Riktig mat & hälsa
Snurrade aburgineburgare på bröd

Vegetariska aubergineburgare med picklad lök och aioli gjord på palsternacka

När våren äntligen vaknar till liv i spirande grönska efter en lång, mörk och grå vinter, är det som om allt nytt liv och ljusets återkomst ger mig en sprallig injektion av energi,  glädje och förväntan. Jag känner mig nästan som nyförälskad i livet och ser med förväntan fram emot en sommar med värme och sol.

I helgen var jag ute med båt i Nynäshamns skärgård och hade två riktigt sköna dagar med massor av sol och värme. Det är helt underbart att bara sitta och mysa i båten,  lyssna på kluckande av vågor, bli vaggad rofullt och stilla och titta ut över vattnet. Solstrålarna dansade och studsade  likt små glittrande, busiga solstjärnor på den krusade vattenytan och solen värmde och brände. Jag är röd som en kräfta idag.
Bada i havet var det dock i mitt tycke för kallt för, även om jag faktiskt hoppade i upp till knäna för att angöra vid en strand ute på Örudd. Det var så det isade i benen. Vattnet visade på endast 10 grader. Brr!
Det är otroligt avkopplande att vara på sjön när man vill ha ett break från vardagen. Man kommer ju liksom ingenstans . Man får sitta där man sitter. Om man inte hoppar i land på en kobbe förstås. Det bästa är att det inte finns några måsten. Man bara är! Det behöver man efter en lång arbetsvecka.

Jag  fortsätter köra vegetariskt tema och denna vecka bjuder jag på min måndagsmiddag: Vegetariska snurrade aubergineburgare med ugnsstekta rotfrukter, picklad lök och vegansk aioli gjord på palsternacka. Aiolin är ett alternativ för den som är vegan eller inte tål ägg, men själklart gör man den aiolin som passar en bäst

Vegetariskt är ju faktiskt så mycket mer  än en torr sojasula.  Vegetariskt är fräscht och nyttigt.
Dessa smarriga, saftiga snurrade aubergineburgare har jag sneglat på ett tag. Det är lite pyssel att tillaga, men väl värda att lägga tid på och för den skull enkla att göra. De är verkligen helt galet goda! Du bara måste testa!
Servera gärna aubegineburgaren med min Picklade rödlök och glutenfria hembakade bröd, tomat och ketchup.
( receptet på burgaren kommer från kokboken Gröna burgare)

Ugnsrostade rotfrukter
2 portioner
200 g fast potatis, eko
100 g sötpotatis, eko
1 stor morot, eko
2 ekologiska vitlöksklyftor, krossade
Olivolja, flingsalt, svartpeppar

Rostade rotfrukter i stavar

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, sötpotatis och morot och skär i klyftor. Lägg på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Krossa två till tre vitlöksklyftor med skaftet på en kniv och lägg som den är med skal på bland rotfrukterna. Ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter.

Aioli gjord på palsternacka
350 g palsternacka
1 dl olivolja
1 tsk persilja
1, 5 dl vatten
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Skala och skär palsternacka i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och låt svalna. Lägg över i en mixer och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät aioli. Smaka av med salt och peppar.

Vegansk aioli i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Snurrad aubergineburgare
4 stycken
400 g aubergine
olivolja att steka i
1 dl tomatpuré
200 g riven mozzarella
1 dl parmesanost
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Värm ugnen till ca 180 grader. Skala och skär auberginen på längden i tunna skivor med exempelvis en osthyvel eller mandolin. Häll rikligt med olja i stekpannan och hetta upp ordentligt. Stek aubergineskivorna snabbt på båda sidor så de får färg. Ta upp och låt rinna av på papper. Ta sen tre skivor aubergineskivor och lägg på rad så att de bildar en lång remsa. Gör samma med resterande skivor så du har 4 långa remsor.
Bred ett lager tomatpuré ovanpå och strö över riven mozzarella och parmesanost. Strö över hackad persilja.

Aubegineskivor med mozzarella

Foto: Mia Hagenmalm

Nu rullar du ihop varje längd till en rund bulle, precis som om du skulle rulla ihop en kanelbulle. Lägg över auberginesnurrorna i exempelvis muffinsformar eller i värmetåliga koppar.

Snurrade auberginer med fyllning i formar

Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera aubergineburgaren på  hamburgerbröd med ketchup, tomat, picklad rödlök och sallad. Dippa de ugnrostade rotfrukterna i palstenacksaioli eller använd såsen som dressing på burgaren.



Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag måste ha en matlåda till lunch på jobbet. Så igår ville jag att  det skulle gå fort men ändå vara  nyttigt. Jag valde därför att göra en härlig pesto- jag älskar pesto, och för att tillsätta proteiner i måltiden kokade jag fettuccine gjord på gröna bönor. gröna bönor har ett högt värde av protein. Jag slängde också med jordnötter i peston då jag inte hade något annat hemma, men välj vilka nötter eller frön du föredrar.

Rucccolapesto med bönfettuccine
2 portioner
2 dl jordnötter, eko
250 g ruccola, eko
1 dl parmesan, riven
ca 1 dl olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
örtsalt och svartpeppar

 

Gör så här:
Koka upp  lite saltat vatten och koka bönpastan enligt anvisning på paketet

Mixa alla ingredienser till peston slätt.
Blanda ner peston med den färdiga pastan. Servera med exempelvis tomater och färsk spenat.
Ekologiskt rakt igenom förstås. 🙂

// Mia

 

 

 



Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot.

I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall ett stort fan av musik och Kiss var nog lite av min ungdoms idoler en gång i tiden.

 

Att kunna sitta ute och njuta av värmen i eftermiddagssolen och samtidigt smutta på den här goda drinken efter jobbet idag  var en riktig höjdare.
Så gott! Du måste testa!

// Mia

Äppeldrink med ingefära
ca 4 glas
4 ekologiska äpplen
1,5 msk ingefära
1,5 ekologisk citron
3 dl kolsyrat vatten
15 isbitar och några till servering

Gör så här:
Pressa ur saften från citronen. Skala och kärna ur äpplena och skär i mindre bitar. Skala och riv ingefäran och mixa alla ingredienser till en slät drink. Servera med fler isbitar. Mums!



Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor.

När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, vill jag föreslå denna goda, svalkande, törstsläckande, nyttiga och vitaminrika drink med citron, gurka och mynta som dessutom är basisk.



Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt.
Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. I förra veckan gjorde jag supergoda kikärtsbiffar och igår ville jag utveckla dessa med goda kryddor och smaksättningar. Denna gång blev det bullar av smeten.
När jag lagar mat höftar jag mycket och smakar mig fram för att få rätt smak på rätten. Det brukar bli bäst, så var inte rädd för att experimentera med smaker.

Veganska sötpotatis- och kikärtsbullar
ca 8-10 st

ca 300 g sötpotatis
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
400 g kikärter
1 gul lök
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
2 msk tomatpure
2 -3 msk pofiber
örtsalt
1 kryddmått svartpeppar

Gör så här:
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka sötpotatisen i vatten med buljongtärningen tills den är mjuk. Häll av buljongen och låt svalna. Hacka löken och bryn genomskinlig i lite olja. Blanda samman löken med persilja, gräslök kryddor och tomatpure i en mixer. Häll av vattnet från kikärtorna och skölj väl. Tillsätt kikärtor, sötpotatis och pofiber med kryddblandningen och  mixa till en slät smet.
Skölj händerna i vatten och forma smeten till bullar. Du kan provsteka en liten och kolla om den håller ihop. Om inte,  ha i ytterligare pofiber. Lägg bullarna  i en ugnsfast form på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 20- 25 minuter.
Servera med tillbehör.



Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

  • Allt liv kommer från jorden
    Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet
    Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten.

Så börjar filmen Sista skörden!
Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket påverkar näringsinnehållet i vår mat. Filmen handlar om ett av våra viktigaste ekosystem som är en förutsättning för vår överlevnad.
Sedan 1970-talet har näringsinnehållet i vår föda halverats på mineraler och spårämnen. Vi får alltså inte i oss de mineraler och vitaminer vi behöver för att inte bli sjuka, genom maten.

Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver den som mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord.

En otrolig viktig och sevärd film. En dokumentär ur verkligheten med information avsedd för alla.
Sista skörden svt play

// Mia



Antidepressiv medicin sågas i ny studie…

.. och socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för depression och ångest skulle ge sämre vård och kosta mer pengar då förslaget innehåller i många stycken felaktiga tolkningar av aktuell forskning.
Det hävdar sjutton nordiska psykoterapiforskare i DN debatt

Socialstyrelsen rekommenderar nämligen enbart biologiska behandlingar med antidepressiva läkemedel och ECT som är en förkortning av elektrokonvulsiv behandling för personer med allvarlig depression. De förenklingar som förslaget innebär gör att vården blir sämre, allt fler riskerar att bli sjukskrivna eller inte återgå i arbete. Pengarna skulle komma till mer nytta om de användes för att erbjuda individanpassad psykoterapi till fler patienter.
Psykoterapiforskare konstaterar att myndigheterna i detta sammanhang inte ens nämner psykoterapi. Socialstyrelsen lyfter istället fram kognitiv beteendeterapi- KBT tillsammans med antidepressiva läkemedel som den bästa psykologiska behandlingen för ett flertal diagnoser. Men forskarna säger bestämt ifrån.
-KBT är en effektiv metod vid vissa tillstånd men för depression och för ångesttillstånd är både psykodynamisk psykoterapi (PDT) och interpersonell terapi (IPT) lika bra.

