Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Flygplan lämnar bränslespår på blå himmel

Vi vill flyga mindre – även efter pandemin

Så stor andel av utsläppen står flyget för

Flyget är ansvarigt för 2 procent av de globala utsläppen av koldioxid, vilket kanske låter lite. Men om flyget vore ett land så skulle det vara världens sjunde största sett till utsläpp. I denna procentsats har man heller inte räknat in effekten av utsläpp på hög höjd – och med dessa dubblas siffran till 4–5 procent. (Källa: Naturskyddsföreningen)

40 procent av oss i Sverige vill flyga mindre även efter pandemin – vilket är bra ut klimatsynpunkt. Vårt flygande har nämligen lika stor klimatpåverkan som hela den svenska bilismen.

Pandemin har medfört att vi minskat vårt flygande dramatiskt. Enligt statistik från myndigheten Trafikanalys minskade inrikesflyget under mars 2021 med hela 60 procent, jämfört med mars 2019. Och utrikesflygen var hela 78 procent färre under samma period.

Bara en femtedel vill flyga mer

Men kommer trenden med minskat flygande verkligen hålla i sig efter att pandemin släppt sitt grepp om världen? Enligt en Sifoundersökning på uppdrag av Naturskyddsföreningen vill fyra av tio svenskar (39 procent) flyga mindre efter pandemin än vad de gjorde innan. Bara en knapp femtedel (17 procent) säger att de vill flyga mer.

 

LÄS OCKSÅ: Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Lika mycket utsläpp som bilismen

Och ett minskad sug efter att flyga är positivt för klimatet. För trots att det finns de som hävdar att flyget i själva verket inte står för så stor del av utsläppen av växthusgaser globalt så visar beräkningar från Chalmers och Naturvårdsverket att det totala flygresandet bland oss svenskar ger lika stor påverkan på klimatet som hela den svenska bilismen. Utsläppen från internationella flygresor gjorda av oss svenskar har ökat med drygt 60 procent sedan 1990, bortsett från den kraftiga minskningen under coronakrisen.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Flyget beräknas öka igen

Forskare från Chalmers menar att det finns en risk att utsläppen från flyget blir större än Sveriges totala officiella utsläpp redan år 2040, såvida inte effektiva styrmedel för klimatet införs. Även om flygtrafiken blivit mer energieffektiv, så vägs det dessvärre upp av att vi globalt har ökat vårt flygande med hela 130 procent från 1990 till 2014. Och det beräknas öka igen efter coronapandemin, frågan är bara hur mycket och hur snabbt.

Enligt Naturskyddsföreningen behövs en kombination av bättre teknik, bättre bränsle för att göra flyget klimatvänligare. Och varje enskild människas val att inte ta flyget och därmed minska sitt klimatavtryck spelar roll, även om politiska beslut behövs för att möjliggöra och underlätta ett klimatvänligt resande.

LÄS OCKSÅ: Covid-19 banar väg för framtidens syntetiska flygbränsle

Källa: Naturskyddsföreningen
Av Carolina Eriksson


Så stor andel av utsläppen står flyget för

Flyget är ansvarigt för 2 procent av de globala utsläppen av koldioxid, vilket kanske låter lite. Men om flyget vore ett land så skulle det vara världens sjunde största sett till utsläpp. I denna procentsats har man heller inte räknat in effekten av utsläpp på hög höjd – och med dessa dubblas siffran till 4–5 procent. (Källa: Naturskyddsföreningen)

Är biobränsle lösningen?

Biobränsle är enligt Naturskyddsföreningen ett steg i rätt riktning. Men att producera och förbränna biobränsle påverkar också klimatet. Flygets dubbla klimatpåverkan på hög höjd, i form av t ex vattenånga och kväveoxider, är dessutom kvar även vid användning av biobränsle.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.