På senare år har det blivit vanligare att ge katter färskfoder som vanligtvis består av rått kött, som inte tillagas eller värmebehandlas innan det serveras husdjuret. Men det är inte det bästa valet för kattungar, särskilt inte under sommarens rötmånad.
Under sommaren är det många svenskar som har skaffat katt, som bidrar med både glädje, må bra-hormoner och kel, inte minst i svåra tider som dessa. Men det finns en hel del att tänka på som nybliven kattägare, inte minst när det gäller maten.
Ny rå trend
Trenden att ge såväl katter som hunder färskfoder har blomstrat de senaste åren. Men denna ”diet” med rått kött som inte tillagas eller värmebehandlas innan det ges till husdjuren, vill veterinären Dag Wilhelmsen dock varna för, särskilt under sommarens varma månader.
LÄS OCKSÅ: Hundars färskfoder sprider resistenta bakterier
– Som kattägare behöver du vara medveten att om kattmaten inte värms upp, då försvinner inte heller bakterierna i maten. Särskilt nu när det är rötmånad kan detta vara direkt farligt för kattungen då den inte ännu har ett utvecklat immunförsvar, säger Dag Wilhelmsen i ett pressmeddelande från Royal Canin.
Anpassat foder behövs
Att ge färskfoder innebär också en risk i att kattungen inte växer som den ska, menar han. Så vad ska kattungen äta? Under de första månaderna i livet växer katten mycket och behöver mer energi och protein än en vuxen katt. Därför ska den äta anpassat kattungefoder.
– Om katter bara äter kött uppstår en felbalans med kalcium och fosfor i kroppen. För att inte riskera att benstrukturen blir försvagad rekommenderas istället ett foder anpassat för kattungar, säger Dag Wilhelmsen.
LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider
Veterinärens 5 kostråd till dig som skaffat kattunge:
1. Undvik färskfoder
Det finns alltid en viss smittrisk med färskfoder av rått kött, då det är mycket bakterier i det. Äter kattungen bara kött uppstår dessutom en felbalans av att katten får i sig mer fosfor än vad den behöver. För att inte riskera att benstrukturen blir försvagad rekommenderas istället ett foder anpassat för kattungar. En diet med enbart färskfoder kan dessutom riskera påverka kattungens tillväxt. En kattunge behöver rätt balans av proteiner, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler för att skelettet och kognitiva funktioner i hjärnan ska utvecklas rätt.
2. Ge foder anpassat för just kattungar
Har du köpt din kattunge från en uppfödare eller ett katthem? Följ då deras råd och rekommendationer. Men om den köpts privat eller om du har hittat en katt och inte har fått någon rekommendation är det bättre att du vänder dig till en veterinär som kan göra en kontroll och ge rekommendationer för en bra start i livet.
3. Ändra inte kosten för snabbt
När du hämtar din kattunge ska du ta reda på vad, hur mycket och hur ofta den har ätit. Under den första veckan hemma är det bäst att ge samma foder som den fått hos uppfödaren. Kattungars mag- och tarmkanaler är inte färdigutvecklade jämfört med en vuxen katt.
4. Ge kattungefoder i ett år
Fram till ett års ålder ska kattungen äta ett anpassat foder, eftersom den behöver en
annan näringssammansättning än en vuxen katt. Efter sex månader ser katten vuxen ut, och ett vanligt misstag är därför att kattägare byter ut fodret för tidigt. Men det är viktigt att hålla ut och ge kattungefoder i ett år. Om katten kastreras ska den dock ha specialanpassat foder, och om veterinär ger annan rekommendation ska det följas.
5. Du behöver inte variera kosten
Kattens tarmar och magflora är anpassade efter att äta samma slags mat. Har du hittat rätt foder med rätt näring och konsistens, så håll dig till det för kattens hälsa och mages skull. Intressant är att det för katten inte är viktigast med smaken, det är snarare doft och konsistens som har betydelse.
Källa: Dag Wilhelmsen/Royal Canin
Av Carolina Eriksson