Socialstyrelsens rekommendationer skiljer sig därmed även i avgörande avseenden från aktuella riktlinjer för dessa tillstånd i våra grannländer.
Du kan själv ge din synpunkt till socialstyrelsen genom att dela med dig av din terapiberättelse eller ge ditt stöd genom att skriva på namnlistan på ”Rör inte min terapi”
Läs mer på patientupprop:
Uppropet har tre syften:
*Att skapa uppmärksamhet kring terapins plats i offentlig vård.
*Att skicka in alla terapiberättelser och namnunderskrifter som synpunkt på Socialstyrelsens förslag inom ramen för remissrundan som avslutas den 31 mars 2017
*Att inspirera människor att våga söka terapeutisk hjälp för psykiska problem.
Gå in på: Rör inte min terapi )

Var tionde svensk äter antidepressiva mediciner
Idag tar var tionde svensk medicin mot depression. Och trots att det på flera håll i världen numer höjs ett varnande finger för biverkningarna av antidepressiva medel ser inte trenden ut att förändras utan ökar istället markant. Det trots att många forskare menar att medicinerna inte ens hjälper mot depression.
Det finns olika sorters antidepressiva medel. De flesta fungerar genom att påverka signalämnet serotonin i hjärnan, men det finns även dem som påverkar noradrenalin och dopamin.

Läs även:Johannesört utmanar SSRI-preparat

De vanligaste grupperna av antidepressiva är:
SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare) som är den mest använda typen av antidepressiva. SSRI höjer mängden serotonin i hjärnan.
SNRI används ofta när man inte får tillräcklig effekt av SSRI.
SNRI (serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare) fungerar likadant som SSRI men påverkar mängden av serotonin och noradrenalin i hjärnan.
NaSSA (noradrenergt och specifikt serotoergt antidepressiva läkemedel) ökar noradrenalinfrisättningen i hjärnan och blockerar samtidigt de serotoninreceptorer man inte vill aktivera.

Antidepressiva skrivs ut slentrianmässigt
Det säljs enorma mängder antidepressiva i Sverige och förra året hämtade var tionde svensk ut medicine på recept. detta är en ökning med hela 20% på tio år.
Men det är inte främst psykiater som ordinerar läkemedlen utan distriktsläkare inom primärvården.
Många forskare och terapeuter tycker dock att preparaten skrivs ut för lättvindigt i vården. Håkan Johansson som är docent i klinisk psykiatri vid Lunds universitet är kritisk till Socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av depression och ångest, där enbart biologiska behandlingar som antidepressiva läkemedel rekommenderas för personer med allvarligare depressioner. Han menar att det inte finns stöd i forskningen att farmakologisk behandling skulle vara bättre än psykoterapi vid depression.

Antidepressiva har ingen större effekt än placebo
Professor Peter C Götzsche som även är författare till boken ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse” menar att antidepressiv medicin faktiskt kan leda till döden.

Ny studie i Danmark
Enligt en ny studie i Danmark där man gått igenom 131 stora internationella studier som granskat effekten av antidepressiva har medicinerna ingen större effekt än placebo på vare sig lätta eller svåra depressioner.

Ger svåra biverkningar
Överläkaren och huvudförfattare till studierna Janos Christian Jacobsen som verkar på Rigshospital i Köpenhamn är hård i sin dom när han säger att medicinerna påverkar viktiga signalsubstanser i hjärnan och har svåra biverkningar. För att kunna försvara varför vi ger dem till människor måste vi vara säkra på att de verkar mot depression säger Janos Christian Jacobsen. Men det är vi inte, säger han till danska TV 2.

