Annons

2016 – utsett till baljväxternas år!

FN:s generalförsamling har deklarerat 2016 till internationella året för baljväxten. Grunden för beslutet uppges vara FN:s önskan att världen ska uppmärksamma baljväxternas roll som hållbart, säkert och näringsrikt livsmedel.

Redaktionen

22 januari, 2016
2016 – utsett till baljväxternas år!
Dela inlägget

FN:s generalförsamling har deklarerat 2016 till internationella året för baljväxten. Grunden för beslutet uppges vara FN:s önskan att världen ska uppmärksamma baljväxternas roll som hållbart, säkert och näringsrikt livsmedel.

Baljväxter är klimatsmarta, förbättrar kroppens värden och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat.
Med detta i åtanken är det inte svårt att förstå FN:s, för vissa kanske något förvånande, beslut att utropa vårt nya år till baljväxternas.

Läs också: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom

”Hållbar livsmedelsproduktion inriktad på livsmedelssäkerhet och näring”
Enligt resolution 68/231 som antagits av generalförsamlingen vill FN rikta världens uppmärksamhet mot ”den roll baljväxter spelar som en del av en hållbar livsmedelsproduktion inriktad på livsmedelssäkerhet och näring”. FN ser även ett behov av att höja allmänhetens medvetande om de näringsmässiga fördelarna med baljväxter”, uppger Vegokoll.se.
”Det tycker vi är ett fantastiskt fint initiativ och hoppas att inspirerar flera att testa mer vegansk mat!” skriver de vidare.

Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Annons

Ett bra alternativ till kött
Baljväxter har många fördelar, inte minst näringsmässigt och miljömässigt. Några fördelar är att utsläppen är låga vid odling och de höga proteininnehållet gör att de kan fungera som ett bra alternativ till kött. Baljväxter som är närproducerade är de mest klimatsmarta. Importerade kan även de vara resurssnåla men ha då i åtanke att de färska oftast transporteras med flyg.

Vill du vara extra klimatsmart?
Vill du vara maxat klimatsmart så odla själv – eller satsa på torkade baljväxter. De håller mycket längre och fraktas med mer resurssnåla transportmedel.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Exempel på medlemmar av baljväxtfamiljen

 

Gröna ärtor: rika på protein, mineralerna järn och mangan samt vitamin C, A, K, och B6 – som är bra för kroppens cirkulationssystem.
Kikärtor: innehåller både proteiner, mineraler samt folat, en form av B-vitamin som behövs i små mängder för att bilda nya celler och röda blodkroppar och som kvinnor som vill bli gravida rekommenderas äta mer 400 mikrogram av (folsyra heter vitaminet som kosttillskott) folsyra.
Sojabönor: innehåller lika mycket proteiner som kött, samt viktiga vitaminer och mineraler. Sojabönan innehåller fytoöstrogener, som har hormonreglerande egenskaper och sägs kunna lindra PMS och klimakteriebesvär.
Mungbönor: full av fiber och protein och går att använda i både sallader, soppor och grytor – eller att göra pasta av. Bönan är även populär att grodda och blir då rik på både C- och E-vitamin.
Röda linser: högt innehåll av protein och kostfiber. Den behöver inte blötläggas innan användning och är populär i matiga soppor, grytor och sallader.
Gröna linser: högt protein och kostfiberinnehåll. Precis som röda linser är de lättkokta och används precis som den röda linsen till soppor, grytor och röror. De går även bra att ha i pajer. Groddar man dem blir de dessutom fulla av C-vitamin.
Gula linser: högt protein- och kostfiberinnehåll. Går att koka men blir godast om den blötläggs innan. Innehåller olika typer av B-vitamin samt fosfor, järn och magnesium.
Jordnötter: till mångas stora förvåning inte någon nöt utan en baljväxt. Rik på protein och antioxidanten resveratol, som sägs förebygga Alzheimers sjukdom.
Bockhornsklöver: en ört som används främst i indisk och thailändsk matkultur. Det sägs att om man äter fröna vidgas även de minsta blodkärlen i kroppen så att det blir bättre tillförsel av näringsämnen.
Carob: utvinns ur carobträdets bönskidor. Carobpulver kan användas som ett alternativ till kakaopulver, har en mjuk, rund smak och är naturligt söt. Med sina 0,67 procent fett är den ett lättare alternativ till kakao som har en fetthalt på cirka 50 procent. Rikt på mineralet kalcium som motverkar benskörhet. Inom folkmedicin har Carobpulvret länge använts för sin lugnande effekt på oroliga magar.
Lakritsrot: Används bland annat till godis. Användes till en början som ett läkemedel på grund av en rad olika medicinska effekter. Den är bland annat slemlösande, inflammationsdämpande, hostdämpande, milt laxerande, ökar salivproduktion och sägs vara läkande vid magsår.

Annons

Läs också: Krönikan: Jag är emot och för kosttillskott

Av Linda Sandberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

Baljväxter – som bönor, ärtor och linser är väldigt näringsrika och innehåller både gott om vitaminer och mineraler.
Det innehåller även nyttiga fibrer och många baljväxter är – till skillnad mot vad många tror – faktiskt mycket rika på protein, i vissa fall upp till 25-30 procent av torrvikten. ​

Annons