Annons

3 tinkturer till ditt husapotek

Tinkturer är ett måste i husapoteket, med sina läkande och hälsofrämjande egenskaper. Men hur gör man en egen tinktur – och vilka örter är bäst att använda? Örtterapeuten reder ut.

Redaktionen

24 juni, 2020
3 tinkturer till ditt husapotek
Dela inlägget

Tinkturer är ett måste i husapoteket, med sina läkande och hälsofrämjande egenskaper.
Men hur gör man en egen tinktur – och vilka örter är bäst att använda? Örtterapeuten reder ut.

Nu är det hög tid att ge sig ut och plocka växter och örter! Varför inte torka dem – eller göra en egen tinktur som är bra både till hudvård och som naturläkemedel.
Genom att låta örterna dra i alkohol, glycerin eller vinäger drar man ur de hälsofrämjande ämnena och resultatet blir en så kallad tinktur som kan användas som naturläkemedel, som omslag eller i salvor och andra hudvårdsprodukter.

LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Krävs förkunskaper

Men för att tillverka sin egen tinktur krävs det att man är lite varm i kläderna och har en del förkunskaper om örter och vilda

3-tinkturer-till-ditt-husapotek
Örtterapeut Eva Olsson Foto: Marit Lasson

växter, menar Eva Olsson, örtpedagog och örtterapeut på herbasensia.
– Det är lätt att tro att bara för att det handlar om växter så är det harmlöst. Men det är kraftfulla verksamma preparat och man behöver ha respekt för det, säger hon.
Eva Olsson tipsar om att använda vilda växter framför odlade om det är möjligt, då de är aningen mer näringstäta, och skriva upp detaljer om tinkturen.
– Plötsligt står du där med massa flaskor som du inte vet innehållet på. Skriv därför upp namn, ingredienser, om det är färska eller torkade örter och tillverkningsdatum, säger hon.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vilda växter-skola: syren

Så här gör du din egen tinktur:

Använd antingen alkohol, minst 40 procentigt okryddat brännvin, glycerin eller vinäger.

Med alkohol
En del färska örter och fem delar brännvin
En del torkade örter och tio delar brännvin
En del torkad rot, frö eller bark och fem delar brännvin

Med vinäger
Använd gärna äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

LÄS OCKSÅ: Hur nära vägen kan vi plocka ätbara växter? Experten svarar

Annons

Med glycerin
Gör en 70-procentig glycerinblandning genom att blanda glycerin, som går att köpa på en hälsokostaffär, med kokt, avsvalnat vatten. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

För att bereda din tinktur lägger du växtdelarna i en glasburk och häller över alkohol, glycerinblandning eller vinäger. Låt dra minst två veckor innan du silar. Förvara din tinktur mörkt och svalt. Alkoholtinkturen har en närmast obegränsad hållbarhet, glycerintinkturen har ett par års hållbarhet, medan vinägertinkturen håller i knappt ett år.

Om du ska använda som omslag, doppar du en tygtrasa i en blandning av en halv deciliter vatten och en tesked tinktur. Trasan läggs på området som ska behandlas, täcks med plast och sedan med fetvadd. Låt gärna ligga på över natten då det hjälper svullnaden att gå ner. Invärtes används tinkturer som te. 20 droppar i ett glas vatten är jämförbart med en kopp te.

LÄS OCKSÅ: Bitterörter gör magen glad

3 tinkturer till husapoteket

  1. Groblad – sårläkande
    Groblad innehåller mycket kisel och har sårläkande egenskaper då det innehåller många slemämnen, som lägger sig som hinna över sår vilket hjälper läkningen. Groblad innehåller bakteriedödande ämnen och passar därför bra som omslag vid skärsår, skrubbsår och skavsår. Men det funkar också vid stickor och nageltrång. Tänk på att inte hetta upp grobladet då aucubinets läkande egenskaper försvinner.
  2. Maskros – matsmältningsbefrämjande
    Maskrosen är rik på näring, bitter i smaken och har urindrivande egenskaper. Den stimulerar också produktionen av galla, något som behövs i samband med matsmältningen. Använd blad eller rot, lägg gärna i en kvist rosmarin och gör en vinägertinktur som du kan späda med mer vinäger och hälla på salladen.
  3. Lavendel – rogivande
    Lavendel har flera egenskaper som att den är inflammationshämmande, antiseptisk och antibakteriell. Oljan sägs lindra alltifrån stelhet i leder till att fungera rogivande och hjälpa mot sömnproblem och oro. Gör en tinktur som du kan droppa ner i ett glas vatten eller i ett varmt bad innan sänggående. Även citronmeliss har liknande egenskaper.

Av Tina Harr

Annons