Blir bättre utan mediciner
Peter C Götzsche specialistläkare inom internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet menar att följderna kan vara mycket allvarligare än så.
Efter att ha studerat forskningslitteratur från de senaste tio åren har han kommit till slutsatsen att de gör mer skada än nytta. Han menar att patienter med depression snarare mår bättre utan någon behandling alls- men att de misstolkar detta som en medicinsk effekt. Man har i placebokontroll som har utförts av Peter C Götszches team har man sett att antidepressiva mediciner ökar risken för både självmord och våld, men att psykoterapi kan minska risken för självmord. Eftersom den positiva effekten vid andra tillstånd så som ångest är tveksam enligt Peter C Gözsche, är hans åsikt att antidepressiva helt borde tas bort från marknaden.

Överläkare Janos Christian Jacobsen menar dock att medicinerna mycket väl kan fungera för vissa patienter.
Man måste komma ihåg att dessa typer av studier handlar om medeleffekt och därför kan man aldrig säga att de inte fungerar för alla.

 



Groddat bovetebröd

Glutenfritt groddbröd

Jag är uppvuxen på mackor och vem är inte det i min generation?
Jag kunde äta upp till fem hårda smörgåsar med kaviar varje kväll och till frukost åt jag Skogaholmslimpa med ost. Ingen bra frukost! Inte konstigt att jag var trött jämt. Jag startade och avslutade dagen med en sockerbomb!
Jag minns en stor reklamkampanj på 80- eller 90- talet där Brödinstitutet ( Det var alltså inte Livsmedelsverket eller Socialstyrelsens kampanj eller rekommendation) gjorde en stor kampanj och rekommenderade 8 skivor bröd om dagen, så jag trodde förstås på att det var nyttigt för mig och förstås för mina barn.
Nu äter jag inte bröd längre och jag klarar mig väldigt bra utan. Men ibland rinner snålvattnet när jag går in i en livsmedelsbutik och det luktar nygräddat bröd. Mmmm! Då kan jag längta efter att få sätta tänderna i en färsk, frasig fralla. Och det är ju verkligen otroligt gott med en varm fralla där smöret smälter. Det är det. Men för min mage är det rena döden!

Hur som helst! Ibland blir jag sugen på bröd, så därför bakar jag ibland ett bröd.
Vanligtvis blir det Fröknäcke som är ett enkelt bröd att smeta ut på ett bakplåtspapper, men igår provade jag att baka ett mjukt bröd gjort på glutenfritt bovete.
Detta bröd tar lite tid och är lite av en procedur, men helt klart värt besväret! Ibland kan glutenfritt bröd bli lite torrt, men inte det här. Det blev riktigt, riktigt saftigt! Jag provsmakade brödet med mitt mjölksyrade smör  när brödet fortfarande var varmt! Åh så gott! Men det smakade nästan bättre i morse när det fått mogna lite.

Groddat bovetemacka med skivat ägg toppad med mungbönsgroddar

Foto: Mia Hagenmalm

Bovetet ska alltså groddas i det här brödet innan det bakas och det tar några dagar. Det ska också sköljas i vatten några gånger per dag för att inte torka. Men efter tre dagar såg jag små groddsvansar komma fram och efter fem dagar kunde jag baka.

Groddat  bovete
8 dl helt bovete
Vatten
Brödet
Groddat bovete
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda, exempelvis kummin
2 till 2 1/2 dl hackade nötter. ( Jag hade pekan- och hasselnötter)

Gör så här:
Lägg bovetekärnorna i en stor bunke och fyll upp med vatten så att det täcker alla kärnorna. Låt stå minst 12 timmar.
Sila av vattnet och skölj kärnorna ordentligt i nytt vatten. Detta vatten ska sedan silas av. Nu ska bovetet sköljas och silas av 2-3 gånger om dagen. Se till att bovetet alltid är fuktigt så att groddningen kommer igång. Efter ca 3-4 dagar ser man små svansar på kornen och då är det dags att baka.

När groddningen är klar:
Mixa det groddade bovetet till en slät smet i en matberedare eller enklast med en stavmixer.
Tillsätt bakpulver salt och brödkrydda. Se till att allt blandas ordentligt. Ta därefter i valfria nötter och rör om ordentligt så att nötterna fördelas i hela smeten.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Lägg ner smeten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 1 1/2 timme. Känn med provsticka om det är klart.
Förvaras i kylskåp 4-5 dagar.



Rätt mat sätter fart på sexlivet!

Snart är det Alla Hjärtans Dag!
Tänkte du bjuda på middag och kanske ha en riktigt romantisk kväll med din käresta? Skippa då pizzan, hamburgaren och chipsen. Och framför allt! Ta det lugnt med alkoholen. Skräpmat, socker, snabba kolhydrater, alkohol och koffein är nämligen riktiga erotikdödare som absolut släcker den sexuella lusten.

