Annons

5 ogräs du kan äta

Maskrosor, löktrav och vårbrodd. Kanske inget som får det att vattnas i munnen på rak arm. Men faktum är att de vilda växterna är riktiga delikatesser.

Redaktionen

2 maj, 2019
5 ogräs du kan äta
Dela inlägget

Maskrosor, löktrav och vårbrodd.
Kanske inget som får det att vattnas i munnen på rak arm.
Men faktum är att de vilda växterna är riktiga delikatesser.

Istället för att bekämpa ogräset i trädgården kan du faktiskt ta till vara växterna och använda dem i matlagningen som en nyttig smakhöjare. Och intresset för att plocka ogräs är stort.
Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård pratar hellre om ogräs som vilda delikatesser.

Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

 

Används av många av landets stjärnkrogar

Hon förädlar smaker ur vilda växter och gör alltifrån granskottsolja till älgörtssirap. Produkter som bland annat används av många av landets stjärnkrogar.
– Vilda växter har ofta ett högt näringsinnehåll och är näringstäta, och dessutom är de väldigt goda, säger hon.
Dock tycker Lena Engelmark Embertsén att det är viktigt att poängtera att man bör plocka hållbart – med respekt för

Annons

Lena Engelmark Embertsén
Foto: Ola Engelmark

bestånden.
– Trycket på att plocka vilda växter ökar. Vissa växter som nässlor och kirskål har stora rotsystem och är inte så känsliga. Däremot måste man se till att man lämnar ordentligt när man plockar exempelvis ängshaverrot och ramslök. Plockar du för mycket så försvagar du bestånden och på sikt kan arten hotas.

Läs också: Kocken Niki tipsar om ätliga växter från naturens skafferi

 

Fråga alltid markägaren

Tänk också på att allemansrätten inte gäller om du ska plocka skott, grenar och blad från träd och buskar, därför behöver du fråga markägaren.
– Det finns också giftiga växter, så plocka bara växter som du är helt säker på, säger hon.

Läs också: Fyll på med näringsämnen från nässlan

Annons

 

Nässlor

Nässlor är milda i smaken och innehåller höga halter protein och mineraler, klorofyll, c-vitamin, magnesium och kisel som är bra för både hår, hud och naglar. Plocka de späda skotten och använd som ersättning för spenat.

Genom att slå av växterna så att de får nya skott kan du förlänga säsongen ända fram i november på vissa ställen i landet. Glöm inte handskarna!

Gör en pesto, genom att blanda med en god olja, nötter eller rostade solrosfrön, västerbottensost, eller annan smakrik svensk hårdost, vitlök, eller ramslöksblad eller löktrav, smaka av med salt och peppar.

Vill du inte använda dem direkt så kan du torka eller förvälla dem i lätt saltat vatten, kyla snabbt och frysa in i lite av kokspadet.
Nässelfrön kan du plocka i augusti och går också att torka och strö över filen på morgonen. Det gäller fröna från honplantorna, inte de smala hanhängena. Är du osäker kolla i en flora, till exempel ”Den nordiska floran”.

 

Maskrosor

Genom sina djupa rötter kommer maskrosor åt många mineraler och är väldigt näringstäta. Maskrosor innehåller c-vitamin, är renande, urindrivande och stimulerar matsmältningen med sin bittra smak.

De första späda maskrosbladen är fantastiska i blandsallader. Du kan också plocka en hel bukett, skära av roten och koka dem i några minuter i saltat vatten.

Gratinera sedan i ugn med lite ost eller ringla på lite honung. Knopparna kan du göra kapris på genom att lägga in i salt och vinäger, de blir fantastiska friterade, och blommorna kan du koka sirap på, eller göra vin av.

 

Löktrav

Löktrav växer i parkmark och buskplanteringar, gärna på betesmarker där det är lite torrt och skuggigt. Hela växten, som kan bli upp till 90 centimeter hög, är ätlig och både luktar och smakar svagt av vitlök, lök och pepparrot och roten påminner om rädisa.

De späda bladen, som ser ut lite som björklöv, är goda att mixa i en yoghurt och ha som en grön sås till exempelvis fisk.
Kom ihåg att växten inte ska upphettas, då förlorar den sin smak.

Läs också: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

 

Vårbrodd

Vårbrodd är ett litet gräs som kommer tidigt på våren. Du hittar det på magra, torra, beteshagar i små tuvor. Vårbrodd doftar ängshö, vanilj och kanel och innehåller kumarin, precis som kanel, som i stora mängder kan vara giftigt. Växten ger en fantastisk smak och går att smaksätta sockerkaka med, eller göra te, sirap eller snaps på.

 

Ängshaverrot

Växer ofta längs med vägar och på lätt fuktig näringsrik mark som inte är för stenig. Växten är lätt att identifiera med sina stora gula blommor som sitter på en upp till en meter hög grenad stam.

Bladen har ingen beska alls och är goda att blanda i sallader. Roten är ätbar, har mild nötig söt smak och är godast bara förvälld eller inlagd.

Knopparna kan kokas snabbt i saltat vatten eller läggas in i ättikslag och använda som tillbehör.

Av Tina Harr

Annons