Annons
Annons

Studie: B-vitaminbehandling kan skydda mot luftföroreningar

B-vitaminer kan skydda mot luftföroreningar, visar ny forskning publicerad i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS. Forskarna poängterar dock att det är viktigt att resultaten inte används som orsak för att inte fortsätta att reglera och minska utsläpp.

Redaktionen

28 mars, 2017
Studie: B-vitaminbehandling kan skydda mot luftföroreningar
Dela inlägget

B-vitaminer kan skydda mot luftföroreningar, visar ny forskning publicerad i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.
Forskarna poängterar dock att det är viktigt att resultaten inte används som orsak för att inte fortsätta att reglera och minska utsläpp.

Studien, gjord av forskare från Columbia University och Uppsala universitet, bygger på ett experiment där personer exponerats för en viss mängd partiklar från ett inlopp bredvid en trafikerad gata i Kanada där det varje timme passerar över 1000 fordon. Resultatet visar att man med hjälp av B-vitaminer kan förhindra hur vissa gener slås av och på.
Vid första mätningen hade deltagarna under fyra veckor tagit placebokapslar. När deltagarna efter en andra exponeringsomgång tog blodprover på nytt hade de däremot istället under fyra veckor fått äta kapslar B-vitaminerna folsyra (B9), B6 och B12.

Läs också: Guide: B-vitaminers funktion i kroppen

”Förbehandling med B-vitamin motverkade i princip alla epigenetiska förändringar”
Forskarna kunde tydligt se att luftpartiklarna förorsakade tydliga effekter på mitokondrier (cellernas kraftverk) och metylering på flera plaster i cellkärnans DNA-spiral. Hos de personer som hade behandlats med B-vitaminer ägde ingen dock inga av dessa kemiska förändringar rum, rapporterar SvD.
– Förbehandling med B-vitamin motverkade i princip alla epigenetiska förändringar, säger Oskar Karlsson, forskare och docent vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, till tidningen.

Nästa steg – undersöka om det går att begränsa föroreningars hälsoeffekter
Oskar Karlson poängterar att fler studier behövs innan några slutsatser kan dras om effekterna av en B-vitaminbehandling hos människor som är konstant utsatta för höga luftföroreningsnivåer. Enligt honom är nästa steg nu att göra större studier i kraftigt förorenade städer för att kunna försäkra sig om att resultaten återupprepas samt undersöka huruvida det går att begränsa hälsoeffekterna av luftföroreningar.
– Men det är viktigt att man inte använder det här som orsak för att inte fortsätta att reglera och minska utsläpp, säger han till SvD.

Läs också: Inomhusluften påverkar vår hälsa

Luftföroreningar ökar risken för högt blodtryck
Det finns flera tidigare forskningsstudier som visar på sambandet mellan luftföroreningar med små partiklar (så kallade PM2,5) och ökad dödlighet – bland annat i hjärtsjukdom och lungcancer. Även risken för högt blodtryck ökar vid lång exponering för luftföroreningar, visar en europeisk studie från 2016. Forskarna kunde då visa att den ökade hälsorisken var i nivå med den övervikt man har med ett BMI på mellan 25 och 30, skriver SvD.

Havandeskapsförgiftning och för tidig födsel
Luftföroreningar under graviditeten kan även kopplas till både havandeskapsförgiftning och att barnet föds för tidigt. Däremot tycks föroreningarna inte öka risken för att barnet ska drabbas av astmasjukdom under småbarnsperioden, kom David Olsson, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, fram till i sin avhandling.

Läs också: Luftföroreningar påverkar barns och ungdomars psykiska hälsa

Miljoner dör varje år av förorenad luft
I dag lever så många som 92 procent av hela världens befolkning på platser där nivån på luftkvaliteten överskrider det föreskrivna gränsvärdet, visar en rapport från WHO, Världshälsoorganisationen. Uppskattningsvis dör 6,5 miljoner människor av sjukdomar orsakade av dålig luft varje år visar rapporten. Allra värst utsatta är människor i låg- och medelinkomstländer.
Läs mer i länken nedan.

Läs också: Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Tre stora luftföroreningsbovar: Fabriker, avgaser och dubbdäck
Oskar Karlsson säger att luftföroreningsbovarna skiljer sig lite från olika platser i världen men att några av de största utsläppskällorna är fabriker och bilavgaser. I Sverige har vi förbjudit dubbdäck på vissa sträckor just för att de river upp så många partiklar.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons