Shepherd’s pie är irländsk och engelsk comfort food de luxe. Gårdagens färssås och gammal potatis blir en otroligt god paj. I detta recept användes colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål, för att göra rätten vackrare och för att få in mer grönsaker i pajen.
I en klassisk Shepherd’s pie brukar nötfärs användas, då blir klimatavtrycket nio gånger så stort – 3,6 kilo CO2e per portion – som i denna variant där det istället används olika sorters linser. Recept kommer från boken ”Vego i världsklass – Hållbar mat för en aktiv livsstil” av Linda Bakkman, näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, Anna Richer, matexpert på Världsnaturfonden och matentreprenören Gustav Johansson som driver bloggen ”Jävligt gott”. Tillsammans har de gjort en bok med fokus på träning och miljömedvetande.
Fakta
Receptet kommer från kokboken ”Vego i världsklass” av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.
Hitta fler goda vegorecept på Gustav Johansson hemsida Jävligt gott, du kan även följa Jävligt gott på Facebook.
Ingredienser
Linsbolognese
1 gul lök
1 stor morot
150 g champinjoner
en näve torkade soltorkade tomater 2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
3 lagerblad
1 burk krossade tomater à 400 g
1 msk japansk soja
1 msk grönsaksfond
4 dl vatten
1 burk gröna linser à 380 g
1 burk svarta bönor à 380 g
salt och svartpeppar
raps- eller olivolja till stekning
Colcannon
1 kg mjölig potatis
4 dl torkade röda linser
150 g färsk grönkål
2 salladslökar
1 1⁄2 dl havredryck
ev lite olivolja att ringla över
salt och svartpeppar
Sallad
2 polkabetor
1 knippe rädisor
70 g blandad sallad
1 vitlöksklyfta
1⁄2 dl olivolja
2–3 msk balsamvinäger
ingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Bolognese
1. Skala och hacka löken. Riv moroten grovt (behåll skalet på) och champinjonerna. Finhacka de soltorkade tomaterna.
2. Fräs grönsakerna mjuka i rapsolja i en stor gryta. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
3. Hacka vitlöken nt. Tillsätt vitlök, timjan och lagerblad i grytan. Låt steka med någon minut så att vitlöken mjuknar.
4. Ha i krossade tomater, soja, grönsaksfond, vatten och rikligt med svartpeppar och rör om. Låt koka utan lock i 30–40 minuter. Du vill få en ganska tjock sås.
Colcannon
5. Skala potatisen och skär den i småbitar. Koka potatis och linser i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka, ca xxx minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av lite.
6. Skölj grönkålen och dra bort bladen från bladnerven. Koka upp lättsaltat vatten och koka kålen tills den mjuknat och blivit intensivt grön, ca 1 minut. Häll av kålen och skölj den snabbt med kallvatten. Krama ur över ödig vätska.
7. Finhacka grönkål och salladslök. Lägg i kastrullen med potatis och linser och mosa ihop alltsammans. Späd med havredryck tills du får en konsistens på moset du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar.
8. Spola av linserna och bönorna med kallt vatten och låt rin- na av. Tillsätt dem i tomatsåsen när 3 minuter återstår av koktiden. Rör om och smaka av och med salt och eventuellt mer av de torra kryddorna.
9. Sätt ugnen på 225 grader. Fyll en pajform till hälften med bolognese. Sprid ut colcannon i ett ca 2 cm tjockt täcke med ovanpå. Strö över lite salt och peppar och ringla eventuellt över lite olivolja. Grädda i mitten av ugnen tills moset har fått na gyllene toppar, ca 10 minuter.
Sallad
10. Skala betorna och svarva dem med en grönsaks- svarv eller hyvla dem tunt. Ansa rädisorna och hyvla dem tunt. Blanda betor, rädisor och sallad.
11. Skala och nhacka vitlöken. Blanda med olja, balsamvin- äger, salt och peppar. Ringla över salladen och servera till pajen.
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.