Medelhavsinspirerad gratäng, med smak av mozarella och aubergine.
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Portioner: 2
Ingredienser
Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 chilifrukt
1-2 tsk basilika
Pesto
70 g ruccolasallad
1 näve färsk basilika
60 g pinjenötter
1 dl riven paremesanost
ca 1 1/2- 2 dl olivolja
Flingsalt
Auberginegratäng:
1 stor aubergine
250 g mozzarella
1 sats tomatsås
1/2 dl pesto
3 msk riven parmesan
Örtsalt och svartpeppar
1 2 dl olivolj
Gör så här
Tomatsås:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och chilipeppar snabbt i oljan.
Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt.
Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om.
Låt koka upp.
Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen.
Låt stå och småputtra i minst 15 minuter.
Mot slutet av kokningen, krydda såsen med lite basilika.
Pesto:
Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av ordentligt.
Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna.
Lägg alla torra ingredienser i en mixer och häll i cirka 1 dl olivolja.
Mixa till en slät massa.
Häll på mer olivolja om det behövs.
Den ska vara glansig och inte torr.
Smaka av med flingsalt.
Gratäng:
Skölj auberginen noga.
Torka av och skär den i skivor, cirka en centimeter tjocka.
Olja in en ugnsfast form med olivolja.
Lägg ner aubergineskivorna i formen och krydda med örtsalt och svartpeppar.
Häll tomatsåsen över.
Skär mozzarellan i skivor och dekorera varje aubergineskiva med osten.
Ringla olivolja över.
Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
När mozzarellan smält ner och fått färg, ta ut formen och lägg på ca 1- 1 1/2 msk pesto på varje skiva aubergine.
Sätt åter in i ugnen och låt stå ytterligare 10 minuter.
Servera med råris kokt i grönsaksbuljong, eventuellt några skivor lufttorkad skinka, eller ät den som en vegetarisk rätt med sallad.