Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen | Kurera.se

Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Fler veganfakta

Antalet personer som identifierar sig som veganer har ökat med 350 procent i Storbritannien – jämfört med för ett decennium sedan.

I Portugal har antalet vegetarianer ökat med 400 procent under de senaste tio åren.

I Hongkong rapporteras hela 22 procent av befolkningen ha anammat en växtbaserad kosthållning, vilket är kanske ännu mer anmärkningsvärt än det låter eftersom Hong Kong länge varit ett av de länder som haft högst köttkonsumtion i världen.

Och i Kina rekommenderar idag landets regering befolkningen att halvera sin köttkonsumtion – och forskare förutspår att Kinas veganska marknad kommer att ha ökat med minst 17 procent till år 2020.

Källa: Food Revolution.

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år.
Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil.
Och nu börjar 
trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel. 

Länge var referenser till veganer eller vegansk mat i traditionell media ofta negativa. Och när det gällde recept och...  ja, det mesta, var köttfria alternativ länge något förhållandevis ovanligt. När den internationella kampanjen Meatless Monday startade i USA 2003 och i Sverige 2009 (Köttfri måndag) var det många som såg detta  att alltså äta vegetariskt en dag i veckan  som extremt utmanande och svårt. Och inte alls särskilt aptitretande.

Men – sedan hände något.
Och sedan bara fortsatte det.

Nu förutspår en prognosrapport att "växtbaserade livsmedel" blir det nya "ekologiska".

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Antalet veganer ökar varje dag
Både antalet veganer, och själva fenomenet "veganism" i sig, har ökat på ett nästintill explosionsartat sätt runt om i världen. Bara i USA ökade antalet veganer med 600 procent mellan 2015 och 2018, enligt The Food Revolution Network.

 

När det amerikanska folket valde att äta veganskt i 19 procents större utsträckning under första halvåret 2017, jämfört med året innan satte detta ett nytt rekord.
Enligt en undersökning av GlobalData kallade sig sex procent av alla amerikaner för veganer 2017, jämfört med bara en procent år 2014. Det kanske inte låter så mycket när du först hör siffran men tänk då efter. Det är the land of grease vi talar om, där skräpmatskulturen sitter djupt inpräntad. Faktum är att just dålig kost, och då framför allt skräpmat, är nummer ett på listan över USA:s dödsorsaker mellan 1990 och 2016, enligt en undersökning.

Men – med det är inte bara i staterna som antalet veganer ökar för varje dag som går. Ökningen är ett högst globalt faktum (se faktaruta).

LÄS OCKSÅ: Varför man kan äta skräpmat – och ändå inte bli mätt…

Veganism – för djuren, planeten och kroppen
Även om veganrörelsen idag än någonsin tidigare är veganskt och växtbaserat ännu inte mainstream. Det är heller inte längre något superradikalt – som för bara tio år sedan. Men personerna som idag är frontfigurer för begreppet heller inte desamma som då.

Alla från artistkändisar till världsidrottare till hela företag, inklusive Google och länder som Kina, ställer sig idag bakom rörelsen som kräver att vi går mot en mer växtbaserad kost. Men framför allt är det personer födda på 2000-talet (i USA kallas de "Millennials") som i allt större utsträckning styr bort från konsumtion av animaliska produkter och mot en mer växtbaserad kost.
Frågan handlar idag inte i första hand om att man förfasas över sådant som djurhållning och slakt  i alla fall inte enbart. Idag är det i större utsträckning istället en fråga om ökad medvetenhet om vad som anses hälsosamt och hållbart.

 

Tydligt även inom andra branscher
Nu har trenden i allt större utsträckning börjat att nå även andra branscher. Till exempel kosmetikbranschen  där man till exempel ser allt fler veganska märken och kosttillskottsbranschen.
Detta märks inte minst när man besöker Vegovision, organisationen Djurens Rätts mässa för djurvänliga val, som den 6:e april inleds i Göteborg (datumen för Malmö och Stockholm är 4:e maj respektive 2-3 november).

