Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Viktigt att borsta hundens tänder för god munhälsa

Hundar kan precis som vi människor få problem med dålig tandhälsa. Skillnaden är att de inget kan göra själva för att motverka det. Därför är det viktigt att hålla efter med tandborstning, något som är bra att börja med så tidigt som möjligt.

Dålig tandhälsa är vanligt hos hundar, och precis som hos oss människor är tandborstning bästa sättet att förebygga problemen. Men många hundägare förlitar sig på att tuggben ska ta hand om hundens tänder. Det visar en ny stor enkätundersökning från SLU.

Tandborstning förebygger
Den vanligaste sjukdomen hos hund är inflammation i munnen och tandlossning  eller parodontit. Över 80 procent av alla hundar över tre år anses vara drabbade. En sjukdom som går att förebygga genom daglig tandborstning, enligt Karolina Enlund, veterinär och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

 

För att få en bild av svenska hundägares tankar och rutiner kring tandvård på hund har man samlat in enkäter som gått ut till fler än 200 000 hundägare men även till över 5000 veterinärer och djursjukskötare. Nästan 70 000 svar kom in, något som tyder på att ämnet är viktigt och engagerar både hundägare och djursjukvårdspersonal.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Många tror att hunden har bra tandhälsa
De allra flesta av hundägarna ansåg att deras hund har god tandhälsa – hälften svarade att den var mycket bra och en tredjedel att den var ganska bra. Det här står i skarp kontrast till veterinärernas svar, där fler än 9 av 10 anser att problem med tänderna är vanligt hos våra hundar.

Tidigare studier har visat att tandproblem, såsom tandsten, tandköttsinflammation, tandlossning, tandfrakturer och bettfel, är de allra vanligaste besvären hos hundar. Det finns en risk att många hundägare inte känner till att hunden har tandbesvär, och att hundarna kan gå omkring med obehag i munnen i onödan, menar Karolina Enlund.

LÄS OCKSÅ: Skäll inte på ditt husdjur – det skadar mer än du tror

Bara 4 procent borstar regelbundet
6 av 10 hundägare svarade att det är viktigt att borsta hundens tänder, men samtidigt var det bara knappt 4 procent av hundägarna som uppgav att de borstar sin hunds tänder dagligen. En siffra som kan vara något av en överskattning, eftersom de hundägare som har svarat på enkäten troligen är lite extra intresserade av hundtandvård, enligt Karolina Enlund som menar att  undersökningen visar att hemtandvården på hundar inte är tillräcklig.

Mindre än hälften av hundägarna hade någon gång blivit rekommenderade av veterinär att borsta hundens tänder, trots att de allra flesta besöker en veterinärklinik regelbundet under hundens liv. Både veterinärer och hundägare har svarat att rekommendation om tandborstning oftast ges i samband med att hunden kommer in för tandstensborttagning eller andra problem i munnen. Även om många hundägare kan tänka sig att borsta när hunden fått problem är det viktigare att förebygga då det är betydligt svårare att stoppa en tandlossningssjukdom som har fått fäste, säger Karolina Enlund i ett pressmeddlande från SLU.

 

LÄS OCKSÅ: Svensk studie: Hundägare har bättre överlevnadschanser efter infarkt

Vanligast med problem hos små raser
Många hundägare har fått information om tandborstning från annat håll, genom exempelvis böcker, tidskrifter eller via internet. När det gäller vilka hundägare som blir rekommenderade av veterinär att borsta hundens tänder är de små raserna överrepresenterade och tandproblem är vanligare ju mindre hunden är. Samtidigt påpekar forskarna att alla raser och storlekar  kan drabbas – även stigande ålder förknippas med ökade tandproblem.

Många börjar men slutar igen
Hälften av hundägarna i studien anser att tuggben som säljs specifikt för god tandhälsa är viktiga, men ännu fler anser att tuggben av hud eller torkade grisöron är viktiga för en god tandhälsa. Dock visar tidigare studier att det inte räcker att tugga på olika tuggben för att bibehålla en god tandhälsa, tandborstning är det i särklass bästa sättet när det gäller att sköta tänderna.

Nästan en av tre hundägare svarar i enkäten att de skulle kunna tänka sig att borsta dagligen och något fler svarar "kanske". Samtidigt har en fjärdedel av de hundägare som börjat och försökt komma igång med tandborstning senare gett upp. Karolina Enlund tycker der är glädjande att så många kan tänka sig att borsta och menar att veterinärer och djursjukskötare skulle kunna ha en mer aktiv och stöttande del i träningen av hemtandvård, helst redan när hunden är valp, för att hundägarna ska orka fortsätta.

Av redaktionen

Källa: SLU


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.