Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Viktigt att borsta hundens tänder för god munhälsa

Hundar kan precis som vi människor få problem med dålig tandhälsa. Skillnaden är att de inget kan göra själva för att motverka det. Därför är det viktigt att hålla efter med tandborstning, något som är bra att börja med så tidigt som möjligt.

Dålig tandhälsa är vanligt hos hundar, och precis som hos oss människor är tandborstning bästa sättet att förebygga problemen. Men många hundägare förlitar sig på att tuggben ska ta hand om hundens tänder. Det visar en ny stor enkätundersökning från SLU.

Tandborstning förebygger
Den vanligaste sjukdomen hos hund är inflammation i munnen och tandlossning  eller parodontit. Över 80 procent av alla hundar över tre år anses vara drabbade. En sjukdom som går att förebygga genom daglig tandborstning, enligt Karolina Enlund, veterinär och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

 

För att få en bild av svenska hundägares tankar och rutiner kring tandvård på hund har man samlat in enkäter som gått ut till fler än 200 000 hundägare men även till över 5000 veterinärer och djursjukskötare. Nästan 70 000 svar kom in, något som tyder på att ämnet är viktigt och engagerar både hundägare och djursjukvårdspersonal.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Många tror att hunden har bra tandhälsa
De allra flesta av hundägarna ansåg att deras hund har god tandhälsa – hälften svarade att den var mycket bra och en tredjedel att den var ganska bra. Det här står i skarp kontrast till veterinärernas svar, där fler än 9 av 10 anser att problem med tänderna är vanligt hos våra hundar.

Tidigare studier har visat att tandproblem, såsom tandsten, tandköttsinflammation, tandlossning, tandfrakturer och bettfel, är de allra vanligaste besvären hos hundar. Det finns en risk att många hundägare inte känner till att hunden har tandbesvär, och att hundarna kan gå omkring med obehag i munnen i onödan, menar Karolina Enlund.

LÄS OCKSÅ: Skäll inte på ditt husdjur – det skadar mer än du tror

Bara 4 procent borstar regelbundet
6 av 10 hundägare svarade att det är viktigt att borsta hundens tänder, men samtidigt var det bara knappt 4 procent av hundägarna som uppgav att de borstar sin hunds tänder dagligen. En siffra som kan vara något av en överskattning, eftersom de hundägare som har svarat på enkäten troligen är lite extra intresserade av hundtandvård, enligt Karolina Enlund som menar att  undersökningen visar att hemtandvården på hundar inte är tillräcklig.

Mindre än hälften av hundägarna hade någon gång blivit rekommenderade av veterinär att borsta hundens tänder, trots att de allra flesta besöker en veterinärklinik regelbundet under hundens liv. Både veterinärer och hundägare har svarat att rekommendation om tandborstning oftast ges i samband med att hunden kommer in för tandstensborttagning eller andra problem i munnen. Även om många hundägare kan tänka sig att borsta när hunden fått problem är det viktigare att förebygga då det är betydligt svårare att stoppa en tandlossningssjukdom som har fått fäste, säger Karolina Enlund i ett pressmeddlande från SLU.

 

LÄS OCKSÅ: Svensk studie: Hundägare har bättre överlevnadschanser efter infarkt

Vanligast med problem hos små raser
Många hundägare har fått information om tandborstning från annat håll, genom exempelvis böcker, tidskrifter eller via internet. När det gäller vilka hundägare som blir rekommenderade av veterinär att borsta hundens tänder är de små raserna överrepresenterade och tandproblem är vanligare ju mindre hunden är. Samtidigt påpekar forskarna att alla raser och storlekar  kan drabbas – även stigande ålder förknippas med ökade tandproblem.

Många börjar men slutar igen
Hälften av hundägarna i studien anser att tuggben som säljs specifikt för god tandhälsa är viktiga, men ännu fler anser att tuggben av hud eller torkade grisöron är viktiga för en god tandhälsa. Dock visar tidigare studier att det inte räcker att tugga på olika tuggben för att bibehålla en god tandhälsa, tandborstning är det i särklass bästa sättet när det gäller att sköta tänderna.

Nästan en av tre hundägare svarar i enkäten att de skulle kunna tänka sig att borsta dagligen och något fler svarar "kanske". Samtidigt har en fjärdedel av de hundägare som börjat och försökt komma igång med tandborstning senare gett upp. Karolina Enlund tycker der är glädjande att så många kan tänka sig att borsta och menar att veterinärer och djursjukskötare skulle kunna ha en mer aktiv och stöttande del i träningen av hemtandvård, helst redan när hunden är valp, för att hundägarna ska orka fortsätta.

Av redaktionen

Källa: SLU


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.