Kurera träffar en de företagare som nu går bräschen för veganmarknadens tillväxt i Sverige: utställaren Bo Damberg på Terranova, som utvecklar helt veganska näringstillskott. Han känner väl till vad vi pratar om.
– Att det var en sådan stor ökning i USA visste jag inte men det är helt klart en ökande trend ÄVEN i Sverige. Att äta mer grönt vill säga, inte nödvändigtvis helt veganskt tänker jag. I alla fall inte än, säger han till Kurera.
Han tillägger:
– Man kan tycka vad man vill om USA men trender kommer till stor del därifrån. Och när man ser en så stark trend från USA kan man räkna med att den kommer att växa stort även här. För finns gör den redan men den kommer att öka.

LÄS OCKSÅ: Veganska läppstift – en trend på uppåtgående

Företagaren: "Unga människor börjar att förstå"
Han ser fenomenet som något som ligger i tiden. Och inte bara som en trend utan som en nödvändighet.
– Med hänsyn till miljön och att vi faktiskt måste gå mot ett mer veganskt samhälle känns det helt rätt. Vi kan inte äta lika mycket kött som vi gör idag, det är miljömässigt ohållbart. Vilket framför allt unga människor börjar att förstå. De är trendkänsliga och medvetna, tar miljöfrågan på allvar och gör något med den kunskapen i sina liv.

Ser trender i trenden
Bo Damberg menar även han att det idag handlar om mer än bara djurhållning, idag till stor del om hälsa, hållbarhet och även etik. Han menar att det även råder en trend när det gäller hur medvetna företagarna själva är. Idag kan man mer än bara för ett antal år sedan. Dels av eget intresse men så klart även för att möta den allt mer medvetna – och pålästa – efterfrågan.
– Det är en anledning till att vi kallar våra produkter för framtidens näringstillskott och inte kosttillskott. Vi vill vara i framkant. Ordet kosttillskott har en lite negativ klang som någonting dåligt. Eller något främst förknippat med folk som tränar mycket.

 

Han utvecklar:
– Men det är å andra sidan inte heller vanliga kosttillskott utan just näringstillskott. De innehåller mycket näring och inga tillsatser. Vi har något som heter Magnifood i produkterna, vilket kortfattat är frystorkade örter och växter – som frystorkas direkt efter skörd för att detta enligt forskning behåller enzymerna och kan bidra till ett bättre upptag. Alla produkter är också fria från gluten, jäst, mjölk, animaliska ingredienser, bindemedel och konserveringsmedel.

LÄS OCKSÅ: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Spår ännu fler veganprodukter inom några år
Bo Damberg tror sig än så länge vara ensam i kosttillskottsbranschen om att ha en helt vegansk serie – men tror inte att ensampositionen blir så långvarig.
– Allt fler leverantörer börjar gå mot att använda mer, åtminstone vegetariska, ingredienser. Men även fler rena veganprodukter. Jag har ännu inte sett någon annan leverantör i Sverige som gjort hela sin produktserie vegansk – men jag tror det kommer inom de närmsta åren.
– Efterfrågan finns ju där, det märks tydligt, inte minst jämfört med hur det var på mässorna tidigare. Och trenden märks även ute i butikerna.

Han räds dock inte konkurrensen.
– Nej, det är bara bra med konkurrens för miljön. Det blir också lättare att driva något när man är fler.

Källa: Food Revolution Network

Av Isabelle G Hedander


Fler veganfakta

Antalet personer som identifierar sig som veganer har ökat med 350 procent i Storbritannien – jämfört med för ett decennium sedan.

I Portugal har antalet vegetarianer ökat med 400 procent under de senaste tio åren.

I Hongkong rapporteras hela 22 procent av befolkningen ha anammat en växtbaserad kosthållning, vilket är kanske ännu mer anmärkningsvärt än det låter eftersom Hong Kong länge varit ett av de länder som haft högst köttkonsumtion i världen.

Och i Kina rekommenderar idag landets regering befolkningen att halvera sin köttkonsumtion – och forskare förutspår att Kinas veganska marknad kommer att ha ökat med minst 17 procent till år 2020.

Källa: Food Revolution.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.