Annons
Annons

Vilda växter-skola: Myskmadra

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

Redaktionen

30 maj, 2021
Vilda växter-skola: Myskmadra
Dela inlägget

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis.
Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas.
Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi.
Först ut: doldisen myskmadran – en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

Brännässlor, maskrosor och granskott känner de flesta till. Men hur är det med myskmadran?
Lisen Sundgren är specialist på användningen av vilda och ätliga växter och är aktuell med boken ”Äta vilda växter” och hon berättar att myskmadran, som

Lisen Sundgren
Örtspecialisten Lisen Sundgren Foto: Bianca Brandon Cox

står i full blom just nu, länge använts som rogivande medel – men också är en rolig smaksättare i bland annat drycker, med sin vanilj- och kanelaktiga doft.

LÄS OCKSÅ: 7 sorters ätbara blommor

 

Förvara torrt och mörkt

Myskmadran trivs i fuktiga skogar där den kan växa i skuggan av lövträd eller buskar, och den går att plocka från Skåne i söder till Hälsingland i norr.
– Plocka och torka hela stjälken strax före och under blomning, när blommorna nyss har slagit ut. Stjälk, blad och blommor kan användas och färska stjälkar håller ungefär en vecka i kylskåp. Torka hela blommande stjälkar och förvara dem torrt och mörkt, säger hon.
Viktigt att känna till är att myskmadra innehåller en låg halt av ämnet kumarin som i stora doser kan ge huvudvärk och skulle den börja mögla blir den giftig och man får kasta den.
Här är Lisen Sundgrens tips hur du kan använda myskmadra i köket:

LÄS OCKSÅ: “Jag ser ogräs som vilda delikatesser”

 

Smaksättare till glass, panacotta – och gräddsås

Infusera mjölk eller grädde, det vill säga gör ett avkok, med myskmadra och använd i glass, pannacotta, crème brûlée, cheesecake, eller i en gräddsås till fisk. Torkad myskmadra i det hemgjorda äppelmoset är gott, och är du sugen på en vildvuxen cocktail, så smaksätt den med myskmadrasirap. Smaka av med socker eller salt.

ata_vilda_vaxter

Vild Eton mess

Med smak av skog och äng får den här klassiska engelska desserten nytt liv. Myskmadragrädde, granskottsmaräng och vilda bär som hjortron, lingon, blåbär och smultron blir en fantastisk avrundning på middagen.
(4 portioner)
Cirka 16 granskottsmaränger, baka maränger enligt ett vanligt marängrecept, men byt ut sockret mot gransocker.
3 dl myskmadrainfuserad grädde
250–500 g färska bär
Mjukvispa grädden.
Fördela bären i fyra serveringsskålar.
Låt några maränger vila ovanpå och klicka på rikligt med grädde. Servera direkt.

LÄS OCKSÅ: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

 

 

 

Majvin

Originalreceptet skapades av benediktinermunkarna. Det här är en förenklad variant.
1 flaska vitt vin, gärna mosel eller riesling
Några stjälkar färsk myskmadra
Lägg myskmadran i vinet, förslut flaskan och låt den stå i kylskåp i några timmar före servering. Sila av, om du vill.

Av Tina Harr

Annons
Annons