Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Fler veganfakta

Antalet personer som identifierar sig som veganer har ökat med 350 procent i Storbritannien – jämfört med för ett decennium sedan.

I Portugal har antalet vegetarianer ökat med 400 procent under de senaste tio åren.

I Hongkong rapporteras hela 22 procent av befolkningen ha anammat en växtbaserad kosthållning, vilket är kanske ännu mer anmärkningsvärt än det låter eftersom Hong Kong länge varit ett av de länder som haft högst köttkonsumtion i världen.

Och i Kina rekommenderar idag landets regering befolkningen att halvera sin köttkonsumtion – och forskare förutspår att Kinas veganska marknad kommer att ha ökat med minst 17 procent till år 2020.

Källa: Food Revolution.

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år.
Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil.
Och nu börjar 
trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel. 

Länge var referenser till veganer eller vegansk mat i traditionell media ofta negativa. Och när det gällde recept och…  ja, det mesta, var köttfria alternativ länge något förhållandevis ovanligt. När den internationella kampanjen Meatless Monday startade i USA 2003 och i Sverige 2009 (Köttfri måndag) var det många som såg detta  att alltså äta vegetariskt en dag i veckan  som extremt utmanande och svårt. Och inte alls särskilt aptitretande.

Men – sedan hände något.
Och sedan bara fortsatte det.

 

Nu förutspår en prognosrapport att “växtbaserade livsmedel” blir det nya “ekologiska”.

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Antalet veganer ökar varje dag
Både antalet veganer, och själva fenomenet “veganism” i sig, har ökat på ett nästintill explosionsartat sätt runt om i världen. Bara i USA ökade antalet veganer med 600 procent mellan 2015 och 2018, enligt The Food Revolution Network.

När det amerikanska folket valde att äta veganskt i 19 procents större utsträckning under första halvåret 2017, jämfört med året innan satte detta ett nytt rekord.
Enligt en undersökning av GlobalData kallade sig sex procent av alla amerikaner för veganer 2017, jämfört med bara en procent år 2014. Det kanske inte låter så mycket när du först hör siffran men tänk då efter. Det är the land of grease vi talar om, där skräpmatskulturen sitter djupt inpräntad. Faktum är att just dålig kost, och då framför allt skräpmat, är nummer ett på listan över USA:s dödsorsaker mellan 1990 och 2016, enligt en undersökning.

Men – med det är inte bara i staterna som antalet veganer ökar för varje dag som går. Ökningen är ett högst globalt faktum (se faktaruta).

LÄS OCKSÅ: Varför man kan äta skräpmat – och ändå inte bli mätt…

Veganism – för djuren, planeten och kroppen
Även om veganrörelsen idag än någonsin tidigare är veganskt och växtbaserat ännu inte mainstream. Det är heller inte längre något superradikalt – som för bara tio år sedan. Men personerna som idag är frontfigurer för begreppet heller inte desamma som då.

Alla från artistkändisar till världsidrottare till hela företag, inklusive Google och länder som Kina, ställer sig idag bakom rörelsen som kräver att vi går mot en mer växtbaserad kost. Men framför allt är det personer födda på 2000-talet (i USA kallas de “Millennials”) som i allt större utsträckning styr bort från konsumtion av animaliska produkter och mot en mer växtbaserad kost.
Frågan handlar idag inte i första hand om att man förfasas över sådant som djurhållning och slakt  i alla fall inte enbart. Idag är det i större utsträckning istället en fråga om ökad medvetenhet om vad som anses hälsosamt och hållbart.

Tydligt även inom andra branscher
Nu har trenden i allt större utsträckning börjat att nå även andra branscher. Till exempel kosmetikbranschen  där man till exempel ser allt fler veganska märken och kosttillskottsbranschen.
Detta märks inte minst när man besöker Vegovision, organisationen Djurens Rätts mässa för djurvänliga val, som den 6:e april inleds i Göteborg (datumen för Malmö och Stockholm är 4:e maj respektive 2-3 november).

Kurera träffar en de företagare som nu går bräschen för veganmarknadens tillväxt i Sverige: utställaren Bo Damberg på Terranova, som utvecklar helt veganska näringstillskott. Han känner väl till vad vi pratar om.
– Att det var en sådan stor ökning i USA visste jag inte men det är helt klart en ökande trend ÄVEN i Sverige. Att äta mer grönt vill säga, inte nödvändigtvis helt veganskt tänker jag. I alla fall inte än, säger han till Kurera.
Han tillägger:
– Man kan tycka vad man vill om USA men trender kommer till stor del därifrån. Och när man ser en så stark trend från USA kan man räkna med att den kommer att växa stort även här. För finns gör den redan men den kommer att öka.

