Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

10 bra sätt att använda kokosolja

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Kokosoljan och kokosfett är samma sak. I kokosfett finns ett speciellt mättat fett, MCT, som kroppen har lätt att använda som bränsle. Den lagras inte in som fett i kroppen lika lätt som andra typer av fett. Studier har visat att kokosolja kan förbättra blodfetterna och att överviktiga kvinnor som äter kokosolja får mindre fett på magen jämfört med kvinnor som äter sojaolja.

Studier har även visat att fettet bidrar till minskat bukfett hos personer som har rubbade blodfetter. En del menar att fettet förebygger hjärtsjukdomar, bakterieinfektioner och även risken att få typ 2 diabetes.

 

Kokosolja har en rad hälsofördelar och dess användningsområden är oändliga. Den är bra för hår, hud och kan motverka akne.

LÄS OCKSÅ: Övervinn sötsuget med kokosolja

Här är 10 andra saker du kan använda kokosolja till

1: Hjälp vid akne. En utmärkt huskur som inte bara minskar akne utan underlättar för den som får sveda efter solbad, vid insektsbett och mindre skärsår.

2: Solskydd. Kokosolja har ett naturligt solskydd med solskyddsfaktor runt 4, den ger alltså ett litet skydd.

3: Motverka frissiga frisyrer. Håret blir glansigt av olja, men var försiktig och ta bara lite grand och krama in i håret. För mycket olja gör att håret ser fett ut. Det kan också fungerar som en bra inpackning, speciellt nu under sommaren om du badar i saltvatten och vistas mycket ute i solen.

4: Torra läppar. Perfekt som återfuktare på torra läppar. Den stannar kvar länge.

5: Ta bort smink och rengöra huden. Applicera kokosolja på ansiktet, vänta några minuter och torka sedan av med en varm handduk eller bomull.

6: Vid rakning, istället för rakskum. Smörj in benen innan du ska raka dig. Det känns mjukt och skönt och du slipper skära dig eller bli torr efteråt.

7: Massageolja och hudlotion. Kokosolja är riktigt bra för hela kroppen. Smörj in dina händer, fingrar och naglar med oljan. Då kommer du att märka att torra naglar, nagelband och händer är ett minne blott. För att få den doft du vill i ha så kan du droppar en eterisk olja i kokosoljan. Några droppar räcker.

 

8: Gör din egen tandkräm. Mixa bakpulver och kokosolja så får du en tandkräm utan tillsatser. Du får även en fräsch andedräkt av kokosolja. Ta då en matsked kokosfett munnen. Sila mellan tänderna som en munskölj i 10-20 minuter, eller så längde du orkar och spotta ut när oljan blivit vit och trögflytande.

9: Som smörjmedel. Gångjärnen i dörrarna och cykelkedjan mår även de bra av kokosolja.

10: Vårda dina läderväska. Det går går utmärkt att polera en väska, en plånbok eller ditt skärp. När du ändå håller på kan du också smörja din gjutjärnspanna som mår bra av fettet.

Av Inger Palm

Källa: hud.nu


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!