Höst är ofta lika med förkylningar, något som orsakar fler sjukdagar än någonting annat.
Men misströsta inte, det finns hjälp.
Här är åtta tips för dig som vill slippa bli sjuk.
1. Echinacea är välstuderat
Echinacea är en av de medicinalväxter vars effekt på immunförsvaret är mycket väl studerad. Studier visar bland annat att färsk echinacea har en direkt virushämmande effekt samt en förebyggande effekt och därför rekommenderas echinacea vid förkylning och i influensatider.
► Läs också: Barn som får probiotika har färre och kortare sjukdomsperioder
2. D-vitamin reglerar immunförsvaret
D-vitamin hjälper oss att upprätthålla ett stabilt nervsystem samt reglerar vårt immunförsvar. På senare år har också kopplingen mellan D-vitaminbrist och höst- och vinterdepressioner vuxit sig starkare, detta främst bland nordbor där den egna D-vitaminproduktion minskas med minst 80 procent under vinterhalvåret.
Symptom vid D-vitaminbrist är bland annat smärtor i benen, brännande känsla i mun och svalg, nervositet, diarré, insomningssvårigheter, depressioner, nedsatt immunförsvar och benskörhet. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa.
D-vitamin anges antingen i mikrogram (µg) eller i Internationella Enheter (IE). Du kan omvandla µg till IE genom att multiplicera med 40.
Bra att veta: 25 µg = 1000 IE.
3. C-vitamin förkortar förkylningen
C-vitamin har många uppgifter i kroppen, det behövs bland annat för bildandet av bindväv i blodkärl, hud, tänder och skelett. I förkylningstider är C-vitamin i doser om minst 500 mg dagligen bra att ta till för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt för att lindra förkylningssymtomen. Dess stärkande effekt på immunförsvaret är också bra att ha i åtanke i förebyggande syfte. Undvik brustabletter, de kan ha ett innehåll som inte är bra i övrigt.
4. Honung är en huskur
Honung är en gammal huskur vid förkylningar. Honungen bör inte hettas upp mer än 42 grader för att behålla sin nyttighet, så använd det inte i te utan ta det på en tesked.
5. Humussyra mot virus
Humussyran har visat sig kunna binda virus och tungmetaller och fungerar som utrensare i kroppen. Humussyran lägger sig som en film på viruset vilket gör att det inte kan fästa på cellmembranet. När viruset inte kan fästa så kan det heller inte ta sig in i värdcellen och ta över den för sin reproduktion och därmed avstannar angreppet. Studier visar att humussyra kan utgöra ett skydd mot virusinfektioner och även bidra i tillfrisknandet när man redan smittats.
► Läs också: Det säger ditt snor om din hälsa
6. Zink vidförkylning
Zink är ett mineral viktigt för bland annat synen, hörseln, huden, sårläkningen samt för vårt luktsinne och immunförsvar. Dåliga zinkvärden gör att man lättare blir förkyld och vid förkylning tar det också längre tid att tillfriskna. Flera studier har visat att zink är ett mycket värdefull tillskott vid förkylningstider. En grupp förkylda personer intog en sugtablett med 23 mg zinkglukonat varannan timme och en annan grupp intog placebo. Efter sju dagar var 86 procent symptomfria i den gruppen som intog zink, jämfört med 46 procent i placebogruppen. En annan fördel med zink, då den intas som sugtablett, är att det också verkar lenande för hals och svalg.
7. Propolis motvirus och bakterier
Propolis, även kallat kittvax, kommer från bin. Bina samlar in propolis från olika träd och buskar för att skydda bisamhället mot sjukdomar. I tusentals år har propolis också använts av människor vid sårläkning och förkylningar. Studier visar att propolis har en stark antioxidant effekt, verkar antiinflammatoriskt, hämmar virus och bakterier, lindrar infektioner och stärker immunförsvaret. Flera studier på propolis har visat sig ha god effekt på kroppens immunförsvar och ämnet motverkar bland annat förkylningssymtom i luftrör och bihålor samt infektioner i munhåla och svalg.
8. Vitalare med vitlök
I vitlök finns ämnet allicin, och av vitlökens många naturliga ämnen är det just allicinet som är mest effektivt mot svamp, bakterier och virus. Allicin påverkar inte heller kroppens vävnader negativt och hindrar inte tillväxten av tarmens friska bakteriestammar. Tack vare allicinet och vitlökens många andra hälsofrämjande ämnen används vitlök vid många hälsotillstånd. Vitlök anses bland annat stärka immunförsvaret, sänka förhöjda blodfetter, sänka högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning, verka virus-, bakterie-, svamp- och parasitdödande samt förkorta sjukdomstiden vid förkylning. Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller som en intensivkur vid sjukdom.
► Läs också: Nässpray skapar beroende – och gör dig bara mer täppt
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!