Annons

12 kroppssignaler som kan tyda på att du borde ta det lugnt

Stress är farligt både fysiskt och psykiskt och ska tas på allvar. Men trots det kör vi på i 180 alldeles för ofta. Här är 12 signaler när kroppen talar om för dig att den behöver hjälp att ta det lugnt. Så läs ordentligt – det kan rädda ditt liv.

Redaktionen

17 augusti, 2020
12 kroppssignaler som kan tyda på att du borde ta det lugnt
Dela inlägget

Stress är farligt både fysiskt och psykiskt och ska tas på allvar. Men trots det kör vi på i 180 alldeles för ofta.
Här är 12 signaler när kroppen talar om för dig att den behöver hjälp att ta det lugnt.
Så läs ordentligt – det kan rädda ditt liv.

  1. Din hjärna får kortslutning
    Du kämpar för att hitta orden, tappar bort bilnycklarna eller glömmer möten. Stress kan få konsekvenser för din mentala prestationsförmåga. Minnet försämras och det kan vara hopplöst att koncentrera sig.
    LÄS OCKSÅ: 5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det
  2. Du får ett obefintligt sexliv
    Stress kan förstöra ditt sexliv. Du kanske inte längre känner dig intresserad av att ha sex men det kan också orsaka kemiska och hormonella förändringar som kan leda till sexuella problem som erektil dysfunktion.
  3. Din mage bråkar
    Stress kan påverka magen och leda till magkatarr, förstoppning eller diarré. På lång sikt kan det även påverka sjukdomar som IBS.
  4. Du får problem med akne
    Om du är över 20 år och får akne kan de bero på att du är känslig mot stresshormon. Hormonförändringar i kroppen kan leda till att du får hudproblem. Stresshormonet kortisol ökar och kan leda till att hudens talgkörtlar producerar extra mycket fett vilket leder till tillfälliga utbrott av akne, rodnad, eksem eller andra hudåkommor. Även utslag är en vanlig reaktion på stress.
    LÄS OCKSÅ: Oxidativ stress – en kropp i obalans
  5. Du blir förkyld
    Långvarig stress gör att ditt immunförsvar försämras. Du får mindre motståndskraft och drar lättare på dig förkylningar och andra infektioner.
  6. Ditt hår trillar av
    Stress kan leda till att du tappar håret. Det kan dröja några dagar upp till flera månader innan håravfallet börjar. Stress påverkar kroppens näringsstatus och bränner många vitaminer såsom B-vitaminer. Näringsbristen kan göra att håret faller av. Även naglarna kan påverkas och bli sköra.
  7. Det ringer i öronen
    Stress påverkar hörseln och det finns ett samband mellan stress och tinnitus. Om man är utsatt för långvarig stress och har svårt att varva ner är risken större att man får hörselproblem. Man kan vara överkänslig mot ljud och tycka att en vanlig samtalston skär i öronen eller ha svårt att uppfatta tal och ljud.
    LÄS OCKSÅ: “Jobba strukturerat och slipp digital stress”
  8. Du svettas mer än normalt
    Alla vet att du svettas mer när du är stressad. Kroppen förbereder sig för fysiskt försvar i stressade situationer, den så kallade fight-or-flight-responsen. Vid de tillfällena stimuleras också svettningen i handflator och fotsulor. Stressrelaterade tillstånd kan dessutom göra att du kallsvettas.
  9. Du får ont i ryggen
    Stress på jobbet med höga krav eller dåligt stöd kan orsaka ont i rygg, skuldror och nacke. Det kan bero på att musklerna blir spända under stressade situationer. Även mus- och tennisarm kan bero på stress.
  10. Du går upp i vikt
    Man har idag vetenskapligt bevisat att sömnbrist orsakar förändringar i hormonnivåer som i sin tur kan leda till fetma och övervikt. Hormon som leptin och ghrelin påverkas av våra sömnvanor. God och tillräcklig sömn balanserar produktionen av ghrelin som dämpar aptiten och stabiliserar produktionen av leptin, som även den har en neutraliserande inverkan på vår hungerskänsla.
    LÄS OCKSÅ: Tre nycklar för att motverka stress och utmattning
  11. Ditt öga rycker
    Ryckningar i ögat kan bero på stress och trötthet. Ryckningarna är kramper i de små musklerna som finns runt ögonlocken.
  12. Din mens rubbas
    Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på stress.

Av Emma V Larsson

Annons