Annons
Annons

Därför behöver du zink

Dåligt immunförsvar, hudproblem och försämrat smaksinne. Dessa är bara några av de vanligaste symptomen vid zinkbrist. Få bukt på problemen genom att tillföra kroppen mer zink.

Redaktionen

25 augusti, 2013
Därför behöver du zink
Dela inlägget

Dåligt immunförsvar, hudproblem och försämrat smaksinne. Dessa är bara några av de vanligaste symptomen vid zinkbrist. Få bukt på problemen genom att tillföra kroppen mer zink.

Zink är ett mineral med många viktiga funktioner i kroppen. Det är också det mineral vi svenskar lider störst brist på. Bristproblemet beror huvudsakligen på att zink är ett av de ämnen som tarmen har svårast för att absorbera, vilket förvärras ytterligare vid till exempel glutenintolerans och tarmsjukdomar. Även fytinsyra som förekommer rikligt i fullkornslivsmedel, nötter och bönor hämmar upptaget. Mineralet är dock mycket värmetåligt och förstörs därför inte under tillagning.

För ett starkt immunförsvar
Då mineralet har viktiga virusdödande egenskaper är zinkbrist mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar som ofta orsakas av virus. Vid insjuknande och under sjukdomsperioden rekommenderas ett intag om 30-60 mg zink medan ett intag om 20-50 mg zink rekommenderas för att stärka ett nedsatt immunförsvar.

Mildare förkylning
Intresset för zink och dess effekt vid behandling av infektioner har nått forskarvärlden. Efter genomgång av flertalet vetenskapliga studier beträffande zink lyfter Cochrane-institutet zink som den hittills mest lovande behandlingen mot förkylning på såväl kort som lång sikt. Man fann att då zinktillskott tas vid första tecken på förkylning blir förkylningen både kortare och mildare. Man såg också att barn som intagit zink under mer än fem månader drabbas av färre förkylningar och är borta färre dagar från skolan.

För en frisk hud
Hudförändringar och försämrad sårläkning är också tydliga tecken på zinkbrist, detta då 20 procent av kroppens zink återfinns i huden. Till de vanligare hudförändringarna som uppstår vid zinkbrist hör eksem, akne, hudsprickor, bölder, rosacea och psoriasis. Vid hudbesvär rekommenderas ett intag av 20-60 mg zink.

Många viktiga funktioner
Det är inte bara immunförsvaret och huden påverkas vid zinkbrist. Zink är inblandat i nästan 100 olika kroppsfunktioner och fungerar som en cofaktor i över 40 olika enzymreaktioner, varav många är inblandade i matsmältningen. Mineralet spelar en viktig roll för tillväxten då det behövs i rikliga mängder överallt i kroppen vid syntes av DNA och RNA vilket är nödvändigt för celldelning och celltillväxt. Bindväv, brosk och ben är också zinkberoende, vilket gör zink nödvändigt för uppbygganden av ett starkt och friskt skelett samt för utvecklingen av tänder. Även för ett friskt och starkt hår. För män är zink också viktigt för reproduktionsförmågan och prostatan.

Gör ett zinktest
Det finns flera olika tester för att ta reda på om man lider av zinkbrist. Det absolut enklaste testet är att göra ett så kallat smaktest med zinksulfat.
Eftersom smaklökarna styrs av enzymer som är zinkberoende kan man bedöma smaksensationen efter att ha hållit en klunk med vatten utspädd med 0,1 procent zinksulfat i munnen under 10-15 sekunder. Vid svår och långvarig brist smakar det bara vatten. Smakar det måttligt metall betyder det att bristen är måttlig och är smaken stark och motbjudande har personen bra zinkvärden.

Ät zink
Proteinrika livsmedel innehåller i regel mycket zink, bra källor är därför kött, ägg, fisk, skaldjur, ost och mjölkprodukter. Upptaget av zink ökar dessutom när det intas tillsammans med proteinrik kost men hämmas då det intas med livsmedel rika på fytinsyra så som spannmåls- och fullkornsprodukter. Veganer eller vegetarianer finner zink i pumpakärnor, bönor, sötmandlar och jordnötter.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Fakta

Exempel på zinkrika livsmedel
Ostron är i absolut topp gällande zinkinnehåll. Men även musslor, sill, sardiner och mycket övrig havsmat
Kött (lamm, kyckling, oxe, nöt, fläsk, lever och inälvsmat)
Solrosfrön och pumpakärnor
Vetegroddar, vetekli och hela vetekornost
Fullkornsprodukter
Ris och råris
Baljväxter (som bönor, ärter, linser, kikärter)
Nötter
Potatis, rödbetor, morötter

Annons
Annons