Annons

Vinn kriget mot mördarsniglarna – 8 knep som fungerar!

De trivs bäst vid fuktigt väder, nattetid och i temperaturer över åtta-tio grader. De är slemmiga, hungriga och äter sina föräldrar, syskon och bästa vänner. Fram till mitten på oktober är de också villamänniskornas största skräck: Mördarsniglarna. This is how you kill them...

Redaktionen

9 juli, 2015
Vinn kriget mot mördarsniglarna – 8 knep som fungerar!
Dela inlägget

De trivs bäst vid fuktigt väder, nattetid och i temperaturer över åtta-tio grader.
De är slemmiga, hungriga och äter sina föräldrar, syskon och bästa vänner.
Fram till mitten på oktober är de också villamänniskornas största skräck: Mördarsniglarna.

Humant eller inte? Med kemikalier eller utan? Visst, vi på Kurera kan väl tycka att sniglar, liksom andra djur och människor, förtjänar en värdig död – och ett snabbt, smärtfritt frånfälle.
Men valet är ditt, allt vi gör är att hjälpa till att lista alternativen.

Läs också: 10 vanliga sommarplågor

8 sätt att slippa sniglarna

1. Mata med pellets – så tappar de matlusten och svälter ihjäl!
Köp små gröna pellets och strö ut för sniglarna att äta. Dessa innehåller järnfosfat som får sniglarna att tappa sin aptit för alltid – vilket gör att de svälter ihjäl. Gör så här: Lägg pelletsen i en glasslåda med lock, skär ingångshål nära lådans botten och ställ ut i trädgården.

Läs också: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

Annons

2. Klipp itu – men salta inte!
Många saltar ihjäl sniglar men det är direkt taskigt – och dessutom dumt. Sniglar är nämligen kannibaler och de kan därmed hjälpa dig rensa upp bland sig själva, men eftersom de tycker att salt smakar illa kommer de inte längre att bistå dig i jakten på sina artsfränder.
Vad du istället bör göra är att klippa itu mördarsniglarna eftersom de då dör omedelbart. De döda sniglarna samlar du sedan på ett och samma ställe – ungefär som gömman i punkt åtta. Till detta ställe förlägger du sedan din fortsatta jakt.

Läs också: Naturliga behandlingsmetoder för pollenallergi – lista A-Ö

3. Klyv med ett maskrosjärn!
Att få ner dem i jorden, till exempel genom att aktivt gräva ner dem, är ofta ett av de bästa sätten. Ett sätt är att använda ett maskrosjärn. Ett sådant är effektivt, inte minst för att det har en dubbeleffekt – eftersom det både klyver snigeln i två delar och trycker ner den i jorden – vilket gör att den dör direkt. Schysst på något sätt, tänker vi.

Läs också: TBE – Att vaccinera eller inte?

4. Gillra en ölfälla
Mördarsniglar älskar öl så att gillra en ölfälla är en smart idé. Så här kan du göra: Klipp några ingångshål på sidorna av en glasslåda med lock. Gräv sedan ner lådan så att hålen hamnar vid markytan, häll i öl i lådan och sätt sedan på locket. Sniglarna kryper ner och drunknar. Släng i soporna.

Annons

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

5. Låt en robot klippa gräset – och slå två flugor i en smäll
En robotgräsklippare klipper sönder sniglar som kommer i dess väg. Dessutom innebär kortare gräs färre ställen för sniglarna att gömma sig på. Sedan kan du kompostera de döda sniglarna eller låta dem ligga kvar på gräsmattan. Döda sniglar fungerar nämligen som lockbete, något som är positivt om man vill veta var de samlas – men negativt om det får dem att locka till sig grannens sniglar… (så vi rekommenderar nog ändå en begravning i stil med förslagen i punkt 3 och 7: att plocka dem, frysa in dem och slänga dem i sopporna, alternativt gräva ner dem).

Läs också: Katie Holmes annorlunda skönhetsknep – snigelslem!

6. Sätt hårdplast runt pallkragar du odlar i
Häfta fast decimeterbreda remsor av styv byggplast på dina odlingslådors överkant så att plasten fladdrar utåt. Det gör att snigeln inte kan ta sig in i lådan utan fastna under plasten för att sedan ramla tillbaka ner i gräset. Det här tipset dödar ingenting, däremot får du ha dina odlingar i fred.

Läs också: Dricker du din plast? Skaffa plastkoll här

7. Lägg i påse och frys in!
Japp, just det tipset säger. Sätt på handskar, plocka dem en och en, lägg i plastpåse och så skjuts in med påsen i frysen. När sniglarna sedan frusit ihjäl slänger du påsen i soporna.
Vill du kan du ju vänta en dag extra för att verkligen försäkra dig om att de har hunnit dö, så gör det.

Läs också: Naturens husapotek

8. Städa din trädgård på gömställen – och bygg ett snigelhotell!
De slemmiga små djuren älskar att gömma sig inuti och under fuktiga saker i din trädgård, inte minst under löv och annat växtskräp.
Så se till att städa undan alla sådana gömmor, men spara en där du lägger en massa fuktigt skräp.
Försök sedan att skapa en riktigt mysig miljö för sniglarna där de verkligen gillar att samlas. Tänk ett mysigt litet allrum typ men med växtskräp istället för pingis- eller biljardbord…
Till denna gömma kan du sedan fokusera alla dina fällor – och nästintill all din framtida jakt.

Läs också: 4 enkla och effektiva sätt att hjälpa våra bin

 

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Mördarsniglar, eller spanska skogssniglar, är allätare och lever på både dött och levande växtmaterial, dessutom är de kannibaler. De är som mest aktiva kvällstid, nätter och tidigt på morgonen.
Sniglarna har funnits i Sverige sedan 1970-talet, härstammar från Portugal och Spanien och har väldigt få naturliga fiender. Skalbaggar, myskankor samt vissa sorters paddor och dock tre av dem.

Högsäsong för sniglarna är juli och augusti men de kan dyka upp så fort tempen överstiger åtta grader och stanna en bra bit in på hösten.
Mördarsniglar kan bli upp till 12-13 centimeter långa
Sniglarna växer i snitt med en centimeter på två veckor.

Att göra i förebyggande syfte:
• Vattna först på morgonen. Sniglar är nattaktiva djur.
• Städa bort trädgårdsavfall, bråte och andra snigelgömställen i trädgården.
• Klipp gräs, rensa i rabatter, runt kompost samt under marktäckare.
• Ta bort fallfrukt på hösten – de är alldeles för lockande för sniglarna.
• Ha en sluten kompost.
Källor: Land.se, Testfakta.se

Annons