LÄS OCKSÅ: Veganska läppstift – en trend på uppåtgående

Företagaren: “Unga människor börjar att förstå”
Han ser fenomenet som något som ligger i tiden. Och inte bara som en trend utan som en nödvändighet.
– Med hänsyn till miljön och att vi faktiskt måste gå mot ett mer veganskt samhälle känns det helt rätt. Vi kan inte äta lika mycket kött som vi gör idag, det är miljömässigt ohållbart. Vilket framför allt unga människor börjar att förstå. De är trendkänsliga och medvetna, tar miljöfrågan på allvar och gör något med den kunskapen i sina liv.

Ser trender i trenden
Bo Damberg menar även han att det idag handlar om mer än bara djurhållning, idag till stor del om hälsa, hållbarhet och även etik. Han menar att det även råder en trend när det gäller hur medvetna företagarna själva är. Idag kan man mer än bara för ett antal år sedan. Dels av eget intresse men så klart även för att möta den allt mer medvetna – och pålästa – efterfrågan.
– Det är en anledning till att vi kallar våra produkter för framtidens näringstillskott och inte kosttillskott. Vi vill vara i framkant. Ordet kosttillskott har en lite negativ klang som någonting dåligt. Eller något främst förknippat med folk som tränar mycket.

Han utvecklar:
– Men det är å andra sidan inte heller vanliga kosttillskott utan just näringstillskott. De innehåller mycket näring och inga tillsatser. Vi har något som heter Magnifood i produkterna, vilket kortfattat är frystorkade örter och växter – som frystorkas direkt efter skörd för att detta enligt forskning behåller enzymerna och kan bidra till ett bättre upptag. Alla produkter är också fria från gluten, jäst, mjölk, animaliska ingredienser, bindemedel och konserveringsmedel.

LÄS OCKSÅ: 12 källor till protein för den som inte äter kött

Spår ännu fler veganprodukter inom några år
Bo Damberg tror sig än så länge vara ensam i kosttillskottsbranschen om att ha en helt vegansk serie – men tror inte att ensampositionen blir så långvarig.
– Allt fler leverantörer börjar gå mot att använda mer, åtminstone vegetariska, ingredienser. Men även fler rena veganprodukter. Jag har ännu inte sett någon annan leverantör i Sverige som gjort hela sin produktserie vegansk – men jag tror det kommer inom de närmsta åren.
– Efterfrågan finns ju där, det märks tydligt, inte minst jämfört med hur det var på mässorna tidigare. Och trenden märks även ute i butikerna.

Han räds dock inte konkurrensen.
– Nej, det är bara bra med konkurrens för miljön. Det blir också lättare att driva något när man är fler.

Källa: Food Revolution Network

Av Isabelle G Hedander


Fler veganfakta

Antalet personer som identifierar sig som veganer har ökat med 350 procent i Storbritannien – jämfört med för ett decennium sedan.

I Portugal har antalet vegetarianer ökat med 400 procent under de senaste tio åren.

I Hongkong rapporteras hela 22 procent av befolkningen ha anammat en växtbaserad kosthållning, vilket är kanske ännu mer anmärkningsvärt än det låter eftersom Hong Kong länge varit ett av de länder som haft högst köttkonsumtion i världen.

Och i Kina rekommenderar idag landets regering befolkningen att halvera sin köttkonsumtion – och forskare förutspår att Kinas veganska marknad kommer att ha ökat med minst 17 procent till år 2020.

Källa: Food Revolution.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.

5 tips på djur- och naturvänligt pynt till påskriset

Allmänt

Vill du inte heller ha fjädrar i ditt påskris?  Vad bra – för handen på hjärtat: visst är det dags att vi varierar oss lite? Det är ju ändå 2019 och de stackars kalkonerna har kanske plockats nog?  Så resonerar i alla fall allt fler och väljer därför aktivt bort påskfjädrarna till förmån för andra material.  Här delar Djurens Rätt med sig av fem steg-för-steg-guider för hur du skapar ditt egna djurvänliga påskpyssel – bland annat två färgglada fjäderalternativ av papper respektive tyg.

Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Kost

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år. Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil. Och nu börjar trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel.