Annons
Annons

Ät mer korn – få mindre aptit och stabilare blodsocker

Ny svensk forskning vid Lunds universitet visar att en kost rik på kornkärnor påverkar hälsan positivt. Minskad aptit, stabilare blodsocker samt en minskad risk för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar har påvisats. Hemligheten ligger i den unika kostfibersammansättningen.

Redaktionen

19 februari, 2016
Ät mer korn – få mindre aptit och stabilare blodsocker
Dela inlägget

Ny svensk forskning vid Lunds universitet visar att en kost rik på kornkärnor påverkar hälsan positivt. Minskad aptit, stabilare blodsocker samt en minskad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar har påvisats. Hemligheten ligger i den unika kostfibersammansättningen.

Fibrer är kolhydrater som inte bryts ner vid matsmältningen utan når tjocktarmen så gott som opåverkade. Att man ska äta en kost rik på fibrer vet de flesta är bra för hälsan, det är bland annat bra för magen, vikten och kolesterolvärdena. Nu har svenska forskare vid Lunds universitet visat att ett dagligt intag av kornkärnor på väldigt kort tid ger flera positiva hälsoeffekter.
– Vi såg en ökning av tarmhormoner som reglerar ämnesomsättning och aptit. Vi såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Läs också: 11 fakta om diabetes

Stimulerar goda bakterier och tarmhormoner
Fibrer finner man i bland annat livsmedel som grönsaker, rotfrukter, frukter, bönor, linser, gryner och i fullkornsprodukter som pasta, ris och bröd. I studien som pågick under tre dagar fick friska medelålders personer äta ett bröd innehållandes 85 procent kornkärnor till samtliga tre huvudmåltider. När man dagen efter undersökte riskmarkörer för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar upptäckte man att försökspersonernas ämnesomsättning påverkats positivt. De hade bland annat ett minskat blodsocker- och insulinpåslag efter måltid, ökad insulinkänslighet och en förbättrad aptitreglering. Enligt forskarna uppkommer effekten tack vare kostfibersammansättningen som når tjocktarmen och där stimulerar tillväxten av goda bakterier samt frisättningen av viktiga tarmhormoner.
– Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor, säger Anne Nilsson.

Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan

Forskarna har tillsammans med en annan forskargrupp vid Göteborgs universitet även sett att kostfibrer från kornkärnor ger en ökning av tarmbakterien Prevotella copri som har en direkt blocksockerreglerande effekt samt en minskning av en annan tarmbakterie som anses ohälsosam. I studien såg man också att vår tarmflora har betydelse, de försökspersoner som hade en högre koncentration av tarmbakterien Prevotella copri fick bättre hälsoeffekter av att äta kornkärnsbrödet än de som hade en låg koncentration av bakterien.

Med ökad kunskap om specifika kostfibrers effekter på hälsan hoppas nu forskarna att diabetes och andra livsstilsrelaterade sjukdomar ska minska.

Läs också: Ny forskning: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Så håller du blodsockret stabilt:

  • Undvik vitt mjöl och socker
  • Välj bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt – gärna av blandade sädesslag.
  • Ät kornkärnor istället för vitt ris.
  • Ät bönor, linser och kikärtor – de innehåller en bra blandning av kostfiber
  • Ät mycket grönsaker

 

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons