Helgmys betyder tacos för många av oss. Testa en krispig, smakrik och grön variant där kyckling byts ut mot vegokött!
Bakom detta recept står kocken Fredrik Kämpenberg. Istället för kyckling har han använt sojaproteinköttet ”Oumph! The Chunk” och smaksatt det hela med hoisinsås. Det är en sötstark sås som används flitigt inom kinesisk matlagning. Traditionellt används den ofta till kyckling, men här får den alltså smaksätta det veganska alternativet Oumph. Receptet är nämligen även en del av kampanjen ”Kycklingfri fredag” från Djurens Rätt som vill uppmuntra oss att äta mindre kyckling, för både djurvälfärd, hälsa och klimat. Om kycklingarnas livsvillkor och fördelarna med att byta ut kycklingkött mot vegetariska alternativ har vi skrivit om tidigare på Kurera.
Ingredienser
4 portioner
1 påse ”Oumph! The Chunk”
2 dl färdig hoisinsås
2 dl växtbaserad majjo
4 tsk rostad sesamolja
2 tsk limejuice
½ gurka
2-3 stänger salladslök
Bladgrönsaker, t ex spenat
Mjuka tortillas, 2-3 var
Olja till fritering
Rostade sesamfrön eller furikake-blandning
LÄS OCKSÅ: Helgmys med raw chokladtryffel!
Gör så här
Börja med att tina Oumph! Dra sedan bitarna i små strimlor med händerna (det går att skiva den tunt, men resultatet blir bäst om du särar på lamellerna för hand)
Strimla löken och tärna gurkan.
Blanda ihop majjon med sesamolja och limesaft.
Hetta upp olja i en kastrull eller stekpanna till 180 grader. Fritera lite Oumph!-strimlor i taget, tills de är frasiga – det tar ca 1 minut. Plocka upp bitarna med hålslev, försök att få med så lite som möjligt av oljan – lägg bitarna på en rejäl hög med papper och sedan i en skål. Blanda de heta strimlorna med hoisinsås.
Lägg fina blad på ett mjukt bröd, på med majjo, Oumph! och sesam eller furikake. Vik ihop och ät!
Tips! Ha ett lock till kastrullen med frityrolja redo, om det skulle koka över eller börja brinna!
LÄS OCKSÅ: Fixa fredagsmyset med rawfood
Av Carolina Eriksson