Rätt mat för ett fungerande sexliv
Ät istället mat som stödjer dina sexhormoner och ökar utsöndringen av feromoner. 🙂
*Feromoner är doftämnen som både människor och djur utsänder för att locka till sig sexuella partners. En doft som ger ökad sexlust.

Det är inte en myt att ägg ökar sexlusten.
Ägg innehåller nämligen viktiga vitaminer och mineraler som är superbra för sexlivet. Bland annat B-vitaminer,  kalcium och järn samt zink. Zink är en riktig sexmineral och extra viktig för ett fungerande sexliv och fertilitet.

Har du hört att ostron är som viagra?
Ostron och andra skaldjur innehåller liksom ägg,  zink och fosfor som är viktiga mineraler för mannens spermafunktion men även för kvinnan då det ökar bildningen av vaginalt sekret. Så gillar du ostron är det till fördel att inleda en kärleksmiddag med.

Fet fisk, kött, baljväxter och nötter innehåller aminosyran L-Arginin
L-Arginin samverkar nämligen med kväveoxid vilket spelar huvudrollen  för att mannen ska kunna få erektion. Vid sexuell stimulans aktiveras ett enzym i mannens penis som omvandlar arginin till kväveoxid vilket triggar erektionsprocessen.

Ett glas champagne eller rött!
Alkohol kan man absolut dricka- men i små mängder. Det är avslappnande och höjer lusten. Tar man dock några glas för mycket vet nog de flesta att effekten blir den motsatta.

Choklad höjer lusten
Choklad är faktiskt riktigt nyttigt men då ska det förstås vara en mörk choklad och gärna 86 %. Choklad innehåller nämligen stämningshöjande substanser bland annat anandamid som får oss att må bra. Anandamid sätter även fart på lyckohormonet- och signalsubstansen serotonin i hjärnan. Så en chokladmousse till dessert är inte fel.

Vill du lukta gott?
Frukt och gärna vattenrika som bland annat vattenmelon, grape, granatäpple, vindruvor, ananas kivi, passionsfrukt, äpple och apelsin har en god inverkan på våra feronomer. Feronomer är det luktagott-hormondoftande ämnet som vi utsöndrar för att locka till oss en eventuell sexpartner. Feronomer utsöndras extra mycket vid ägglossning.
Vattenmelon: Hälsobomb och lusthöjare

Proteiner gör dig förälskad
Bra och lätta proteiner från exempelvis fisk och kyckling höjer dopaminet i hjärnan som i sin tur ökar känslor av lycka, förälskelse och behag.

Omega-3, 6 och Omega-7 för torra slemhinnor
Omega- 3 , 6 och Omega -7 smörjer dig inifrån och minskar även risken för torra slemhinnor.  Omega-3 är inflammationshämmande och bidrar till hjärtats och hjärnans normala funktion. Omega- 6 från nattljusolja kan ge dig en hälsosam hormonell balans exempelvis vid PMS. Omega -7 som från havtornsolja innehåller bland annat karotenoider som i kroppen omvandlas till A-vitamin vilket bidrar till att bibehålla normala slemhinnor.
Naturlig hjälp vid torra slemhinnor

Bra vitaminer och mineraler för ett fungerande sexliv
C-vitamin är en stark antioxidant som medverkar till en bra syresättning av våra blodkärl och bibehåller ett friskt fortplantningssystem och hjälper till att producera könshormoner.

E-vitamin är jätteviktig för kvinnans fertilitet och mannens potens.
Zink är det viktigaste mineralet för ett fungerande sexliv och fertilitet samt mannens spermafunktion.
Kalcium och magnesium är betydelsefulla mineraler för att kunna få orgasm.
Järn är viktig för att kroppens celler ska kunna producera energi. Energi är viktig för den sexuella upphetsningen. Järn tas lättare upp av kroppen tillsammans med C-vitamin.

// Mia

 



Glutenfria mufflor / semlor

Glutenfria mufflor

Jag tänkte hänga på trenden att göra lite osedvanliga semlor i år.
Det fick bli muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde. Jag blev inspirerad av min stads fina konditoris rosa semlor som just nu klättrar på Stanbasta.se:s lista över stans bästa semla – i Sverige. Just nu ligger de femma. Spännande! Jag har dock aldrig smakat dessa semlor då jag kör glutenfritt, men goda måste de vara. 🙂

// Mia

Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)
Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.

Glutenfria mufflor
ca 10 st

Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver

Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över

* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.

Glutenfria mufflorGör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.

Vill du ha fler tips hittar du Kureras olika semmelrecept här.