Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Fler veganfakta

Antalet personer som identifierar sig som veganer har ökat med 350 procent i Storbritannien – jämfört med för ett decennium sedan.

I Portugal har antalet vegetarianer ökat med 400 procent under de senaste tio åren.

I Hongkong rapporteras hela 22 procent av befolkningen ha anammat en växtbaserad kosthållning, vilket är kanske ännu mer anmärkningsvärt än det låter eftersom Hong Kong länge varit ett av de länder som haft högst köttkonsumtion i världen.

Och i Kina rekommenderar idag landets regering befolkningen att halvera sin köttkonsumtion – och forskare förutspår att Kinas veganska marknad kommer att ha ökat med minst 17 procent till år 2020.

Källa: Food Revolution.

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år.
Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil.
Och nu börjar 
trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel. 

Länge var referenser till veganer eller vegansk mat i traditionell media ofta negativa. Och när det gällde recept och...  ja, det mesta, var köttfria alternativ länge något förhållandevis ovanligt. När den internationella kampanjen Meatless Monday startade i USA 2003 och i Sverige 2009 (Köttfri måndag) var det många som såg detta  att alltså äta vegetariskt en dag i veckan  som extremt utmanande och svårt. Och inte alls särskilt aptitretande.

Men – sedan hände något.
Och sedan bara fortsatte det.

Nu förutspår en prognosrapport att "växtbaserade livsmedel" blir det nya "ekologiska".

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Antalet veganer ökar varje dag
Både antalet veganer, och själva fenomenet "veganism" i sig, har ökat på ett nästintill explosionsartat sätt runt om i världen. Bara i USA ökade antalet veganer med 600 procent mellan 2015 och 2018, enligt The Food Revolution Network.

 

När det amerikanska folket valde att äta veganskt i 19 procents större utsträckning under första halvåret 2017, jämfört med året innan satte detta ett nytt rekord.
Enligt en undersökning av GlobalData kallade sig sex procent av alla amerikaner för veganer 2017, jämfört med bara en procent år 2014. Det kanske inte låter så mycket när du först hör siffran men tänk då efter. Det är the land of grease vi talar om, där skräpmatskulturen sitter djupt inpräntad. Faktum är att just dålig kost, och då framför allt skräpmat, är nummer ett på listan över USA:s dödsorsaker mellan 1990 och 2016, enligt en undersökning.

Men – med det är inte bara i staterna som antalet veganer ökar för varje dag som går. Ökningen är ett högst globalt faktum (se faktaruta).

LÄS OCKSÅ: Varför man kan äta skräpmat – och ändå inte bli mätt…

Veganism – för djuren, planeten och kroppen
Även om veganrörelsen idag än någonsin tidigare är veganskt och växtbaserat ännu inte mainstream. Det är heller inte längre något superradikalt – som för bara tio år sedan. Men personerna som idag är frontfigurer för begreppet heller inte desamma som då.

Alla från artistkändisar till världsidrottare till hela företag, inklusive Google och länder som Kina, ställer sig idag bakom rörelsen som kräver att vi går mot en mer växtbaserad kost. Men framför allt är det personer födda på 2000-talet (i USA kallas de "Millennials") som i allt större utsträckning styr bort från konsumtion av animaliska produkter och mot en mer växtbaserad kost.
Frågan handlar idag inte i första hand om att man förfasas över sådant som djurhållning och slakt  i alla fall inte enbart. Idag är det i större utsträckning istället en fråga om ökad medvetenhet om vad som anses hälsosamt och hållbart.

 

Tydligt även inom andra branscher
Nu har trenden i allt större utsträckning börjat att nå även andra branscher. Till exempel kosmetikbranschen  där man till exempel ser allt fler veganska märken och kosttillskottsbranschen.
Detta märks inte minst när man besöker Vegovision, organisationen Djurens Rätts mässa för djurvänliga val, som den 6:e april inleds i Göteborg (datumen för Malmö och Stockholm är 4:e maj respektive 2-3 november).

Kurera träffar en de företagare som nu går bräschen för veganmarknadens tillväxt i Sverige: utställaren Bo Damberg på Terranova, som utvecklar helt veganska näringstillskott. Han känner väl till vad vi pratar om.
– Att det var en sådan stor ökning i USA visste jag inte men det är helt klart en ökande trend ÄVEN i Sverige. Att äta mer grönt vill säga, inte nödvändigtvis helt veganskt tänker jag. I alla fall inte än, säger han till Kurera.
Han tillägger:
– Man kan tycka vad man vill om USA men trender kommer till stor del därifrån. Och när man ser en så stark trend från USA kan man räkna med att den kommer att växa stort även här. För finns gör den redan men den kommer att öka.

LÄS OCKSÅ: Veganska läppstift – en trend på uppåtgående

Företagaren: "Unga människor börjar att förstå"
Han ser fenomenet som något som ligger i tiden. Och inte bara som en trend utan som en nödvändighet.
– Med hänsyn till miljön och att vi faktiskt måste gå mot ett mer veganskt samhälle känns det helt rätt. Vi kan inte äta lika mycket kött som vi gör idag, det är miljömässigt ohållbart. Vilket framför allt unga människor börjar att förstå. De är trendkänsliga och medvetna, tar miljöfrågan på allvar och gör något med den kunskapen i sina liv.

Ser trender i trenden
Bo Damberg menar även han att det idag handlar om mer än bara djurhållning, idag till stor del om hälsa, hållbarhet och även etik. Han menar att det även råder en trend när det gäller hur medvetna företagarna själva är. Idag kan man mer än bara för ett antal år sedan. Dels av eget intresse men så klart även för att möta den allt mer medvetna – och pålästa – efterfrågan.
– Det är en anledning till att vi kallar våra produkter för framtidens näringstillskott och inte kosttillskott. Vi vill vara i framkant. Ordet kosttillskott har en lite negativ klang som någonting dåligt. Eller något främst förknippat med folk som tränar mycket.

 

Han utvecklar:
– Men det är å andra sidan inte heller vanliga kosttillskott utan just näringstillskott. De innehåller mycket näring och inga tillsatser. Vi har något som heter Magnifood i produkterna, vilket kortfattat är frystorkade örter och växter – som frystorkas direkt efter skörd för att detta enligt forskning behåller enzymerna och kan bidra till ett bättre upptag. Alla produkter är också fria från gluten, jäst, mjölk, animaliska ingredienser, bindemedel och konserveringsmedel.

LÄS OCKSÅ: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Spår ännu fler veganprodukter inom några år
Bo Damberg tror sig än så länge vara ensam i kosttillskottsbranschen om att ha en helt vegansk serie – men tror inte att ensampositionen blir så långvarig.
– Allt fler leverantörer börjar gå mot att använda mer, åtminstone vegetariska, ingredienser. Men även fler rena veganprodukter. Jag har ännu inte sett någon annan leverantör i Sverige som gjort hela sin produktserie vegansk – men jag tror det kommer inom de närmsta åren.
– Efterfrågan finns ju där, det märks tydligt, inte minst jämfört med hur det var på mässorna tidigare. Och trenden märks även ute i butikerna.

Han räds dock inte konkurrensen.
– Nej, det är bara bra med konkurrens för miljön. Det blir också lättare att driva något när man är fler.

Källa: Food Revolution Network

Av Isabelle G Hedander


Fler veganfakta

Antalet personer som identifierar sig som veganer har ökat med 350 procent i Storbritannien – jämfört med för ett decennium sedan.

I Portugal har antalet vegetarianer ökat med 400 procent under de senaste tio åren.

I Hongkong rapporteras hela 22 procent av befolkningen ha anammat en växtbaserad kosthållning, vilket är kanske ännu mer anmärkningsvärt än det låter eftersom Hong Kong länge varit ett av de länder som haft högst köttkonsumtion i världen.

Och i Kina rekommenderar idag landets regering befolkningen att halvera sin köttkonsumtion – och forskare förutspår att Kinas veganska marknad kommer att ha ökat med minst 17 procent till år 2020.

Källa: Food Revolution.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.