Trolla fram vårkänslor på ett kick med en härligt grön och vårig sparrissoppa! Perfekt som en enkel, god och hälsosam snabblunch.
Receptet kommer från ”Vegoveckor” av Ebba Swanberg (Lind & co). I boken bjuder Ebba på sex färdigplanerade, vegetariska veckomenyer som går snabbt och enkelt att laga och underlättar din planering. Både frukostar, middagar och luncher.
Tips! Här är ett annat av Ebba Swanbergs recept ur boken, som passar till frukost: Lyxig och mättande banangröt med jordnötssmör
Ingredienser
2 portioner
½ purjolök
200 g grön sparris, fryst eller färsk
3 dl vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 ½ dl mellangrädde
Salt
Vit- eller svartpeppar
Smör
LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar
Gör så här
Tvätta och skär purjolöken tunt. Fräs den mjuk i lite smör eller olja i en gryta.
Skär bort det grövsta på (den färska) sparrisen och kasta det. Skär den i 3 cm långa bitar. Spara knopparna.
Lägg resten av sparrisen, vatten och buljongtärningar i grytan.
Låt koka i 5–10 minuter tills sparrisen är mjuk.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Fräs sparrisknopparna snabbt i lite smör och toppa med dem vid servering.
Av Carolina Eriksson