Annons

10 tips för en giftfri inomhusmiljö

Att det finns farliga kemikalier i våra hem har för många blivit ett alltmer välkänt faktum. Men hur gör vi för att bli av med så mycket av dessa gifter som vi bara kan? Experten ger oss 10 effektiva knep.

Redaktionen

6 maj, 2015
10 tips för en giftfri inomhusmiljö
Dela inlägget

Att det finns farliga kemikalier i våra hem har för många blivit ett alltmer välkänt faktum.
Men hur gör vi för att bli av med så mycket av dessa gifter som vi bara kan?
Experten ger oss 10 effektiva knep.

Våra hem är fulla med skadliga ämnen. I dammet, i väggen, i kläder, möbler och så vidare. Dessa farliga kemikalier kommer bland annat från själva byggnaden, till exempel från byggmaterialet, färgen och elledningarna. Men också från vanliga konsumentprodukter som elektronik, kläder, leksaker, möbler, hygienartiklar och rengöringsmedel.
– Vår inomhusmiljö är idag mer skadlig för människan än vår utomhusmiljö, säger Johanna Engelin Verdugo, entereprenör och mamma som själv valt att kemikaliedetoxa sitt hem efter att det uppdagats att hennes sons neurologiska besvär orsakades av kemikalier i traditionella städprodukter.

Läs också: 5 giftfällor i ditt barns vardag

10 tips för en giftfri inomhusmiljö
Johanna Engelin Verdugo.

Bristande lagstiftning
Detta gör att vår inomhusmiljö har en större inverkan på vår hälsa än vad vi tidigare vetat om, inte minst för barn och ungdomar.
Men hur gör man då för att skapa en sådan giftfri inomhusmiljö som möjligt?
– Idag finns det inte någon lagstiftning som kräver att man behöver redogöra för kemikalier och hormonstörande ämnen i en rengöringsprodukts innehållsförteckning. Det gör att det inte alltid är helt lätt för konsumenten att researcha en produkts innehåll.

Välj naturliga produkter
– Det bästa är att välja en naturlig städprodukt, konstaterar Johanna.
Här delar hon med sig av 10 enkla tips som gör stor skillnad utan allt för stort besvär.

Annons

Läs artikeln här: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

10 enkla sätt att kemikaliedetoxa sin omgivning

 

1. Undvik parfymerade produkter
– Parfym innehåller nästan alltid ftalater, ett hormonstörande ämne som bör undvikas, speciellt för gravida, barn och ungdomar. Parfym finns ofta i hygienartiklar och rengöringsmedel. Välj istället oparfymerade varianter eller de med doft från eteriska oljor.

2. Välj naturlig hud- och hygienvård – utan parfym eller parabener
– Det finns misstankar om att parabener kan vara hormonstörande och i Danmark, som är pionjär inom naturlig hudvård, har man infört förbud mot de större varianterna av parabener, det vill säga propylparaben och butylparaben, som är riktade till små barn. Idag finns det en uppsjö av schyssta produkter på marknaden utan varken parfym eller parabener, välj någon av dem istället. Och vill du ha doft, välj naturliga produkter med eteriska oljor. Om ditt barn badar ofta är ett tips att droppa en bra ekologisk hudolja från till exempel Weleda, i badvattnet. Doftar ljuvligt och gör huden mjuk.

3. Använd milda och naturliga rengöringsmedel
– Rengöringsmedel innehåller, förutom kemikalier, nästan alltid onödiga tillsatser som parfym och färgämnen. Studier visar att kemikalier, framför allt i rengöringsmedel, direkt kan relateras till både allergi och sensibilisering för vanliga allergener gällande barn och ungdomar.
– Eftersom man inte behöver skriva ut alla ingredienser på rengöringsprodukter är det jättesvårt att veta vad de innehåller. Även en miljömärkt produkt kan alltså innehålla ämnen vi människor bör undvika. Välj därför produkter med ingredienser vi/du har kunskap om, till exempel vegetabilisk såpa, ättika eller olika växtextrakt såsom Tea Tree olja, som är naturligt anti-bakteriell. Och nej, det behövs inte olika sprayer för olika ändamål – milda universalmedel kommer man långt med.

Annons

Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-Cola än att dricka den

4. Dammtorka ofta!
– Det låter ju jättetråkigt men det är garanterat värt det. Nya svenska studier har bland annat påvisat att många allergiska besvär hos våra barn och ungdomar direkt kan kopplas till sovrummet och till de ftalater som där finns i damm. Så dammtorka ofta och släng gärna dammet i hushållssoporna istället för i avloppet.

6. Dammsug minst två gånger per vecka
– I dammtussar samlas de olika kemikalier och hormonstörande ämnen vi utsätts för i vår inomhusmiljö. Det vi utsätts för i och med denna blandning av kemikalier kallas för cocktail-effekten och alltfler forskare anser den vara en ”tickande bomb”, direkt skadlig för våra barn och ungdomar. Flertal studier via analyser av damm, har påvisat att damm är en stor exponeringskälla för farliga kemikalier och hormonstörande ämnen. Så dammsug med glädje, se det som en god hälsoinvestering.

5. Värm mat utan plast
– Plast och värme tillsammans är inte okej. Många gånger utsöndras skadliga ämnen från plasten när den värms upp, dessa ämnen är direkt hormonstörande för kroppen. Använd istället porslin, glas eller andra naturmaterial när du ska värma upp mat.

Läs också: Dricker du din plast? Skaffa plastkoll

7. Skippa metallförpackningar
– Metallförpackningar såsom konserver och metalltuber innehåller ämnen som definitivt inte är bra för hälsan. Välj istället en produkt med likvärdigt innehåll men förpackat i en glas- eller pappersförpackning så slipper du problemet!

8. Undvik köksartiklar i plast
– Samma sak här, plast innehåller ofta både hormonstörande ämnen och kemikalier som vid upphettning riskerar att utsöndras i luften du andas in eller hamna i maten du tillagar. Gå på loppis och hitta köksartiklar i trä, glas, porslin eller rostfritt stål och byt ut dina köksartiklar i plast. Du får både en bättre hälsa, inomhusmiljö plus en uppskattad utflykt med familjen.

9. Vädra en gång per dag
– Vädra! Det finns inget bättre sätt att skapa en sundare inomhusmiljö. För saken är den att vår inomhusmiljö är idag mer skadlig för människan än vår utomhusmiljö. Så öppna dina fönster på vid gavel, svårare än så behöver det inte vara!

10. Bli medveten
– Det kan faktiskt spela roll att göra klokare val vid sina inköp, på så sätt kan du direkt påverka din närmiljö. Ett plus med att fler blir medvetna är att vi tillsammans direkt kan signalera vilka produkter som är önskvärda eller inte på marknaden.

Läs också: Så städar du naturligt

Av Isabelle Hedander

Annons