Ett julbord fullt av traditionell julmat och godsaker är något de flesta av oss uppskattar under julhelgen. Men överflödet innebär tyvärr även att vi slänger mer mat vid jul än andra tider på året.
Det är en ny undersökning från opinionsinstitutet Censuswide på uppdrag av matkasseföretaget HelloFresh, på drygt 1000 svenskar, som visar att nästan en tredjedel av oss slänger mer mat vid jul i soptunnan än vanligt. I undersökningen har man tittat närmare på våra matvanor och inställning till matsvinn och matrester under julen.
LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden
Och det trots att i stort sett alla svarande (96%) uppgav att de äter rester under julperioden – och trots att medvetandet och engagemanget för matsvinn har ökat bland svenskarna senaste åren.
Allra mest rester brukar det bli av julskinkan, följt av sill och prinskorv. Kanske en fingervisning om att det är dags att uppgradera julbordet?Men vi slänger inte julmat med stolthet, tre av fyra mår dåligt av att slänga mat.
LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn
Topp 10: Julmaten som ger mest rester efter julmiddagen
Julskinka (61%)
Sill (43%)
Prinskorv (40%)
Köttbullar (40%)
Janssons frestelse (34%)
Lax (24%)
Lussekatter (19%)
Julgröt (18%)
Kål – röd, brun, grön (17%)
Revbensspjäll (15%)
LÄS OCKSÅ: Svenskarna: “Minskat matsvinn individens ansvar”
Av Carolina Eriksson