Grönt är skönt även om de flesta av oss förstås helst önskar oss en vit jul. Men det ena behöver inte utesluta det andra, när snön ligger vit på taken känns det gott att veta att julen vi firar inte tär på planeten och våra resurser utan kanske istället bidrar till att göra världen lite bättre. Här följer tio tips på vad du kan göra för att göra din jul lite grönare.
1. Rödgrönt på julbordet
Rött och grönt är julens färger, låt det återspeglas i maten genom att servera färgglada grönsaksbaserde rätter. Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet och lägg upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut, på så sätt nudgar du dina gäster att äta miljösmart av bara farten. Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten. Blir det över av festmaten? Fortsätt kalasa i mellandagarna istället för att skicka i soporna.
2. Lyxa till det med eko
Att välja ett ekologiskt julbord innebär inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Det bidrar även till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. Extra viktigt att byta ut hårdbesprutade julklassiker som kaffe, russin, ananas och citrus.
3. Res och semestra miljövänligt
Ta tåget, samåk, hyr en miljöbil om bil är nödvändig, men flyg inte. Flyget orsakar enorma utsläpp. Samma med julresan, varför inte ta tåget ned i Europa eller semestra på närmare håll, vi har härliga fjäll här hemma som man kan komma till med tåg. Och behöver du verkligen resa till värmen? Tänk efter en gång till innan du bokar charterresan till Mallis, varför inte satsa på en spa-vistelse eller ett hälsohem istället? Men om du ändå inte kan motstå så välj då att klimatkompensera.
LÄS OCKSÅ: Brandkårens checklista för en säkrare jul
4. KRAV-gran bästa valet
Bästa valet av gran är en KRAV-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som KRAV-märkta. Om du bor i ett storstadsområde kan du beställa via nätet. För den som inte kan få tag på en KRAV-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran. Fråga var den odlats – ju närmre desto bättre! Kungsgran är generellt sett sämre, om den inte är KRAV-märkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel.
Det sämsta för miljön är faktiskt plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen, om du inte har en på vinden sedan förra året.
5. Njut av finaste julfisken eller kör vego
Svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är toppen. De är inte hotade och innehåller heller inte så mycket miljögifter. Håll däremot koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk istället. För laxdiggaren är det odlad KRAV-lax som gäller, så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav. Och kom ihåg: den mystiska ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än våra julbord. Allra miljövänligast är förstås att välja veganska alternativ, det går till exempel att göra inlagd aubergine eller zuccini alternativt tofu.
LÄS OCKSÅ: Bästa dryckestipsen för en vit jul
6. Gör ditt eget julpynt
Den som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det hittar du runt knuten eller i närmaste hobbybutik. Testa att göra apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg, glitter och fantasi.
7. Pepparkakor som är snälla mot regnskogen
Den som inte bakar sina pepparkakor själv bör titta lite extra noga på ingredienslistan och välja pepparkakor fria från palmolja. Flera producenter sluta med palmolja helt eller ersätta den med ekologiskt odlad palmolja – ett mycket bättre alternativ för regnskogen.
LÄS OCKSÅ: 4 supertips för att slippa halsbränna och magont av julmaten
8. Energisnåla slingor och svanenmärkta ljus
Satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder. Numera finns det Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna av glas som går att återvända när ljuset brunnit ut.
9. Klappar som är mjuka för planeten
Prylhetsens tid är förhoppningsvis förbi istället är det upplevelser, hemmagjort, ekologiska delikatesser och dryck, second hand och fantasi som gäller. Den som ändå vill ge bort en pryl, bör kika efter miljömärkt, spara kvittot och förklara att det är helt ok att byta. Den som vill ge bort en leksak bör välja trä framför plast. Undvik framför allt leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ämnen. Undvik även leksaker som är ”kladdiga” eller luktar plast. Vill du ändå köpa plastleksaker, kolla att den är tillverkad inom EU och inte är äldre än från 2013 när kemikaliekraven på leksaker skärptes.
10. Så sorterar du julsoporna
När firandet är över och julklapparna utdelade återstår att ta hand om det som blivit över. De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper? Här följer en sorteringsguide för det lite klurigare skräpet från julfirandet:
• Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.
• Julsnöret – lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el. Frigoliten – återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.
• Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.
• Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.
• Värmeljus och marschaller – Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras då ljuset brunnit ut. Kolla med kommunen där du bor vad som gäller hos er. Det gör inget om det finns stearin kvar, men du som vill köra överkursen kan ta bort den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.
Av redaktionen
Källa: Naturskyddsföreningen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!