Fira Sveriges nationaldag 6 juni med en riktigt lyxig sommartårta med mousse gjord av jordgubbar och hallon! Receptet är fritt från gluten, mjölk och vitt socker – och passar förstås lika bra när du vill i sommar!
För bästa resultat kan det vara klokt att göra 01några enkla förberedelser dagen innan tårtan du ska baka tårtan. Blötlägg cashewnötterna dagen innan och ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga mjölken vi är ute efter, tipsar Maya Dilek som skapat detta recept.
Ingredienser
Botten:
15 urkärnade dadlar
1 nypa salt
2 dl mandel
2 dl cashewnötter
1 msk kakao
2 msk kokosolja
Fyllning:
2 dl blötlagda cashewnötter
500 g mogna jordgubbar
100 g färska hallon
1,25 dl lönnsirap
3 krm vaniljpulver
6 msk agar agar flakes
1 dl kokosmjölk, den tjocka krämen från en kyld konserv
1 dl vatten
1 msk citron saft
1 nypa salt
LÄS OCKSÅ: 7 sorters ätbara blommor
Gör så här
Klä botten av en springform (cirka 18 cm i diameter) med bakplåtspapper och klä sidorna med plastfolie eller bakplåtspapper.
Mixa alla ingredienser till tårtbotten. Pressa ner smeten jämt i botten av formen och ställ i frysen.
Skölj av cashewnötterna och torka av med papper. Mixa nötterna med jordgubbar och hallon helt slätt i en matberedare.
Blanda resterande ingredienser i en kastrull. Sätt kastrullen på medelhög värme och låt sjuda under kraftig omrörning i cirka tio minuter, tills smeten tjocknat en aning och all agar agar är upplöst.
Häll långsamt den varma blandningen ner i jordgubbssmeten under mixning och se till att allt blandas noga.
Ta ut springformen ur frysen och häll på jordgubbssmeten ovanpå botten.
Ställ in i kylen för att stelna.
Dekorera tårtan med färska frukter och bär innan servering.
Av Carolina Eriksson