Annons
Annons

Grilla säkert

Sommaren är grillens tid. Men oavsett vad du lägger på grillen ska du vara försiktig. En ny studie gjord av Livsmedelsverket visar att du vinner mycket på att grilla över glöd och inte över eld eller öppen låga.

Redaktionen

17 juni, 2013
Grilla säkert
Dela inlägget

Sommaren är grillens tid. Men oavsett vad du lägger på grillen ska du vara försiktig. En ny studie gjord av Livsmedelsverket visar att du vinner mycket på att grilla över glöd och inte över eld eller öppen låga.

I studien har man undersökt hur mycket av de skadliga ämnena PAH som bildas då vi grillar hemma. PAH är en stor grupp av flera hundra olika ämnen som bildas vid ofullständig förbränning av organiskt material. PAH finns överallt i vår omgivning, inte minst i stadsluften. Dessutom finns PAH i låga halter i vissa livsmedel och det finns därför gränsvärden för att skydda konsumenterna. Polycykliska aromatiska kolväten, PAH, kan öka risken för bland annat cancer.

Höga halter över öppen eld
I studien ingick 29 personer. De fyllde i ett formulär som innehöll frågor om bland annat typ av grill och grilltid. Livsmedlen analyserades och halten av PAH mättes. För dem som undvek att grilla över öppen eld eller lågor var medelhalten av PAH betryggande låg, under gränsvärdet för motsvarande livsmedel som säljs i affärer. Undersökningen visar också att PAH-halterna kan bli höga om man grillar över öppen eld och inte väntar tills glöd har bildats.
– Ett bra tips är att se till att grilla köttet över glöd och inte över öppen låga. Gör du rätt kan du njuta av grillsäsongen och grilla ofta, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, risk- och nyttovärderare, Livsmedelsverket.

Undersökningen bekräftar tidigare kända resultat. Typ av grill spelar mindre roll, det viktiga är om lågor slår upp eller inte. Om man grillar på ett felaktigt sätt kan man vid ett enda grilltillfälle få i sig samma mängd av PAH som man vanligen får i sig på en hel månad.


Höga halter av PAH bildas:

  • om fett droppar ned i glöden.
  • om lågor slår upp.


Det här ska du tänka på:

  • Låt bränslet brinna en tid så att lågorna försvunnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnena finns nämligen framför allt i lågorna.
  • Undvik att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar. Grilla maten gyllenbrun snarare än mörkbrun eller svart.

 

Av Emma V Larsson

 

Annons
Annons