterostilben har visat sig kunna sänka kolesterol lika effektivt som många kolesterolsänkande mediciner. Bland de vitaminer och mineraler man hittar i blåbär så finns till exempel C-vitamin, B-vitaminer, E-vitamin, kalium, järn, mangan och magnesium.
Blåbär kan:
- Hämma tillverkningen av LDL-kolesterol – ”det dåliga kolesterolet” – och sänka den totala kolesterolen och blodfetterna något.
- Förebygga åderbråck samt förbättra läkning av sår.
- Vara gynnsamt för syn och god ögonhälsa.
- Vara inflammationshämmande.
- Förebygga och förbättra makulär degeneration samt förebygga gråstarr. Detta gäller det europeiska blåbäret.
För att ta vara på blåbärets näringsämnen på bästa sätt så är det rekommenderat att frysa färska blåbär och plocka fram allt eftersom de ska användas. Undvik halvfabrikat som pulversoppor, färdig sylt och soppor då de ofta innehåller stora mängder socker och ibland sötningsmedel.
Tranbär
Tranbäret är en släkting till blåbäret men har helt andra fördelar för vår hälsa. Det vanligaste användningsområdet för tranbär är vid besvär i urinvägarna men nyttigheterna slutar inte där. Tranbär är också mycket rikt på antioxidanter och polyfenoler som ligger bakom de främsta hälsoeffekterna hos bäret. Det innehåller även B-vitaminer, C-vitamin, kalcium, fosfor och järn.
Det som gör tranbäret effektivt vid urinvägsinfektioner är en kombination av att tranbäret gör urinen sur och att det minskar tillväxten av E-colibakterier i urinröret. E-colibakterier tros ligga bakom 80-90 procent av alla urinvägsinfektioner.
► Läs också: Så slipper du antibiotika vid urinvägsinfektion
Tranbär kan:
- Förebygga och läka urinvägsinfektioner.
- Hjälpa till att sänka LDL-kolesterolet och höja HDL-kolesterolet.
- Minska risken för sjukdomar i munhålan.
- Lindra magsår.
- Ha anticancerogena egenskaper.
Tranbär ska intas med försiktighet om man äter blodförtunnande läkemedel då det kan förstärka den blodförtunnande effekten. Undvik färdigblandade tranbärsprodukter då de innehåller socker och sötningsmedel och dessutom har ett lägre innehåll av antioxidanter. Vill du ge tranbäret en extra boost så kan du blanda det med granatäpple, de har en positiv synergieffekt på varandra.
Havtorn
Havtorn växer vilt i Sverige längs Östersjökusten och tros ha funnits här sedan istiden. Havtornsbäret är mycket rikt på omega-7-fettsyror, vilka har visat sig vara gynnsamma för slemhinnor och hud, men innehåller även fettsyror som omega-3, omega-6 och omega-9.
Omega-7-fettsyror har visat sig kunna återställa funktionen i kroppens cellmembran, vävnader och slemhinnor. Havtornsolja har blivit väldigt populärt att använda i kapselform för att motverka torra slemhinnor i mun, ögon och underliv. Det har även visat sig ha god effekt på torr hud och hjälper till att smörja kroppen inifrån. Havtornsbäret innehåller förutom de nyttiga fettsyrorna också A-vitamin,C-vitamin och antioxidanter.
► Läs också: Havtorn – en hjälp mot torra slemhinnor
Te bryggt på blad från havtornsbusken är en ny företeelse i Europa men har använts under lång tid inom den kinesiska och tibetanska folkmedicinen. Havtornste anses vara rikt på antioxidanter och flavonoider i jämförbara nivåer med grönt te.
Enbär
Enbärsbusken är tålig, kravlös och tar flera år på sig att mogna sina bär. Hela tre år tar det för ett enbär att bli helt moget. I Sverige har enbäret använts som krydda och läkeväxt sedan medeltiden och användningsområdena har varit många, både invärtes och utvärtes.
Invärtes har enbär traditionellt använts för att stimulera aptiten, förbättra matsmältningen och för att verka urindrivande och utrensande. Enbär är naturligt antiseptiskt och kan användas för att motverka och lindra vid infektioner i urinvägarna. Det är även vanligt att man använder enbär i preparat som lindrar vid hosta och slembildning.
► Läs också: Guide till superfrukter och superbär
Utvärtes så kan olja av enbär användas för att öka cirkulationen i kalla händer och fötter och lindra värkande muskler. Blanda oljan i en hudkräm och smörj ömmande muskler eller kalla händer och fötter. Eller varför inte ta ett varmt bad med enbärsolja eller badsalt med enbär.
Av Therese Hagberg
Källa: Näringsguiden och www.läkeörter.se