Världsmarknadspriserna på livsmedel är de högsta på två år.
Bara under 2016 steg priserna med 16 procent. Socker och spannmål största anledningarna – och Donald Trump.
Det rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
Matpriserna stiger världen över. Under förra året steg index med cirka 16 procent, visar en ny prisjämförelse från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
► Läs också: Rapport: Ekoförsäljningen slår nya rekord – men det kunde sålts mer
Socker och spannmål största orsakerna till höjningen
Organisationen FAO:s index baserar sig på en varukorg där världsmarknadspriserna för de fem stora livsmedelsgrupperna: spannmål, socker, kött, mejeriprodukter samt vegetabilisk olja. I januari la sig indexet på 173,8, vilket är den högsta siffra n sedan februari 2015. Framför allt anges det stigande priset på socker samt exportpriset på spannmål som de största bidragande orsakerna till höjningen.
Priserna kan vara mer fluktuerande under 2017
I och med höjningen blev januari den sjätte månaden i rad som index stigit. Samtidigt ser man att priserna under 2017 kan vara mer fluktuerande än under 2016, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food Supply.
► Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!
Donald Trumps handelspolicy för USA också en bidragande orsak
En av de bidragande orsakerna till prognosen är enligt FAO Donald Trumps handelspolicys för USA, tillsammans med andra faktorer som till exempel relationen mellan de två stora spannmålsproducenterna Ukraina och Ryssland.
– Osäkerheter kommer att skapa problem för internationella marknader, säger Abdolreza Abassian, FAO:s chefsekonom, till Reuters.
► Läs också: Lantmännen vill fördubbla volymen ekologisk spannmål
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!