Har du ett kryddskåp eller kanske till och med en kryddträdgård där hemma? Då har du med största sannolikhet tillgång till någon av dessa välgörare! Här i del två av vår guide till nordisk supermat kan du läsa mer läkekryddor som timjan, persilja, pepparmynta, rosmarin och kamomill.
Här i Sverige är vi ofta bra på att ta till oss nya, exotiska växter och bär som är bra för hälsan. Men glöm inte bort våra egna hälsobomber! Vi här uppe i kalla norden har massor av egen supermat och här fokuserar vi på några traditionella läkekryddor.
Kryddor har varit ett självklart inslag i folkmedicinen sedan urminnes tider och man har funnit dokumenterad medicinskt användande av timjan redan 4000 före kristus. Användandet av kryddor och växter som medicin var stort fram till 1900-talet då de hamnade i skym undan till fördel för läkemedelsindustrin.
► Läs också: Vår nordiska supermat: Del 1 – superbär
Timjan
Timjan har en naturligt antiseptisk verkan och kan användas både utvärtes och invärtes. Utvärtes kan omslag med timjan ha en antibakteriell verkan och skynda på sårläkning. Invärtes så används timjan ofta i olika preparat mot hosta för att minska slembildning och lindra luftrörskatarr.
Te bryggt på timjan kan lindra diarréer och kramper i magen.
Persilja
Persilja är en av våra vanligaste kryddor och är utöver god även rik på järn, lutein, zeaxanthin, C-vitamin och A-vitamin. 5 gram persilja sägs kunna täcka hela dagsbehovet av A-vitamin hos en vuxen. När det kommer till persilja så har man använt både ört, rot och frön i medicinska syften och användningsområdet har framförallt varit för matsmältning och utrensning.
Persilja har en urindrivande och magsaftsstimulerande verkan och används därför vid renande kurer. Traditionellt har man använt persilja för att behandla besvär som astma, menskramper och utebliven mens.
En superenkel huskur är att tugga på en bit persilja för att motverka dålig andedräkt!
► Läs också: Skönare övergång med örter
Pepparmynta
När man använder pepparmynta så är det bladen man tar vara på och använder färska eller torkade. Pepparmynta är tack vare sitt höga innehåll av mentol naturligt antiinflammatorisk, antiseptisk och kramplösande. Den har traditionellt använts för att förbättra matsmältningen, fungera lugnande, dämpa huvudvärk, minska gasbildning, motverka sömnlöshet och lösa kramper.
Pepparmynta kan användas utvärtes, inhaleras eller tas invärtes. Utvärtes kan olja av pepparmynta lindra muskelvärk och att dricka en kopp med starkt pepparmyntste sägs kunna lindra huvudvärk.
Rosmarin
Rosmarin kan användas både invärtes och utvärtes. Invärtes kan te bryggt på rosmarin lindra gaser och kolik och förbättra utsöndringen av galla från gallblåsan vilket förbättra matsmältningen.
Utvärtes ökar rosmarin blodcirkulationen vilket gör den till en utmärkt huskur mot kalla händer och fötter och ömmande muskler. Några droppar rosmarinolja i din hudkräm hjälper till att värma upp händerna och fötterna. Ett varmt bad med rosmarinört eller rosmarinolja kan ge god lindring vid olika ledbesvär som stukningar och träningsvärk och även ge lindring vid reumatisk värk.
► Läs också: Örter som hjälper dig att sova gott och vakna utvilad
Kamomill
Kamomill är en vilt växande ört vars blomma man torkar eller gör en tinktur på. Örten används både invärtes och utvärtes och användningsområdena är många.
Invärtes används kamomill ofta för att underlätta vid insomningsbesvär, lindra kramper (som mensvärk) och magknip, lindra huvudvärk, migrän samt för att lugna en orolig mage. Kamomill kan även lindra vid magkatarr.
Utvärtes är kamomill utmärkt till såromslag eftersom den är naturligt antiseptisk. Att badda ögon som drabbats av ögoninflammation eller en vagel med avkok på kamomill är en annan beprövad huskur, liksom att badda blöjeksem för att underlätta läkningen.
Kamomillte är också ett utmärkt munskölj eller dryck efter ingrepp eller vid irritation i munhålan. Du kan då gurgla eller dricka kamomill-te några gånger per dag för att hålla bakterierna borta.
Av Therese Hagberg
Källa:
Vitaminbibeln av Earl Mindell
www.läkeörter.se