Vi svenskar har fördubblat vårt ätande av grönsaker i alla former de senaste 40 åren. Men vi får samtidigt i oss 50 procent mer sötsaker och söta drycker, jämfört med 1980.
Vår totalkonsumtion av köksväxter, alltså våra vanligaste grönsaker som sallad, tomat och morötter, är nästintill dubbelt så stor idag jämfört med 1980. Idag äter vi nästan 82 kilo per person och år av såväl färska, frysta som beredda/inlagda grönsaker. Främst äter vi mycket av färska och frysta köksväxter. Det visar en stor sammanställning från Jordbruksverket.
När det gäller frukt och bär så har vi mumsat i oss betydligt mer av bananer och meloner (en tredubbling sedan 1980, till 27,5 kg per person.) Däremot har vi minskat vårt ätande av äpplen och päron med 44 procent under samma period.
LÄS OCKSÅ: Mer bladgrönt på tallriken kan motverka fettlever
Mindre rent socker, mer godis
Vår totala konsumtion av socker och sirap pendlade mellan 41–49 kg per person och år mellan 1980–2015 och har sedan dess sjunkit till 37 kilo år 2020. Det är vår konsumtion av rent strö- och bitsocker som har minskat med 75 procent (till 5 kilo per person och år), samtidigt som choklad och konfektyr, läsk och cider har ökat. År 2020 åt vi exempelvis 14,6 kilo choklad och konfektyr per person – en ökning på 49 procent sedan 1980.
Ett liknande mönster syns hos andra livsmedel som potatis, bröd, spannmåls- och mejeriprodukter. Mellan 1980–2020 har vi kontinuerligt minskat vårt rena mjölkdrickande, men har å andra sidan ätit mer ost.
LÄS OCKSÅ: Därför kan du inte sluta äta ost
Fler kalorier från protein
Under samma 40-årsperiod har den totala energin vi fått i oss via mat ökat från 12 300 till 12 800 kJ per person och dag. Vi har främst fått i oss mer energi från protein, vilket till stor del beror på att vi ätit mer kött. Vi fick i oss mer energi via kolhydrater fram till 2010, därefter har det intaget minskat. Sedan 1980 har vi även ätit mindre fett, men de senaste åren har det skett en liten ökning igen.
E positiv nyhet är att vi har fått i oss mer C-vitamin mellan 1980 och 2020, vilket främst beror på att vi ätit mer frukt och grönt.
LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa
Av Carolina Eriksson
Fakta: Vad betyder totalkonsumtion?
Med totalkonsumtion menas den totala förbrukningen av en råvara, som exempelvis mjöl. Då räknas inte bara svenskproducerat och importerat mjöl in i statistiken, utan även mjölinnehållet i bröd, pasta och andra spannmålsprodukter.