Vad konsumenten stoppar i matkassen har långt större betydelse än varifrån varorna kommer, enligt en ny svensk undersökning. Allra lägst utsläpp har matkassen innehållande säsongsanpassad vegetarisk mat.
En ny undersökning visar att den klimatsmarta konsumenten ska koncentrera sig på vad som äts istället för att ha fokus på närproducerat. I undersökningen, som är gjord av Svenska Miljöinstitutet IVL, framgår att en matkasse med lokalt odlade varor bidrar endast med obetydligt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse.
Livscykelanalys
I rapporten har klimatpåverkan av närodlad och fjärrodlad mat analyserats med hjälp av så kallad livscykelanalys. För att illustrera vilket inflytande konsumenterna har på klimatet genom sina val av livsmedel har olika typer av matkassar jämförts.
– Debatten om klimatsmart mat har varit felfokuserad, vilket lett till att många konsumenter idag tror att närodlat alltid är det klimatsmartaste valet. Men vår undersökning visar att transportavståndet egentligen kan ha ganska liten betydelse, säger Stefan Åström, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
En halvering av växthusgasutsläppen
En betydligt större utsläppsminskning får man däremot då nötkött byts ut mot vegetariska alternativ i matkassarna. Allra lägst utsläpp har matkassen innehållande säsongsanpassad vegetarisk mat.
– Genom att äta säsongsanpassad vegetariskt mat kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras. Ett försiktigt överslag visar att om alla svenskar skulle göra ett sådant kostval skulle växthusgasutsläppen minska med cirka 3.6 miljoner ton koldioxid, säger Stefan Åström.
Av Emma V Larsson